Dental Progress
Sună pentru programare

Protetică

Vreau programare

Protetica pe implanturi dentare poate schimba calitatea vieții pacienților edentați.

Protetica Dentară este acea ramură a medicinei dentare care se ocupă cu restabilirea şi menţinerea funcţiilor orale, al aspectului şi al sănătăţii pacientului ca modalitate de restaurare a dinţilor naturali şi/sau a substituirii dinţilor lipsă şi a ţesuturilor orale adiacente cu substituenţi artificiali.

Protezarea fixă reprezintă acea parte a proteticii dentare care se ocupă cu restaurarea şi/sau substituirea dinţilor cu elemente artificiale ce nu pot fi mobilizate.

Protezarea mobilizabilă reprezintă acea parte a proteticii dentare ce se ocupă cu substituirea dinţilor şi a structurilor adiacente a pacienţilor în totalitate sau parţial edentaţi cu lucrări dentare ce pot fi mobilizate în vederea igienizării.

Prin protezare scheletată cu atachementuri se înţelege o proteză, fixă sau mobilă, susţinută de stâlpi dentari cu un sistem particular compus din două sub-unităţi (ancorare primară şi ancorare secundară).

Proteza pe implanturi reprezintă acea parte a proteticii ce se ocupă cu restaurarea obţinută prin protezarea pe implanturi.

Afecţiunile grave ale dinţilor duc, de multe ori, la pierderea totală sau parţială a danturii. Cu ajutorul tratamentelor protetice se realizează refacerea dinţilor nefuncţionali şi înlocuirea celor deja pierduţi. În urma unui examen clinic și radiologic (radiografie panoramică, computer tomograf), a unor fotografii intraorale și faciale, dar și în urma confecționării unor modele de studiu montate ulterior într-un articulator, se va stabili tratamentul protetic de către medicul specialist. Este esențială obținerea tuturor informațiilor clinice, radiologice și fotografice în vederea stabilirii unui tratament cât mai corect.

Ce reprezintă reconstituirile corono-radiculare (RCR) – pivot ?

Reconstituirea corono-radiculara (RCR-UL) – pivot – reprezinta piesă protetică frecvent metalică turnată, care are drept scop realizarea unui bont coronar, în vederea aplicării unei proteze unidentare de acoperire.

RCR-ul (pivotul) din  Zirconiu

Este executat în laboratorul dentar conform datelor transmise de medicul stomatolog. Adaptarea şi rezistența acestor RCR-uri (pivoți) este superioară, dar necesită mai mult timp pentru confecționare. Spre deosebire de pivoții prefabricați, pivoții turnați pot avea unul sau mai mulți pivoți radiculari.

Zirconiul se prelucrează total diferit aliajelor metalice, necesitând aparaturi specifice automatizate (sistemele CAD/CAM).

Are atat o rezistenţă cât şi o estetică excelentă dar este cu mult mai scump. Efectele cele mai bune se obțin dacă, peste pivotul din zirconiu, va fi realizată o lucrare protetică tot pe bază de zirconiu.

RCR-ul (pivotul) din fibra de sticla

Reprezintă un pivot prefabricat a cărui adaptare şi cimentare se realizează exclusiv în cabinetul stomatologic fără intervenția laboratorului dentar. Pivoții se prezintă în seturi care conțin mai mulți pivoți de diverse lungimi si grosimi. Aceștia vor avea o culoare transparentă, rezistenţă foarte bună şi o estetică deosebită. Cimentarea pe canale se va face cu materiale speciale de culoarea dintelui.

RCR-ul (pivotul) metalic (turnat)

Este executat în laboratorul dentar conform datelor transmise de medicul stomatolog. Se pot folosi aliaje metalice: aur, titan, crom-nichel. Adaptarea şi rezistența acestor pivoți este superioară, dar necesită mai mult timp pentru confecționare. Spre deosebire de pivoții prefabricați, pivoții turnați pot avea unul sau mai mulți pivoți radiculari. Pivoții turnați pot fi executați la orice grosime, fiind modelați în laboratorul dentar în funcție de cerințele fiecărui caz în parte.

Ce reprezintă bontul protetic ?

Bontul protetic asigură suportul coroanei dentare, este interfaţa dintre coroană şi  implant şi are aceleaşi roluri ca un dinte natural; se înşurubează în implant. Se realizează din metal sau materiale fizionomice ( zirconiu). Forma şi structura bontului permit tehnicianului şi medicului să aleagă varianta optimă cazului în funcţie de caracteristicile structurii anatomice şi de restaurarea definitivă aleasă. Au forme diferite, pereţii sunt netezi, finisaţi, iar lungimea variază între 1-10 mm. În zone cu exigenţe fizionomice, sau cu gingii subţiri, se foloseşte un bont estetic, iar ceramica va fi plasată subgingival. Pentru lucrări protetice complexe, cum ar fi protezarea pe implante se pot folosi bile, capse, sisteme de bare-călăreţi, magneţi.

Ce reprezintă lucrarea metalo-ceramică ?

Lucrarea metalo-ceramică reprezintă o restaurare protetică fizionomică și rezistentă mecanic, formată dintr-o substructură metalică (coping) şi o structură ceramică, îmbinate prin legături chimice şi mecanice.

Ce reprezintă lucrarea provizorie ?

Lucrarea provizorie reprezintă o lucrare temporară care se cimentează provizoriu în cavitatea bucală, în poziția în care va fi fixată coroana definitivă, pe perioada în care lucrarea dentară este în lucru.

Care este rolul coroanei provizorii ?

– Să refacă parțial estetica arcadei dentare pe perioada confecționării lucrării definitive. Acest deziderat este cu atat mai important, cu cat dinții slefuiți sunt situați într-o zonă mai vizibilă a cavitații bucale.

– Să protejeze dinții slefuiți de variațiile de temperatură, mai ales daca aceștia nu au fost devitalizați ( nu a fost scos nervul ).

– Să restabilească parțial funcția masticatorie.

Ce reprezintă edentația?

Edentația se caracterizează prin absenţa unui sau a mai multor dinți de pe arcadă sau chiar a tuturor dinților uneia sau a ambelor arcade dentare (edentația totală) și este însoţită de perturbarea consecutivă a funcţiilor esenţiale ale sistemului orofacial: masticaţie, fonaţie, fizionomie, etc.

Consecințele absenței unuia sau a mai multor dinți pe arcadă:

Ce sunt protezele dentare / lucrările dentare?

Protezele dentare sau „dinții falși” sunt proiectați pentru a înlocui dinții lipsă. Acestea se aplică persoanelor cărora le lipsesc câțiva dinți și celor care și-au pierdut toți dinții (edentați total). De asemenea, protezele dentare arată și se comportă la fel ca și dinții naturali, dovedindu-se a fi o alternativă eficientă. O proteză dentară reprezintă un set de dinți falși atașați pe o structură din acrilat care poate fi ramforsată cu metal.

Tipuri de proteze dentare:

Dupa modul de fixare, protezele dentare se împart în:

1. Fixe (unidentare – coroane sau pluridentare – punți):

• Coroanele refac morfologia unui singur dinte distrus și se fixează prin cimentare. Tot în cadrul lucrărilor unidentare mai putem include :

• Punțile dentare sunt lucrări protetice care compensează lipsa unuia sau a mai multor dinți, fiind cimentate pe dinții limitrofi unei edentații.

Lucrările fixe se pot realiza din diferite materiale

2. Mobile (protezele totale): sunt lucrări extinse, realizate în cazul edentațiilor totale care doar se sprijină pe structurile osoase ale cavității bucale

3. Mobilizabile (sunt indicate în cazul edentațiilor extinse, care nu mai permit realizarea unor punți dentare)

4. Protetica pe implanturi.

Rolul lucrărilor protetice este identic cu cel al dinţilor naturali, adică trebuie să asigure o masticaţie normală şi un aspect plăcut. În cazul pierderii parţiale a danturii, este important ca rezistenţa dinţilor naturali rămaşi să nu fie afectată prin suprasolicitare sau prin înclinare, aşa că lucrarea protetică trebuie realizată cât mai repede şi cât mai bine. O lucrare de calitate depinde în egală măsură de medicul stomatolog, de tehnicieni şi de materialele folosite.
Din acest motiv, Clinica Stomatologica Dental Progress se dovedeşte o alegere bună pentru executarea ireproşabilă a coroanelor şi punţilor dentare din diverse materiale (nobile, seminobile, ceramică), a diferitelor tipuri de proteze (fixe sau mobilizabile, cu sisteme speciale sau clasice etc.), a lucrărilor pe implanturi, a faţetărilor ceramice şi compozite, a tratamentelor de echilibrare ocluzală.

S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi
Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După