Dental Progress
Sună pentru programare

Cand si de ce este recomandata radiografia dentara?

11 iulie 2018
Radiografia dentara

Radiografia dentara reprezinta o examinare important pentru medicul dentist, efectuata cu scopul de analiza starea dintilor, a radacinilor, a pozitiei maxilarelor si a aspectului de ansamblu al oaselor maxilare. Acest tip de radiografie este una dintre investigatiile de baza care ajuta medicul sa diagnosticheze corect ori sa verifice tratamentul pe durata intregului proces.

Este foarte important de retinut ca aceste examinari radiologice pot indica prezenta:

  • bolilor parodontale si/sau gradul de afectare al acestora;
  • abcese;
  • formatiuni patologice cum ar fi tumori sau chisturi;
  • pierderi osoase;
  • dezvoltari anormale ale dintilor;
  • pozitiile radacinilor (si alte afectiuni asociate);
  • pozitia dintilor pe arcadele dentare pentru a observa daca este nevoie de un aparat ortodontic.

 

Mai mult decat atat, ele arata pozitionarea exacta a dintilor afectati sau neerupti, indicand cu exactitate localizarea cariilor sau a altor semne de boala care nu pot fi detectate printr-un examen clinic.

In cele mai multe cazuri, pacientii aflati la inceput de tratament necesita un set complet de radiografii pentru a evalua statusul de sanatate orala si orice alte semne care stau la baza unor afectiuni, precum si pentru a putea compara cu evolutia ulterioara.

Tipuri de radiografii

Ortopantomografia (OPG) este o reprezentare radiologica panoramica a caviatii orale, fiind o metoda de investigatie ce permite vizualizarea in ansamblu a tuturor dintilor si a elementelor maxilo-faciale inconjuratoare (osul maxilar si mandibula, sinusul maxilar, articulatiile temporo mandibulare). Momentul in care se efectueaza un OPG este de obicei la inceputul tratamentului, fiind foarte importanta pentru stabilirea unui diagnostic general corect.

  1. Radiografii intraorale:
  • retroalveolara;
  • bitewing x2;
  • bitewing x4.
  1. Radiografii extraorale:
  • radiografie panoramica scala reala;
  • radiografie sinusuri maxilare;
  • radiografie panoramica scala marita;
  • radiografie ATM;
  • teleradiografie anteroposterioara;
  • teleradiografie de profil.

In timpul procedurii, pacientul va purta un echipament de protectie (echipament de protectie cu continut de plumb), timpul de expunere este minim (aproximativ 20 de secunde), aparatura moderna de care puteti benefici ain cadrul clinicii noastre este performanta si dotata cu filtre de radiatii X.

Ulterior, imaginea radiologica va aparea pe ecranul unui computer. In plus, este la fel de important de stiut ca radiografia dentara nu prezintă riscuri pentru pacient.

Cele mai intalnite si solicitate tipuri de radiografii dentare sunt, dupa cum urmeaza:

Radiografia retroalveolara – imaginea radiologica prezinta doar cativa dinti de pe arcada dentara. Este un tip de radiografie ce ofera informatii precise dar pentru zone limitate ale cavitatii orale. Acest tip de radiografie dentara este indicata in afectiuni dentare solitare ca de exemplu in cazul leziunilor carioase sau pentru verificarea unui tratament.

Radiografia panoramica – asigura o inalta reproductibilitatea a rezultatelor si o inalta calitatea a imaginii radiologice. In plus, prin intermediul unui software specializat si algoritmi avansati de calcul, se obtine o imagine de inalta rezolutie.

Specialistii nostri au grija de sanatatea dintilor si urmaresc ca rezultatele tratamentelor stomatologice sa fie de un real succes. Mergand si mai in detaliu, trebuie sa subliniem ca cea mare parte din rezultate depinde de acest instrument de diagnostic.

Tratamentele pe canal, de exemplu, trebuie sa fie foarte precise si din acest mortiv se fac masuratori ale radacinilor dentare direct pe radiografie.

De pilda, in cazul extractiei dentare, medicul trebuie sa observe dimensiunea, forma si structura radacinilor pentru a nu fractura dintele si pentru a nu lasa portiuni de radacini inca infipte in os.

Concluzionand, insusim ca radiografia dentara reprezinta practic fotografierea interiorului corpului omenesc. In cazul nostru extremitatea cefalica sau anumite parti ale sale cu ajutorul unor radiatii speciale (Roentgen fac parte din categoria radiatiilor ionizante, adica transfera energie materiei vii pe care o strabat) folosind aparatul radiologic.

Datoria noastra este sa fim alaturi e pacient si sa il facem sa inteleaga ca o radiografie aduce mai multe beneficii decat un tratament efectuat in lipsa acesteia.

Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi