Dental Progress
Sună pentru programare

Ce este bruxismul – simptome, cauze, tratament

13 noiembrie 2018
Aparat dentar invizibil - Aligner

Chiar daca scrasnitul dintilor poate parea un lucru banal, de fapt acest obicei (mai mult sau mai putin involuntar) pe care foarte multi pacienti il au, duce in timp la deterioarea permanenta a suprafetelor dentare.

Bruxismul, asa cum este cunoscut in termeni medicali scrasnitul dintilor, poate fi nocturn sau diurn, manifestandu-se de altfel si prin inclestari puternice ale suprafetelor dentare, fapt ce contribuie pe termen lung si la o oboseala a muschilor masticatori, dureri de cap sau dureri localizate la nivelul articulatiei temporo-mandibulare.

Un simplu control stomatologic la clinica Dental Progress poate identifica din timp aceasta problema, cauzele ce au dus la aparitia bruxismului, oferind totodata solutii pentru aplicarea unui tratament corespunzator. Insa pana la intalnirea cu specialistii nostri, iata tot ce trebuie sa stii despre scrasnitul dintilor:

Simptomele bruxismului

Asa cum precizam chiar putin mai sus, bruxismul poate fi de doua feluri:

  • Nocturn – caracterizat prin scrasniri ale dintilor si contractii puternice ale maxilarului, manifestate in mod involuntar
  • Diurn – manifestat ca urmare a reactiilor la contactul cu o serie de stimuli externi.

Cel mai vizibil semn al faptului ca pacientul sufera de aceasta afectiune este dat de modificarea formei dintilor si aparitia unor mici fisuri la nivelul smaltului, mai ales in zonele in care contactul dintre dinti este cel mai puternic. Daca dintii frontali sunt supusi unei nivelari vizibile, tocirea dintilor laterali indica acelasi lucru clar: pacientul se confrunta cu bruxismul.

In timp, ca urmare a unui scrasnit constant din dinti (pe timp de zi sau pe timp de noapte), se ajunge la o sensibilitate crescuta a dintilor. Urmari clare ale acestui obicei nefast pentru sanatatea dintilor sunt: dureri de cap constante, dureri localizate in zona urechilor (la nivelul articulatiei temporo-mandibulare), cresterea simtitoare in volum a muschiului maseter.

Cauzele pentru care apare bruxismul

Inainte de a discuta despre cum poate fi tinut in frau scarsnitul dintilor, haide sa vedem impreuna care sunt cauzele ce duc la aparitia bruxismului. Ei bine, specialistii pun de cele mai multe ori acest obicei (mai mult sau mai putin voluntar) pe seama unor tulburari de natura emotionala, precum stresul sau anxietatea.

De asemenea, pacientii cu un temperament agresiv, hiperactiv sau care si-au reprimant intr-un mod total gresit frustrarile acumulate in timp, sunt mult mai expusi riscului aparitiei bruxismului. Ocluzia dentara poate fi inca un factor declansator al scarsnitului din dinti, reprezentand modul in care dintii de pe maxilar si cei de pa mandibula intra in contact.

Masuri eficiente impotriva scrasnitului dintilor

Te asteptam oricand la clinica stomatologica Dental Progress pentru a rezolva rapid aceasta problema grava pentru calitatea dintilor tai. Gutierea pentru bruxism reprezinta cea mai buna solutie impotriva scrasnitului dintilor, fiind un mulaj extrem de confortabil ce se plaseaza cu usurinta pe una dintre cele doua arcade.

Se recomanda purtarea gutierei pentru bruxism in special pe timpul noptii, atunci cand scrasnitul involuntar al dintilor poate grabi in timp aparitia tuturor simptomelor despre care am discutat putin mai sus. Mulajul unei gutiere pentru bruxism se realizeaza in urma unei analize ample a modului in care un pacient musca, eliminandu-se ulterior contactele ce reprezinta interferente in miscarea mandibulara (atat in repaos, cat si in timpul masticatiei). Avantajele pe care o gutiera pentru bruxism le ofera in timp pot insemna:

  • O tensiune mai mica la nivelul muschilor masticatori;
  • Scaderea sensibilitatii dintilor;
  • Impiedicarea unui contact involuntar al dintilor de pe cele doua arcade;
  • Diminuarea impulsului involuntar de scrasnii dintii;
  • Disparitia totala a acestui obicei nefast pentru sanatatea dintilor pacientului.

Apeleaza cu incredere la serviciile clinicii stomatologice Dental Progress si bucura-te de un tratament eficient impotriva bruxismului, pentru a evita complicatiile (estetice si functionale) cauzate de tocirea in timp a dintilor tai!

Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi