Chirurgia dentară este ramura care facilitează succesul intervențiilor în cazul bolilor parodontale
Tratamentul bolilor prin intervenţii operatorii (chirurgie dentara), indiferent că este pentru salvarea dinţilor, pentru pregătirea unor lucrări protetice sau pentru alte proceduri, se realizează cu succes la Clinica stomatologică Dental Progress, datorită medicilor experimentaţi şi tehnologiei avansate folosite.
Clinica noastră vă oferă o gamă largă de servicii medicale:
- Realizarea extracţiilor complicate (molari de minte, dinţi incluşi). Un dinte compromis poate constitui un focar de infecție la nivelul organismului uman; astfel, extracţia dentară poate fi considerată o manoperă de necesitate având drept scop prevenirea dezvoltării infecției.
- Efectuare rezecţiilor apicale. În urma acestei proceduri se va îndepărta vârful rădăcinii dintelui. Fiind însă păstrată porţiunea de rădăcină sănătoasă, dintele va putea fi astfel restaurat şi chiar inclus într-o viitoare lucrare protetică.
- Îndepărtarea chisturilor radiculare;
- Odontectomii;
- Chistectomii;
- Chirurgie parodontală;
- Chirurgie plastică gingivală;
- Frenectomie – presupune îndepărtarea frenului lingual median, atunci când acesta afectează viața cotidiană a pacienților în mod negativ.
Extracția dentară reprezintă manopera terapeutică de îndepărtare a unui dinte de pe arcadă, folosind instrumentar şi tehnici specifice. Extracția dentară este o intervenție de necesitate, la care se recurge de obicei atunci când metodele terapeutice conservatoare nu au indicație sau nu au dat rezultate. Există şi unele situații speciale care impun extracția dentară:
- Indicații legate de patologia dento-parodontală (distrucții corono-radiculare întinse, dinți cu gangrene complicate cu parodontită apicală cronică, parodontopatie marginală cronică profundă etc.);
- Indicații legate de patologia pseudo-tumorală sau tumorală de cauză dentară;
- Indicații legate de patologia traumatică oro-maxilo-facială (fracturi corono-radiculare extinse, dinți aflați in focarul de fractură al oaselor maxilare);
- Indicații legate de anomaliile de număr, formă sau poziție ale dinților (se recomandă stabilirea indicației de extracție în colaborare cu medicul ortodont);
- Indicații de extracție în cadrul tratamentului preprotetic;
- Indicații de extracție a dinților temporari (dinții temporari care împiedică erupția celor permanenți, dinții temporari care prezintă procese carioase complicate).
Intervențiile de chirurgie orală şi maxilo-facială:
Chirurgia oro-maxilo-facială abordează aspecte de patologie chirurgicală din regiunea cavității bucale, a craniului visceral, a feței și a regiunii cervicale.
Există o serie de intervenții de chirurgie orală care pot fi efectuate în cabinetul stomatologic, în circumstanțele în care sunt realizate toate condițiile materiale necesare efectuării unei operații sângerânde, dar și tratării unor eventuale accidente sau complicații posibile. Condițiilor materiale le este absolut indispensabilă asocierea cu o pregătire medicală și chirurgicală corespunzătoare a practicianului, care să-l protejeze pe pacient împotriva apariției unor fenomene patologice iatrogene, care de multe ori sunt mai dificil de tratat decât afecțiunea de bază pentru care s-a intervenit.
De regulă, în cabinetele de stomatologie se pot practica intervenții endo-orale și, numai cu totul excepțional, intervenții asupra părților moi cervico-faciale sau ale maxilarelor.
Intervențiile de chirurgie maxilo-facială se efectuează în servicii de specialitate, unde există posibilități de asigurare a unor tratamente complexe, chirurgicale și de îngrijiri postoperatorii.
Pe lângă dotarea materială corespunzătoare, sunt câteva condiții de bază necesare efectuării unei intervenții chirurgicale, și anume:
- asigurarea unei vizibilități perfecte asupra câmpului prin crearea unui acces cât mai convenabil;
- o iluminare rece, care să nu încălzească medicul sau pacientul și să nu arunce umbre asupra zonei pe care se intervine;
- asigurarea evacuării secrețiilor sau a sângelui fie prin folosirea aspiratorului, fie prin tamponament, pentru a nu inunda câmpul operator și a nu jena respirația pacientului.
Pentru efectuarea oricărei intervenții chirurgicale este necesar un ajutor, care să asigure îndepărtarea părților moi, aspirarea secrețiilor și instrumentarea medicului. Un bun ajutor trebuie să anticipeze nevoile medicului, pentru ca intervenția să se desfășoare în cele mai bune condiții.
Sinusurile maxilare
Sinusurile maxilare sunt cavități situate în osul maxilar, deasupra dinților molari și premolari. Sunt compuse din două cavități distincte, umplute cu aer, aflate în stânga și în dreapta cavității nazale, cât și dintr-o membrană foarte subțire care acoperă întreaga cavitate sinusală și care adăpostește sinusul propriu-zis. În urma extracțiilor dentare, dar și a infecțiilor localizate la rădăcina molarilor și premolarilor, osul se resoarbe, iar când are o grosime mai mică de 8 mm, implantarea dentară devine imposibilă.
Sinus lift
Procedura de sinus lift este o intervenție chirurgicală utilizată cu scopul de a permite inserarea ulterioară a unor implanturi. Elevarea membranei sinusale se face prin adiție de os și este necesară doar când mărimea și poziția sinusurilor nu permit inserarea implantului.
Ridicarea membranei (mucoasei) sinusale este o procedură delicată, care necesită multă atenție și precizie din partea medicului implantolog, dar care contribuie simițitor la îmbunătățirea calității vieții pacientului. Importantă atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic, procedura de sinus lift este una inovatoare și de actualitate, care oferă opțiuni viabile pacienților ce preferă să nu folosească proteze mobile.
Elevarea sinusului maxilar se poate realiza în 2 moduri:
1. Sinus lift intern
2. Sinus lift extern
NOU !!! Sistemul INTRALIFT
Piezochirurgia sau chirurgia ultrasonică reprezintă cea mai modernă variantă chirurgicală a zilelor noastre. Sistemele rotative sunt înlocuite de anse speciale care vibrează la frecvenţe ultrasonice, reuşind să taie osul fără a-l încălzi şi fără a-l afecta. Acest lucru reprezintă un mare avantaj pentru pacient, şansele de a se umfla sau de a avea durere postoperatorie fiind mult mai mici.
Aşa se explică faptul că şi după operaţii foarte elaborate pacienţii noştri nu au nici cea mai mică neplăcere.
La Clinica Stomatologică Dental Progress folosim probabil cel mai performant aparat de piezochirurgie din lume, Satelec, produs de firma Acteon.
Chitul chirurgical al acestui aparat poate fi folosit pentru RECOLTĂRI DE BLOCURI OSOASE, BONE SPLITTING sau SINUS LIFT EXTERN, marele avantaj fiind că nu taie decât în os. Odată ajuns la părţi moi, aparatul devine inofensiv, riscurile unor accidente fiind mult diminuate.
Chitul INTRALIFT al aceluiaşi aparat, reprezintă un sistem ingenios de SINUS LIFT INTERN, poate cel mai puţin traumatic din lume întrucât ridică membrana sinusului maxilar cu ajutorul unor bule de aer şi apă, presiunea asupra membranei fiind uniformă şi foarte fină. Este, probabil, singurul sistem cu care poţi creşte înălţimea osului pornind de la sub 1 mm şi ajungând până la 13-15 mm în aceeaşi şedinţă.
Un mare avantaj al Clinicii Stomatologice Dental Progress este parteneriatul cu unul din inventatorii acestui sistem excepţional, Profesor Doctor Marcel Wainwright.
Prof. Dr. Wainwright împreună cu Dr. Dima şi echipa Dental Progress au susţinut o operaţie de SINUS LIFT INTERN, SINUS LIFT EXTERN, REGENERARE OSOASĂ şi inserarea de implanturi dentare, filmată şi transmisă live.