Dental Progress
Sună pentru programare

Aparate dentare ortodontice

Vreau programare

Aparatul dentar reprezintă soluția ideală pentru îndreptarea și alinierea dinților indiferent de vârstă.

Totul despre aparatele dentare

Aparate dentare ortodontice

În timpul consultațiilor cu pacienții care au nevoie de aparate dentare, medicul ortodont ajunge să descopere că sunt multe mituri și idei preconcepute care îi împiedică pe oameni să fie mai deschiși și să abordeze această problema din timp.

Teama de durere și disconfortul în timpul purtării, prețurile mult prea mari sau ideea potrivit căreia doar copiii pot purta aparat dentar și că de la o anumită vârstă încolo, tratamentele nu mai funcționează, sunt principalele temeri pe care le au pacienții atunci când vine vorba de purtarea unui aparat dentar pentru a corecta problemele la nivelul dinților. Niciuna dintre aceste temeri nu are însă de ce să existe. În timpul unei consultații, pacientul primește toate informațiile de care are nevoie pentru a ști exact la ce să se aștepte atunci când alege să poarte un aparat dentar, însă oricând îți poate fi de folos să te informezi înainte de a ajunge în cabinetul stomatologic.

Ce sunt aparatele dentare și cum funcționează

Aparatele dentare sunt dispozitive folosite pentru a corecta dinții îngrămădiți sau strâmbi, spațiile mari dintre dinți, poziția maxilarului și mușcătura.

Dacă până de curând, cei care doreau să își corecteze aceste probleme de ordin estetic și nu numai, erau adolescenții, acum și mulți adulți vor să își recapete frumusețea și sănătatea dinților corectând micile sau marile defecte, chiar și mai târziu în viață.

Aparatele dentare sunt realizate din metal sau ceramică, fire și material de lipire care se atașează pe dinți. Ortodontul este medicul specializat în acest tip de dispozitiv și tratamente pentru dinții nealiniați.

Rata de succes în urmă tratamentului ortodontic depinde atât de vârstă la care începe să fie făcut tratamentul, rutina de îngrijire a pacientului, precum și de obiectivele pe care fiecare le are atunci când își dorește să recurgă la purtarea unui aparat dentar. 

Aparatele dentare sunt eficiente pentru majoritatea celor care poartă aceste dispozitive, însă rezultatele sunt influențate de capacitatea fiecărui pacient de a urma cu strictețe  toate recomandările medicale primite de la ortodont.

Tipuri de aparate dentare

Atunci când pacientul este pe deplin pregătit să poarte un aparat dentar, va decide împreună cu medicul dentist care este cea mai bună variantă. Alegerea tipului de aparat dentar este o etapă personalizată, în funcție de nevoile pacientului, de istoricul său medical și de stilul de viață pe care îl are.

Aparatele dentare de astăzi sunt rezultatul anilor de cercetări și inovații spectaculoase în domeniu, astfel că acum putem vorbi de dispozitive mici, discrete și chiar extrem de puțin vizibile.

Aparatele dentare clasice pe care le știu cei mai mulți dintre pacienți sunt realizate din suporturi metalice care sunt lipite individual de fiecare dinte. Un arc de sârmă pune presiune pe dinți și pe linia maxilarului, iar inelele elastice conectează arcul de sârmă la suporturi.

Arcul este ajustat periodic, pe măsură ce dinții se deplasează încet în locul dorit, iar inelele elastice sunt deconectate.

Alte tipuri de aparate dentare include aparatele dentare ceramice transparente, care sunt mai puțin vizibile decât cele metalice, aparate dentare linguale, care sunt așezate complet în spatele dinților, dar și aparate dentare invizibile care pot fi puse și scoase chiar de către pacient, pe parcursul zilei, acestea fiind soluția ideală pentru cei care nu au timp să meargă foarte des la medic pentru ajustările necesare.

Cât timp trebuie purtat un aparat dentar

Durata tratamentului ortodontic este un alt detaliu care îi interesează pe cei mai mulți dintre pacienți. Este firesc ca fiecare să își dorească să scape cât mai repede de dispozitivul pe care îl poartă, iar unii au nevoie să știe cât timp trebuie purtat aparatul dentar pentru a-și putea programa diverse evenimente importante din viață, în funcție de acest aspect.

În funcție de cum arată partea care trebuie corectată, tratamentul poate dura între 6 și 18 luni, dar perioada poate fi chiar și mai lungă în anumite cazuri. Perioada diferă și în funcție de tipul de aparat dentar care urmează să fie purtat.

Aparatele dentare metalice sunt mai eficiente și necesită mai puțin timp, spre deosebire de alte variante. Pe de altă parte, aparatul Invisalign trebuie purtat mai mult timp, fiind detașabil pe parcursul unei zile.

Pentru confortul fizic şi psihic al oricărei persoane, îndreptarea şi corectarea poziţiei dinţilor merită toată atenţia, încă de la apariţia dinţilor de lapte.

Din diverse motive, se întâmplă destul de frecvent ca dinţii să nu se “încalece” în mod corect, să nu fie aliniaţi cum trebuie sau poziţia lor să fie inestetică. Astfel de probleme se rezolvă cel mai bine, mai repede şi mai uşor, în copilărie şi adolescenţă, când oasele maxilarului sunt încă în creştere.

În ultimii ani, tot mai mulţi adulţi au ales să urmeze tratamente de corectare a poziţiei dinţilor, nemulţumiti fiind de aspectul danturii. Tratamentul dentar (ortodontie) durează mai mult decât în cazul copiilor şi al adolescenţilor, dar rezultatele sunt spectaculoase.

Despre Ortodonție și aparatele dentare

Ortodonția este o specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dento-maxilare. Copiii, adolescenții și adulții au nevoie de tratament ortodontic atunci când prezintă anomalii dento-alveolare.

Tratamentul ortodontic reprezintă modalitatea de îndreptare a dinților, de coordonare a maxilarelor şi de îmbunătățire a înfățișării danturii şi a modului în care aceasta funcționează. Tratamentul mai poate ajuta la ameliorarea sănătății pe termen lung a gingiilor, dinților, oaselor maxilare, articulației temporo-mandibulare, prin uniformizarea presiunii pe toţi dinții și a modului de transmitere a acestora asupra articulației temporo-mandibulare.

Aparatele fixe pot fi de mai multe feluri: cu bracket-uri metalice, ceramice sau din safir. Mai sunt şi aşa numitele aparate “invizibile” (linguale INCOGNITO, STB, EURAPIX sau Clear Alignar, Invisalign), care sunt puse pe interior şi nu se văd deloc.

Incongruența dento-alveolară

Se definește ca o incongruență între volumul maxilarelor şi volumul dentar sau o nepotrivire între spațiul necesar reprezentat de perimetrul şi volumul dentar şi spațiul disponibil reprezentat de perimetrul arcadei.

Această neconcordanță poate fi determintă de tulburări de creștere şi dezvoltare a maxilarelor, de tulburări de evoluție a dinților sau de ambele.

Se poate manifesta sub două forme:

S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi
Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După