Albirea dintilor – efectuarea examenului clinic, metode, tehnica BriteSmile, recomandari
Albirea dintilor – efectuarea examenului clinic, metode, tehnica BriteSmile, recomandari
Un zambet sanatos si stralucitor ca la Hollywood!
Aceasta solicitare este din ce in ce mai frrecventa si vine din partea pacientilor care isi doresc ca dantura lor sa fie impecabila. Asadar, pentru noi reprezinta o provocare sa putem pune la dispozitia clientilor nostri cele mai inovative tehnici si metode de lucru.
Medicina dentara moderna beneficiaza de numeroase tratamente ce pot reda dintilor si gingiilor aspectul sanatos si bineinteles, zambetul visat dintodeauna.
Dar trebuie sa completam faptul ca dantura ingrijita din timp ofera confort sporit, functionalitate si stima de sine ridicata. Prin urmare daca ne referim la momentul prezent si de ce nu chiar si la viitor, este important ca dantura sa beneficieze de tratamente corespunzatoare, adaptate fiecarui caz in parte.
Cuprins:
- De ce este utila efectuarea unui examen clinic complet?
- Metode de albire a dintilor
- Ce este tehnica BriteSmile?
- Recomandari si indicatii utile post-procedura
- Care sunt reactiile secundare?
De ce este utila efectuarea unui examen clinic complet?
Inainte de orice tehnica sau procedura este importanta efectuarea unei analize complexe a cavitatii bucale. Aceasta este prima etapa care reprezinta baza pentru imbunatatirea zambetului.
Examenul clinic complet este efectuat pentru a evalua:
- starea generala a pacientului (inclusiv prezenta si studierea anumitor alergii sau sensibilitati acolo unde situatia o impune)
- starea actuala a dintilor
- starea gingiilor, tesuturilor, obturatiilor lucrarilor dentare si implicit a maxilarelor
- si a identifica alte probleme asociate, aflate in stare incipienta ori in desfasurare
- si a recomanda o serie de radiografii ce permit analizarea anumitor detalii si particularitati la nivelul cavitatii bucale
Odata semnalate si identificate toate neplacerile, o buna comunicare intre specialist si pacient este una din componentele esntiale pentru atingerea obiectivelor propuse.
In plus, increderea, siguranta si confortul sunt alte criterii care consolideaza relatia si de ce nu, satisfactia ambilor parti pe termen lung. Fiecare etapa de tratament are nevoie de un plan bine structurat care sa corespunda nevoilor, necesitatilor si dorintelor pacientului.
Chiar daca albirea dintilor este cel mai utilizat procedeu in cadrul cosmeticii dentare, ea nu trebuie si nu poate fi efectuata fara un examen clinic complet.
Extrem de cunoscuta si practicata, tehnica de albire readuce culoarea naturala a dintilor sau schimba culoarea dintilor dincolo de aceasta.
Dar este recomandata persoanelor care dispun de gingii sanatoase si care beneficiaza in general, de o dantura buna. Procedura de albire nu este recomandata nici pacientilor care au carii, ea putand fi aplicata abia dupa tratarea acestora.
Metode de albire a dintilor
Astazi, exista multe metode de albire a dintilor. Recomandarea noastra se indreapta totusi, catre albirea supravegheata de catre specialist intr-o clinica stomatologica.
In mod normal, toate pot fi eficiente daca sunt realizate sub indrumari si supraveghere de specialitate si nu in ultimul rand daca beneficiaza de suficienta rabdare si timp. Un alt aspect foarte important de precizat se refera la faptul ca nu toti dintii pot avea aceeasi nuanta si nu intotdeauna doar albirea ca procedura de cosmetica dentara poate rezolva problemele ce au determinat schimbarea culorii dintelui.
1. Albirea dintilor in clinica de specialitate (sistemul BriteSmile)
- este procedura care ofera drumul cel mai rapid catre obtinerea unui zambet stralucitor
- ea se efectueaza cu aplicarea unui gel de albire pe suprafata dintilor, care este activat ulterior de o lampa speciala (cu led halogen sau laser)
- inainte de aplicarea gelului, gingiile sunt sigilate, iar tesuturile moi sunt protejate de solutii speciale
- sunt proceduri stomatologice sigure daca sunt efectuate corect de catre profesionisti cu experienta
2. Albirea dintilor acasa cu un kit specializat (Opalesscence)
- kit-ul de albire Opalesscence poate oferi rezultate bune daca este intrebuintat in mod corect, dupa indicatiile medicului
- alte exemple pot include atat geluri si solutii de albire (apa de gura), dar si paste de dinti speciale sau cunoscutele benzi de albire (ele sunt confectionate din materiale foarte subtiri, aproape insesizabile care sunt acoperite de un gel pe baza de peroxid de hidrogen)
- gelurile sunt introduse in gutiere speciale si se pozitioneaza pe arcadele dentare
- se lasa sa activeze in functie de rezultatele pe care le doreste fiecare pacient in parte (perioada de aplicare este de pana la cateva zile pentru fiecare arcada, dar asta difera functie de concentratia de peroxid a gelului)
In plus, consumul fructelor si legumelor (precum merele, capsunele, portocalele, broccoli, telina, varza) ajuta la (re)dobandirea albului natural. Consumate cu regularitate, acestea ajuta la inlaturarea in mod natural a petelor de pe dinti.
Un alt aspect important de luat in calcul atunci cand apelati la tehnica de albire a dintilor se refera la faptul ca aceasta nu are efect negativ asupra implantului dentar sau a coroanelor.
Ce este tehnica BriteSmile?
Asa cum precizam anterior, albirea dintilor este un tratament tot mai solicitat de pacienti in ultima vreme. Din acest motiv si sistemele de albire au evoluat foarte mult, devenind din ce in ce mai performante. In cadrul clinicii nostre puteti beneficia de rezultatele spectaculoase ale celui mai performant sistem de albire din lume, BriteSmile.
Albirea dintilor prin intermediul acestui sistem poate fi spectaculoasa, cu pana la 12 nuante si totul fara durere, in numai o ora. Procedeul de albire cu BriteSmile este unul simplu si nu implica durere.
Descrierea tehnicii de albire BriteSmile etapa cu etapa:
- medicul va aplica cu grija gelul de albire pe dintii pacientului, nu inainte de a izola complet gingiile cu ajutorul accesoriilor din kit-ul BriteSmile
- acest gel contine 15% peroxid de hidrogen, procent ce reprezinta o concentratie mai mica decat alte produse de albire existente pe piata la ora actuala (facandu-l mai sigur si mai “bland” asupra gingiilor si a smaltului dentar)
- pentru activarea gelului de albire, se porneste lampa BriteSmile si timp de 20 de minute pacientul se poate relaxa in scaunul stomatologic prevazut cu niste protectii speciale pentru spate si picioare, in vederea cresterii confortului in timpul sedintelor mai lungi de tratament
- dupa prima etapa de 20 de minute, lampa BriteSmile se opreste, iar pacientului i se va aspira gelul de pe suprafata dentara, urmand aplicarea unei noi doze de gel si activarea lampii pentru urmatoarea etapa de albire a 20 minute
- kit-ul BriteSmile este prevazut cu 3 etape de albire a cate 20 de minute fiecare, in consecinta sistemul revolutionar ofera pacientului posibilitatea ca doar intr-o ora zambetul sa i se transforme intr-un “Hollywood smile” autentic
Recomandari si indicatii utile post-procedura
Odata finalizata aceasta procedura este extrem de important ca ingrijirea danturii sa fie efectuata cu toata responsabilitatea si grija de care poate da dovada pacientul. Efectul albirii poate dura de la cateva luni la cativa ani, dar el depinde si este direct influentat de stilul de viata al fiecarui pacient in parte.
Ca atare, mentinerea nuantei albe si stralucitoare a dintilor are nevoie de o abordare mai speciala care se refera la:
- o igienă orala efectuta corespunzator si cu regularitate
- evitarea alimentelor si bauturilor colorate pe cat posibil (cafea, ceai, vinrosu)
- continuarea tratamentului si indicatiiilor oferite de catre specialist (tratament care poate fi efectuat si acasa)
- utilizarea produselor specifice de ingrijire pentru mentinerea albului dintilor (periuta de dinti electrica, apa de gura, ata dentara precum si o pasta de dinti speciala)
- mizati pe calitate si eficienta dovedita atunci cand achizitionati produse de ingrijire
- evitarea/renuntarea la fumat (petele inchise la culoare sunt mai dificil de inlaturat)
- evitarea administrarii de medicamente care pateaza dintii (antibioticele pe baza de tetraciclina)
- nu amanati vizitele in cabinetul stomatologului
- acordati o atentie deosebita alimentatiei in general
- rezultatele tratamentului de albire difera atat din punctul de vedere al optiunii alese, cat si a timpului, respectiv bugetului alocat
Care sunt reactiile secundare?
Desi scopul tratamentelor de albire este acela de a asigura pacientului un zambet atractiv si plin de vitalitate, procedurile sunt sigure pentru organismul uman daca efectuarea lor tine cont de etapele standard, dar si adaptabilitate in functie de cazuistica. Reactiile secundare nu sunt de dorit, dar cu toate acestea nu putem exclude aparitia lor in unele situatii.
Ca atare, in functie de particularitatile fiecarui pacient, cel mai adesea vorbim despre situatii care se refera la :
Coloratia inegala asupra dintilor
Din pacate, uneori doar dintii naturali pot capata o nuanta mai alba. Coloratia inegal apare in situatia in care persoana care a utilizat procedura are si dinti artificiali. Este esential de retinut ca gradul de albire a dintilor este influentat de mai multi factori, printre care amintim: tipul de pete existent, concentratia agentului de albire din produsul utilizat, timpul in care actioneaza produsul de albire pe dinte si nu in ultimul rand, frecventa cu care este repetata procedura.
Hipersensibilitate la nivelul dintilor si a gingiilor
Albirea dintilor poate crea in unele situatii sensibilitati la nivelul dintilor care sunt descrise de senzatii de durere la atingere, schimbare brusca de temperatura de cald la rece si invers si uneori chiar la gustul dulce. Iritatia gingiilor poate aparea pe intervale mai lungi de timp si este cauzata de cele mai multe ori de concentratia de peroxid utilzata in cadrul procedurii de albire.
Atentie! Expunerea prelungita a dintilor la agentii de albire poate afecta smaltul
Utilizarea excesiva a produselor de albire pot afecta sanatatea dentara, cauzand in timp sensibilitate.