Când și cum se poate trata paradontoza?
https://www.csid.ro/health/sanatate-health/cand-si-cum-se-poate-trata-paradontoza-19624001/
Dr. Cosmin Dima: ”Parodontopatia poate avea atât cauza genetică, dar şi microbiană fără a se exclude una pe alta. O acumulare excesivă de placă bacteriană la nivelul cavităţii bucale poate duce la parodontopatie sau paradontoză cum este cunoscută popular.”
Am stat de vorbă cu dr. Cosmin Dima DMD, PhD, Certified Implantologist, câştigător al titlului “A World’s Top 100 doctor in dentistry” despre tratamentele și soluțiile de tratament ce se pot aplica în cazul pacienților care diagnosticați cu paradontoză cum este cunoscută popular parodontopatia.
CSÎD: Cum se tratează astăzi paradontoza?
Dr. Cosmin Dima: Tratatea bolii parodontale presupune eliminarea sursei bacteriene care provoacă îmbolnăvirea parodontiului.
Dacă stadiile incipiente ale bolii parodontale se pot trata printr-un simplu tratament medicamentos și eventual, un chiuretaj în câmp închis, stadiile avansate, ce presupun prezența unor pungi parodontale profunde, de cel puțin 5-6 mm necesită o intervenție chirurgicală. Aceasta constă în decolarea gingiei de pe os, îndepărtarea țesutului de granulație din pungile parodontale, aplicarea unor substanțe de regenerare și suturarea gingiei.
Boala parodontală poate genera o resorbție osoasă generalizată, orizontală sau pungi verticale.
Ce este important de reținut este faptul că atunci când apare resorbție osoasă orizontală osul nu se mai poate regenera pe verticală, indiferent de metoda de tratament aleasă. Când însă apar pungi verticale delimitate de pereți osoși, încă bine reprezentați, tratamentul corect poate duce la regenerarea osului pierdut.
Se poate trata definitiv sau nu paradontoza?
CSÎD: Există tratament curativ pentru paradontoză?
Dr. Cosmin Dima: Este foarte greu de generalizat dacă există un tratament curativ pentru boala parodontală. Important este să fie identificată corect cauza, iar apoi îndepărtată. Dacă însă, există și o componentă genetică ce se găsește la originea bolii parodontale, șansele recidivei bolii parodontale cresc, pe termen lung. Acest lucru nu înseamnă că, odată identificată boala parodontală, nu trebuie intervenit pentru eliminarea acesteia în cel mai scurt timp. Chiar și în condițiile șansei de recidiva, datorită predispoziției genetice, tratamentul bolii parodontale, dacă este coordonat corect, poate aduce beneficii mari pacientului, prin prelungirea duratei de viață a dinților naturali afectați de boala parodontală.