Extractia dintilor de lapte
Atunci cand devii parinte esti responsabil pentru bunastarea copilului tau si trebuie sa veghezi asupra lui, astfel incat sa ii fie bine. De exemplu, atunci cand extractia dintilor de lapte este o procedura pentru care trebuie sa mergi impreuna cu copilul tau la un medic stomatolog, trebuie sa cunosti cat mai multe lucruri despre acest tip de interventie, pentru a putea discuta cu puiul tau si pentru a-i explica dinainte ce urmeaza sa se intample!
Dentitia temporara
Pentru inceput, trebuie sa stii ca dentitia temporara este reprezentata de primii dinti care apar in cavitatea bucala. Acest lucru se intampla, de regula dupa primele 6 luni din viata bebelusilor. Incisivii sunt primii dintisori care le cresc micutilor si sunt situati in partea centrala a maxilarului inferior. Pe fiecare maxilar in parte vei putea observa cate 10 dinti temporari. Este vorba despre 2 incisivi centrali, 2 incisivi laterali, respectiv 2 canini si 4 molari. Ulterior, atunci cand copilul tau ajunge in jurul varstei de 6 ani, dintii ,,de lapte” incep sa ii cada, acesta fiind un lucru firesc, pentru ca ei sunt inlocuiti de dinti permanenti.
Extractia dintilor de lapte – cum se efectueaza?
Pentru a realiza cu succes extractia dintilor de lapte, este indicat ca medicii stomatologi sa poata consulta si o radiografie dentara. Cu ajutorul acesteia, specialistii vor observa pozitia dintilor, dar si modul in care s-au dezvoltat oasele adiacente. Mai apoi, acestia ii realizeaza copilului tau o anestezie locala, iar atunci cand micul pacient nu mai simte nimic in zona respectiva, dintele este extras in cele mai sigure conditii.
Ce se intampla dupa extractie?
Imediat ce specialistii termina de realizat extractiile, copilul tau trebuie sa pastreze intre dinti o compresa sterile de tifon, astfel incat sangerarea sa se opreasca. Asigura-te ca micutul tau urmeaza aceasta recomandare pentru circa 30 de minute, intrucat in acest fel contribuie la vindecarea gingiei mult mai repede si mai eficient.
Posibile complicatii
Ca parinte trebuie sa fii pregatit si pentru eventuale complicatii. De exemplu, copilul tau poate simti o durere moderata in locul din care i-a fost extras un dintisor sau se poate confrunta cu sangerari la cateva ore de la interventia medicala. Nu te ingrijora: tot ce trebuie sa faci este sa iti pastrezi calmul si sa ii explici micutului ca astfel de lucruri se pot intampla.
Atat durerea, cat si sangerarile se vor opri, fie cu ajutorul administrarii produselor de paracetamol, fie atunci cand copilul tine intre dinti o compresa rece timp de 10-15 minute.
Tags: blog, extractie dinti de lapte