Dinti cariati – cauze, locatii predilecte, complicatii si tratament
Pentru ca foarte multi pacienti aleg sa isi trateze rapid dintii cariati prin programari la medicul stomatolog, fara a intelege de altfel cauzele ce pot duce la aparitia si dezvoltarea unei carii, se pot confrunta ani de zile cu aceasta problema recurenta. Stilul de viata al pacientului reprezinta principalul factor pentru aparitia unei carii, iar pentru a intelege mai bine de ce tot apar aceste cavitati (chiar daca ne spalam de 2 sau chiar 3 ori pe zi), vom trata astazi pe larg subiectul dintilor cariati.
Prezenta sau lipsa cariilor nu tine doar de regularitatea periajulului dentar, ci si de modul corect in care il facem, dieta pe care o avem, viciile din viata noastra si grija pentru o dantura perfecta. Sunt importante oare toate aceste informatii? De ce nu am apela direct la expertiza unui specialist, atunci cand avem o carie? Ei bine, afla ca printr-o informare corecta asupra acestei probleme, poti preveni aparitia dintilor cariati, pentru asa cum spuneam si mai sus (si asa cum vei vedea de altfel si in randurile de mai jos) stilul tau de viata conteaza enorm, in acest sens.
Iata tot ce trebuie sa stie un pacient despre dintii cariati:
Ce sunt cariile dentare?
Trebuie sa intelegi inca de la inceput un lucru cat se poate de clar: cariile reprezinta o afectare permanenta a dintilor tai, ce evolueaza progresiv. Deci ceea ce nu pare altceva decat o pata pe smaltul unui dinte, se poate transforma treptat intr-o cavitate cu proportii din ce in ce mai mari.
Varsta pacientului nu reprezinta un criteriu hotarator pentru dezvoltarea cariilor pe smaltul dintilor. Chiar daca exista intr-adevar un factor cariogen crescut la anumite persoane, strict din punct de vedere al mostenirii genetice, stilul de viata ramane in continuare principala cauza a aparitiei cariilor. Asadar, spune-mi ce stil de viata ai, pentru a-ti spune in continuare ce trebuie sa schimbi in obiceiurile tale zilnice.
De ce au pacientii dinti cariati?
Dintii cariati sunt rezultatul unei igiene orale precare, sau al unor obiceiuri de consum nocive pentru santatea dentara. Prin schimbarea acestor greseli pe care le poti face zilnic (mai mult sau mai putin voluntar), sansele ca noi carii sa apara in viitor, scad considerabil. Dar pana in viitor poate fi cale lunga, asa ca haide sa vorbim putin despre prezent: iata care sunt bilele negre din stilul tau de viata, ce pot reprezenta cauze clare pentru prezenta dintilor cariati.
Bacteriile si tartrul ce se depun pe dinti reprezinta un rezultat al unei igiene orale incorecte, dupa fiecare masa. Acest mix nociv pentru smaltul dintilor tai – bacterii + resturi alimentare + saliva – poarta denumirea de placa bacteriana. Trebuie sa stii ca bacteriile nu se depun doar pe suprafetele dentare, ci isi gasesc un loc la fel de confortabil si pe limba, gingii, cerul gurii sau peretii interiori ai cavitatii bucale.
Daca in tot acest proces mai adaugi si zaharurile din anumite alimente (dulciuri, sucuri, alimente bogate in carbohidrati si amidon), trebuie sa stii ca bacteriile deja depuse in cavitatea bucala se hranesc la randul lor cu acestea. De aceea, alimentatia incorecta faciliteaza inmultirea mult mai rapida a culturilor bacteriene.
In timp, blaca bacteriana formata (prin acizii sai care pur si simplu “sapa” in smaltul dentar) contribuie la demineralizarea dintilor. Perioada de “atac” indreptat asupra calitatii smaltului dentar (dupa fiecare masa pe care o servesti) este de aproximativ 20 de minute. In tot acest timp, daca demineralizarea smaltului copleseste mineralizarea sa (de obicei, prin fluorizare), de la carie si pana la abces nu poate fi decat o chestiune de timp.
Ce complicatii vin la pachet cu ignorarea dintilor cariati?
Ei bine, in situatii extrem de avansate, atunci cand infectia unei carii a fost lasata netratata pentru foarte mult timp, extractia dintelui cariat ramane de multe ori singura varianta pe care pacientul o mai poate avea la dispozitie. Insa asta nu inseamna ca va ramane pentru totdeauna cu o lipsa in dantura sa.
Tratamentul cu implant dentar in cadrul clinicii noastre are o rata de integrare de 100%. Cu alte cuvinte, organismul pacientului percepe implantul din titan ca pe o radacina dentara si nu ca pe un corp strain. Implanturile dentare pe care specialistii nostri le realizeaza la clinica Dental Progress sunt facute sa reziste o viata, in cazul in care pacientul urmeaza cu strictete recomandarile medicului stomatolog.
Pentru ca lucram cu cele mai bune materiale ce garanteaza fara probleme regenerarea osoasa, tratamentul cu implant dentar de care un pacient poate avea parte la clinica Dental Progress poate oferi rezultate excelente, chiar si in cazul celor mai complicate situatii. Prin intermediul implantului dentar, fortele masticatorii se transmit in osul alveolar, acesta fiind astfel stimulat sa se regenereze, prin absorbtie si apozitie osoasa. Este exact aceeasi reactie intalnita in cazul dintilor naturali.
Unde se formeaza cel mai des cariile?
Asa cum poate ca ai observat si tu de-a lungul timpului, cariile apar cu predilectie in anumite zone ale structurii dentare: fisuri ale molarilor sau santurile de pe suprafetele ocluzale ale premolarilor, siturile interproximale, suprafetele subgingivale. Expunerea indulungata a acestor zone la acumulari de bacterii (cu pH negativ) determina sanse mult mai mari de aparitie a cariilor, spre deosebire de alte zone ale arcadelor dentare.
Bacteriile din cavitatea orala cu “cea mai mare vina” pentru aparitia cariilor sunt:
- Streptococul mutant (se poate transmite prin alaptare de la adult la bebelus);
- Streptococul sobrin;
- Lactobacilul (provenit de foarte multe ori din produsele lactate).
Ignorate pentru o perioada lunga de timp (chiar si daca discutam despre pacienti cu varste cat se poate de mici), dezvoltarea acestor culturi bacteriene duce in timp la infectii, dureri si pierderi ale dintilor.
Din cauza faptului ca aceste bacterii se “lipesc” cel mai mult de zonele dentare mai sus amintite, aproximativ 80% din cariile prezente atat la copii, cat si la persoanele adulte, se dezvolta in spatiile interdentare sau suprafetele ocluzale ale molarilor si premolarilor.
Tratamentul potrivit pentru dintii cariati
Pentru a se decide tratamentul potrivit pe care se va merge, in tratarea unui dinte cariat, medicul stomatolog trebuie sa analizeze cu atentie stadiul de evolutie al cariei. In functie de gravitatea problemei, se poate recurge la:
Tratament cu fluor
In cazul in care vorbim despre o faza incipienta a cariei, premergatoare formarii unei cavitati pe suprafata dentara. Dupa tratament, pacientul trebuie sa urmeze cu strictele recomandarile medicului stomatolog, in privinta igienei orale pe care trebuie sa o repete zilnic.
Dezinfectarea tesutului dentar
Reprezinta metoda de tratament recomandata, in cazul in care exista deja o cavitate formata pe suprafata dentara. Dupa ce se face dezinfectarea tesutului dentar, se trece la umplerea si uniformizarea cavitatii cu o plomba.
Tratament pe canal
Discutam deja despre un stadiu avansat al cariei, ce afecteaza o suprafata mult mai mare de tesut dentar. In acest sens, in interventie pe canalul dintelui afectat (scoaterea nervului si curatarea canalului), urmata de sigilarea acestuia, reprezinta solutia potrivita de tratament, pentru aceasta etapa extrem de avansata.
Asa cum ai putut vedea, stilul de viata pe care il avem (alimentatia si igiena orala precara) contribuie in timp la consolidarea culturilor bacteriene pe suprafetele dentare, fapt ce garanteaza aparitia cariilor. Dintii cariati reprezinta o problema pentru fiecare pacient, atat de ordin estetic, dar si de ordin medical.
Nu ignora aceste probleme dentare cu care te confrunti si fa-ne o vizita de fiecare data cand sesizezi aparitia o cavitati mici pe suprafata unui dinte, sau chiar o decolorare neobisnuita pe suprafata smaltului dentar!