Dental Progress
Sună pentru programare

Dr. Dima Cosmin – De ce e important să alegi corect periuţa de dinţi la copiii mici şi la cât timp o schimbăm


Autor: Mădălina Drăgoi

 

Am fi tentaţi să spunem că nu este mare filosofie să speli un copil mic pe dinţi. Însă părinţii ştiu că acest gest banal de igienă se lasă cu reprize de plâns şi proteste din partea celor mici. Şi nu doar testul răbdării trebuie trecut de către părinţi ci şi testul informării. În funcţie de vârsta copilului se aleg şi folosesc produsele de igienă dentară. Dr. Dima Cosmin, DMD, PhD, Certified Implantologist, vine cu amănunte importante despre alegerea periuţei dentare în funcţie de vârstă.

Înainte de a intra în subiect trebuie să lămurim un aspect. Copiii trebuie spălaţi pe dinţi, indiferent de vârsta lor. 
”Deşi unii părinţi nu dau importanţa cuvenită îngrijirii dinţilor temporari, în ideea că aceştia vor fi înlocuiţi de dinţii definitivi, ţin să precizez că odată cu apariţia primilor dinţi, trebuie să le oferim copiilor o igienă orală corectă. Atât dimineaţa cât şi seara, dinţii trebuie spălaţi corect şi cu atenţie” trage un semnal de alarmă dr. Dima Cosmin.

Fiecărui nivel al dentiţiei îi corespunde un anume tip de periuţă

CSÎD: Ce criteriu principal trebuie să îndeplinească periuţa de dinţi pentru copii?

Dr. Dima Cosmin: În primul rând o periuţă de dinţi pentru copii trebuie aleasă corect, în concordanţă cu vârsta copilului.

CSÎD: Puteţi să ne spuneţi criteriile după care alegem periuţele de dinţi la copiii foarte mici?

Dr. Dima Cosmin: Spre exemplu, o periuţă de dinţi eficientă pentru un copil de până în 18 luni trebuie să aibă perii moi pentru a nu leza gingia în timpul periajului. Suportul perilor trebuie să fie dintr-un cauciuc moale pentru a le face bebeluşilor un masaj la nivelul gingiei în timpul periajului, fără a leza gingia, mucoasa. Pe măsură ce copiii cresc şi periuţele diferă, atât ca formă, mărime, dar şi tipul perilor.


CSÎD: Pe lângă răbdarea părinţilor, ce mai trebuie pentru o curăţare ca la carte a danturii copiiilor mici?
Dr. Dima Cosmin: U
n periaj este complet atunci când folosim şi o pastă de dinţi adecvată vârstei lor.

Cât de des trebuie schimbate periuţele de dinţi la copiii mici

CSÎD: Cât de des se schimbă periuţele de dinţi la copiii mici? Se respectă acelaşi interval ca la adulţi?

Dr. Dima Cosmin: O atenţie deosebită trebuie acordată şi intervalului la care înlocuim periuţele de dinţi ale copiilor. Întrucât, la vârste fragede, copiii au tendinţa de a muşca periuţa, aceasta se degradează destul de repede şi perii, iniţial drepţi, devin curbaţi.
Acesta este momentul la care periuţa ar trebui înlocuită, întrucât şi-a pierdut din eficienţă.

Nu renunţa la gestul simplu ce îi protejează dantura copilului

CSÎD: Nu toţi copiii sunt fani spălat pe dinţi….
Dr. Dima Cosmin: 
Uneori, copiii au tendinţa de a refuza pasta de dinţi pentru că nu le place gustul. În această situaţie se recomandă schimbarea pastei de dinţi cu o pastă ce conţine altă aromă, până când copilul va accepta folosirea ei. În niciun caz nu se recomandă renunţarea la pasta de dinţi care are un rol foarte important în prevenţia apariţiei cariilor.

Sursa: https://www.csid.ro/family/crestere-copii/dr-dima-cosmin-de-ce-e-important-sa-alegi-corect-periuta-de-dinti-la-copiii-mici-si-la-cat-timp-o-schimbam-19047689/

 Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi