Bicarbonat de sodiu pentru dinti – Eficient sau Nociv?
Netul este astazi plin de site-uri ce propun variante de tratament cu leacuri mai mult mai mai putin conventionale, pentru ca pacientii sa rezolve acasa si cu bani putini o serie de afectiuni de care sufera. Nici dintii nu au fost ocoliti de aceste metode alternative de lucru, cu produse concepute pentru a avea o cu totul alta intrebuintare.
Este si cazul bicarbonatului de sodiu, substanta folosita adesea in bucatarie, dar promovata intens ca solutie miraculoasa pentru albirea dintilor si curatarea acestora. De aceea, vrem sa avem astazi o discutie pe marginea acestui subiect, urmand sa raspundem impreuna la intrebarea “Este BUN sau RAU bicarbonatul de sodiu pentru dinti?”
In acest articol vei afla despre:
Nu il include in igiena orala zilnica!
Nu il aplica direct pe dinti!
Bicarbonatul de sodiu poate afecta organismul!
Nu il include in igiena orala zilnica!
Daca se intampla sa ramai fara pasta de dinti in casa, poti folosi bicarbonatul de sodiu pentru a te spala pe dinti. Insa tine cont de un aspect extrem de important: efectul bicarbonatului de sodiu poate avea o actiune prompta si de moment, insa asa cum vei vedea putin mai jos, poate fi nociv pentru organism.
Bicarbonatul de sodiu asigura un efect de albire a dintilor prin particulele sale abrazive ce lustruiesc smaltul, inlaturand totodata petele de pe dinti si bacteriile din cavitatea bucala. Iti recomandam sa alegi urmatoarea varianta de utilizare, pentru a evita totusi aplicarea directa a bicarbonatului pe dinti, prin metoda periajului: pune jumatate de lingurita intr-un pahar cu apa si clateste gura foarte bine, dupa ce te-ai spalat pe dinti.
Indiferent de modul in care vrei sa utilizezi aceasta substanta pentru curatarea dintilor, nu trebuie sa incluzi bicarbonatul de sodiu in igiena orala zilnica. Pentru a evita orice alt risc medical, utilizeaza bicarbonatul de sodiu o data la 7-10 zile.
Nu il aplica direct pe dinti!
Foarte multi “specialisti” recomanda periajul cu bicarbonat de sodiu in combinatie cu sucul de lamaie, direct pe suprafata dintilor. Acest lucru este cat se poate de nociv pentru smaltul acestora, putand sa declanseze in timp afectiuni paradontale severe. Mai mult decat atat, sucul de lamaie contine numerosi acizi ce ataca in timp smaltului dintilor, ducand la aparitia cariilor.
Lasate netratate, cariile pot afecta suprafata dentara pana la radacina, iar in cazul in care medicul stomatolog nu mai poate salva dintele afectat, extractia acestuia poate ramane singura optiune valida. Insa tine cont ca un implant dentar iti poate readuce zambetul pierdut, asa ca noi te asteptam oricand la clinica Dental Progress din Bucuresti, pentru a evalua corect problema ta si pentru a vedea impreuna ce tratament cu implant dentar poate rezolva cel mai bine nevoia ta.
Pentru ca este o pulbere abraziva, atunci cand este utilizat in timpul periajului, bicarbonatul de sodiu poate produce rani ale gingiilor, care odata deschise, pot genera infectii, afte, gingivite. Deci nu peria cu bircarbonat de sodiu direct pe suprafata dentara, pentru a evita astfel o serie de surprize neplacute ce pot sa apara pe parcurs.
Chiar daca cei apropiati ti-au spus ca acelasi bicarbonat de sodiu este utilizat si in tratamentele de albire a dintilor, pe care unele clinici stomatologice le utilizeaza, acest lucru este departe de adevar. In realitate, bicarbonatul de sodiu utilizat de medicii stomatologi este doar o componenta a unei mixturi complexe – obtinandu-se astfel o pasta speciala cu care se realizeaza albirea.
Bicarbonatul de sodiu poate afecta organismul!
Specialistii sustin la unison ca bicarbonatul de sodiu trebuie sa isi dovedeasca utilitatea in bucatarie, la coacerea aluaturilor sau a blaturilor pufoase. In schimb, utilizarea acestei pudre abrazive ca medicament poate duce rapid la supradozare, iar in cele mai grave cazuri, chiar la decesul celui care utilizeaza in mod constant acest praf.
Trebuie sa stii ca bicarbonatul de sodiu modifica PH-ul sanguin, iar in cazul in care se consuma in exces (scopul fiind unul terapeutic), se poate ajunge rapid la un colaps al organelor, sau chiar la deces. Acest lucru insa nu se poate intampla decat in urma ingerarii a unei cantitati foarte mari de bicarbonat de sodiu, o singura data.
Alte efecte grave ale consumului iresponsabil de bicarbonat de sodiu:
- Vasolidatatie cerebrala
- Edem cerebral
- Umflarea fetei
- Retentie de apa
- Hipertensiune arteriala
In finalul acestui articol, nu putem afirma altceva decat ca bicarbonatul de sodiu nu trebuie vazut ca un remediu eficient pentru albirea dintilor sau curatarea acestora. Mai mult decat atat, evita sa utilizezi zilnic aceasta pulbere alba abraziva (locul acesteia este in bucatarie, nicidecum in baie), pentru ca textura sa poate afecta atat smaltul dintilor, cat si gingiile.
Daca periajul cu bicarbonat de sodiu o data pe saptamana nu reprezinta niciun pericol pentru sanatatea dintilor tai, excesul este daunator, iar in timp, acesta poate duce la aparitia cariilor. Iar daca o carie ramane netratatata, din acest punct si pana la pierderea dintelui nu poate fi mai mult decat o chestiune de timp.
Te asteptam oricand la Dental Progress
Daca vrei sa te bucuri de un tratament profesional de albire a dintilor, fa-ne oricand o vizita, pentru ca te asteptam cu cele mai bune tehnici ale momentului. Uita de leacuri babesti sau alte tratamente puse sub semnul incertitudinii de catre specialisti! Noi iti oferim sansa unui zambet stralucitor, prin tratamente de ultima ora ce ofera rezultate uimitoare.
Implant dentar, odontoterapie, endodontie, pedodontie, protetica, parodontologie – iata doar cateva dintre serviciile de top pe care le punem la dispozitie tuturor pacientilor care vin la clinica Dental Progres. Deci ne vedem cat de curand pentru gasi impreuna solutiile perfecte pentru un zambet de vis si o sanatate orala, asa cum fiecare pacient din Romania ar trebui sa aiba!