Dental Progress
Sună pentru programare

Coroane dentare – Coroana de zirconiu vs coroana de ceramica

3 august 2018
Coroane dentare - Coroana de zirconiu vs coroana de ceramica

Ce sunt coroanele dentare?

Coroanele dentare sunt lucrari dentare protetice care acopera sau invelesc partea vizibila a unui dinte, care a suferit modificari. Pe langa faptul ca trebuie sa fie confectionate din materiale rezistente si durabile, coroanele dentare trebuie sa indeplineasca si sa preia functiile dintelui: cea estetica, respectiv masticatorie.

Ele sunt atasate de dinte cu ajutorul unui ciment special care acopera toata partea vizbila a dintelui, atat in fata cat si in spate. Fiind lucrari dentare mici, acestea nu au nevoie de mult timp pentru a fi realizate, diferenta facand-o tipul de coroana ales. Dar, o lucrare de calitate depinde in egala masura de medicul stomatolog, de tehnicieni si de materialele folosite.

Trebuie mentionat faptul ca implantul dentar poate servi drept sprijin pentru o coroana dentara, astfel incat vorbim despre stabilirea unei relatii de legatura esentiala.

Inainte de montarea coroanei dentare, dintele are nevoie de o pregatire mai speciala impartita in mai multe sedinte.

In prima faza, dintele este examinat iar apoi se intocmesc o serie de radiografii care vor indica dentistului informatii asupra locului in care urmeaza sa intervina. Dupa antestezie locala, urmeaza pilirea dintelui si alte proceduri care au ca scop sustinerea corecta a viitoarei coroane. In faza a doua, tot sub anestezie locala medicul verifica lucrarea efectuata in laboratorul tehnicianului dentar si daca cerintele au fost intocmite, el monteaza coroana dentara definitiva.    

Coroana de zirconiu

Zirconiul este de fapt, o ceramica mai speciala care pe langa faptul ca este extrem de rezistenta, se bucura si de o transluciditatea similara cu cea a dintilor naturali.

In plus, materialul este biocompatibil, foarte bine tolerat de organismul uman, este inert din punct de vedere termic.

El poate fi folosit atat singur, dar si in combinatie cu alte materiale.

Coroanele din zirconiu sunt utilizate frecvent pentru acoperirea dintilor din fata si mai mult decat atat, se numara printe cele mai inovative solutii atunci cand vorbim despre lucrari la nivelul danturii.

Avantajele coroanelor de zirconiu:

  • sunt lejere si reprezinta solutii optime atat pentru dintii frontali, cat si pentru cei din spate (acolo unde forta masticatorie este putermica)
  • coroanele de zirconiu sunt mai usoare decat cele pe suport metalic
  • aceste lucrari protetice se acomodeaza extrem de repede si de bine cu organismul uman
  • limiteaza acumularile bacteriene
  • desi interventiile sunt ceva mai costisitoare, coroanele de zirconiu reprezinta totusi o solutie avantajoasa, cu eficacitate dovedita in timp, deci preferata de clienti

Coroana de ceramica

Coroana de ceramica sau de portelan este foarte cautata de catre pacienti pe de o parte datorita pretului mai accesibil, dar si calitatilor estetice. Acestea au cea mai buna potrivire ca forma si culoare cu dintii naturali, insa nu sunt la fel de rezistente ca cele din zirconiu.

Avantajele coroanelor de ceramica:

  • coroanele de ceramica sunt exceptionale din punct de vedere estetic si functional
  • ca si zirconiul, ceramica este biocompatibila cu organismul uman
  • materilaul nu conduce catre coloratia gingiilor
  • imita foarte bine dintii naturali atat din punct de vedere cromatic, cat si ca textura si transparenta
  • pretul coroanelor din ceramica sau portelan este mai scazut decat a celor din zirconiu
Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi