Dental Progress
Sună pentru programare

Caria dentara – cauze, simptome, prevenire, tratament

17 octombrie 2018
extractia dintilor

Caria dentara este una dintre cele mai des intalnite afectiuni localizate la nivelul sistemului dento-maxilar, atat la copii cat si la persoane adulte. Cauzele ce determina aparitia in timp a cariilor dentare reprezinta un mix de actiuni voluntare si factori externi, precum: igiena orara precara, predispozitia catre alimentele bogate in zahar, fumatul excesiv sau stresul acumulat.

Cum se formeaza mai exact o carie dentara? Care sunt cele mai eficiente moduri prin care putem preveni aparitia sa? Ce legatura exista intre o carie dentara si un implant dentar de ultima generatie?  Ei bine, despre toate acestea vorbim chiar acum, in randurile de mai jos.

In acest articol puteti citi despre:

Cauzele aparitiei cariei dentare
Simptomele cariei dentare
Tratamentul cariei dentare
Prevenirea cariei dentare
Caria dentara si implantul dentar

Cauzele aparitiei cariei dentare

Asa cum spuneam si in introducere, motivele pentru care apar cariile dentare sunt multiple, insa graviteaza (mai mult sau mai putin) in jurul unei igiene orale precare, sau in jurul unor obiceiuri de consum nesanatoase. Iata cateva dintre cele mai frecvente cauze ce duc in timp, incet dar sigur, la aparitia cariei dentare:

Igiena orala precara

Persoanele care periaza incorect dintii sau care sar peste unele spalari sunt cu mult mai expuse riscului de aparitie a cariilor dentare. In lipsa unei igiene orale corespunzatoare, bacteriile din gura se dezvolta mult mai rapid, distrugand astfel dintii.

Fumatul

Fumul unei tigari aprinse scade secretia de saliva din gura, conducand astfel la o protectie mult mai slaba a dintilor impotriva acizilor.

Alimentele bogate in zahar

de-a lungul timpului, ne-am obisnuit sa asociem aparitia cariilor cu obiceiurile de consum gresite ale alimentelor bogate in carbohidrati sau ale celor care se lipsesc extrem de usor de dinti. Dintre acestea, cele mai periculoase pentru sanatatea dintilor nostri sunt: bauturile cu un continut ridicat de zahar, caramelele, bomboanele, mierea, ciocolata etc

Simptomele cariei dentare

Durerea unui dinte cariat reprezinta un simptom intalnit (din pacate, pentru extrem de multi pacienti), intr-un stadiu destul de avansat al cariei. De aceea, sunt indicate controalele de rutina la o clinica stomatologica, pentru a se evita complicatii precum:

  • Sensibilitate la apa rece sau calda
  • Dureri ce radiaza in ureche sau gat
  • Respiratie urat mirositoare

In cazul in care pacientul acuza unul sau chiar toate simptomele de mai sus, trebuie sa inceapa de urgenta un tratament adecvat, pentru ca de aici si pana la pierderea dintelui nu mai este decat o chestiune de timp.

Tratamentul cariei dentare

Medicul specialist este cel care decide tipul de tratament pe care se va merge in tratarea cariei dentare, in functie de gradul de evolutie al acesteia.

  1. Daca este prea devreme pentru a putea vorbi despre formarea unei cavitati, medicul stomatolog poate opri evolutia cariei dentrare printr-o solutie cu flor, tratament urmat de respectarea cu strictele a unei igiene orale adecvate.
  2. In cazul in care discutam deja despre prezenta unei cavitati in dinte, se va curata si dezinfecta tesutul dentar, urmandu-se umplerea si uniformizarea zonei cu o plomba.
  3. Cu cat cavitatea este mai mare, cu atat stratul dentar este mai afectat, fapt ce poate presupune uneori o interventie pe canalul dintelui afectat de caria dentara. Mai exact, se va inlatura nervul (actiune ce poate implica o anumita doza de durere pe care o pacientul o resimte) si se va sigila apoi intregul dinte, pentru ca bacteriile din cavitatea bucala sa nu se raspandeasca in organism prin aceasta ruta.

Prevenirea cariei dentare

Cum poti preveni toate aceste complicatii ce iti pot aduce o multime de probleme, odata cu evolutia cariei dentare? Simplu, prin cateva reguli pe care le vom discuta impreuna chiar mai jos:

Igiena orala corespunzatoare

periaj al dintilor de cel putin 2 ori pe zi, folosirea apei de gura (aliatul tau de incredere impotriva placii bacteriene), precum si a atei dentare dupa fiecare masa, pentru indepartarea resturilor alimentare ramase in spatiile interdentare.

Alimentatie corecta

asa cum spuneam si mai sus, alimentele bogate in zahar sunt cel mai mare inamic al dintilor sanatosi. De aceea, se recomanda consumul de alimente cu un procent echilibrat de carbohidrati – cereale, paine, orez, fructe, legume.

Fara tigari, fara alcool

aceste vicii nu doar ca afecteaza in timp calitatea dintilor, dar pot avea o influenta nefasta asupra unor organe vitale precum ficatul, plamanii sau rinichii.

Consult medical periodic

grija constanta pentru o sanatate orala excelenta te poate scapa de o multime de probleme. De aceea, este indicat sa apelezi la serviciile unei clinici stomatologice, atat pentru a preveni, cat si pentru a stopa evolutia cariilor dentare.

Caria dentara si implantul dentar

Cat despre cazurile grave, in care infectiile netratate ale cariilor dentare duc la pierderea dintelui, implantul dentar este o solutie extrem de eficienta pe care ti-o propunem, cu o rata de integrare de 100%.

Ce inseamna mai exact acest lucru? Datorita tehnologiilor de ultima generatie cu care lucram, implanturile dentare sunt acceptate excelent de organismul pacientului, fiind concepute sa reziste o viata. Totusi, pacientul trebuie sa respecte dupa tratament o igiena orala foarte buna si sa nu uite de vizitele la medicul stomatolog.

Tu te poti bucura astfel de un zambet perfect, chiar si atunci cand o carie dentara pe care ai neglijat-o foarte mult timp a dus la pierderea unui dinte. Asadar, daca vrei sa afli mai multe despre implanturile dentare de care te poti bucura la clinica stomatologica Dental Progress, intra chiar acum pe site si citeste cu atentie ce inseamna un tratament de implant dentar in cabinetele noastre.

Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi