Dental Progress
Sună pentru programare

Halena (halitoza) sau respiratia urat mirositoare – cauze frecvente si prevenire

12 noiembrie 2018
Protectie nas cu batista

Respiratia urat mirositoare poate fi o adevarata piedica in relatiile pe care vrei sa le construiesti cu alte persoane, fiind de altfel o problema cu care aproximativ 40% din populatie se confrunta. Care sunt cauzele ce duc la aparitia halitozei? Ei bine, principalul motiv este urmatorul: depunerile de bacterii in cavitatea bucala, consumul de alcool, fumatul, dar si dieta zilnica pe care fiecare dintre noi o are.

Guma de mestecat nu este o solutie pe care sa te poti baza, atunci cand ai o respiratie urat mirositoare, pentru ca bacteriile acumulate in zonele dintre dinti, pe gingii, limba sau cerul gurii nu vor disparea prin consumul unui astfel de produs. Asadar, cum poti rezolva aceasta situatie neplacuta, atat pentru tine, cat si pentru cei cu care intri zilnic in contact? Ramai alaturi de noi pana la final si afla chiar tu raspunsurile pe care le cauti:

Principalele cauze ce duc la aparitia halenei

Igiena orala precara este principala cauza a unei respiratii urat mirositoare. Asa cum spuneam si mai sus, bacteriile din cavitatea bucala (fixate intre dinti, santul gingival, cerul gurii si limba) se formeaza ca urmare a lipsei de interes pentru curatarea eficienta a gurii de resturile alimentare.

Alte posibile cauze pentru respiratia urat mirositoare:

  • Probleme gastro-intestinale
  • Probleme respiratorii cronice (precum sinuzita)
  • Xerostomia (senzatia de gura uscata)
  • Cariile lasate netratate
  • Consumul excesiv de tutun
  • Prezenta tartrului
  • Obturatii de canal incorecte

Cum sa ai mereu o respiratie proaspata

Vrei sa scapi de aceasta problema suparatoare, ce nu iti permite sa te apropii asa cum vrei de oameni dragi tie? Nu trebuie decat sa citesti in continuare indicatiile noastre, pentru ca nimic nu se compara cu o respiratie proaspata, in absolut orice moment al zilei. Pentru a duce o lupta eficienta impotriva halitozei trebuie sa respecti cu sfintenie aceste recomandari:

Mergi cu regularitate la medicul stomatolog

Noi te asteptam oricand la clinica noastra, pentru a vedea impreuna ce trebuie facut, astfel incat tu sa nu te mai confrunti cu respiratia urat mirositoare. Tratament eficient impotriva halenei poate insemna: detartraj, tratarea cariilor, inlaturarea placii bacteriene etc

Incepe sa folosesti ata dentara

Ata dentara este unul dintre aliatii tai de incredere impotriva halitozei.

Daca nu obisnuiesti sa utilizezi ata dentara, dupa fiecare masa pe care o servesti, incepe sa faci acest lucru. Tine mereu la tine o cutiuta cu ata dentara si curata foarte bine spatiile interdentare de resturi alimentare, pentru a preveni astfel aparitia in timp a depunerilor bacteriene.

Foloseste zilnic apa de gura

Halitoza este generata de o serie de compusi chimici a unei substante numite sulfur volatil, substanta ce ajunge in interiorul cavitatii orale prin mai multe moduri: alimente, placa dentara, afectiuni ce pericliteaza igiena dentara a pacientului.

Utilizarea zilnica a apei de gura cosmetice tine departe respiratia urat mirositoare, insa efectul este unul pe termen scurt. Daca vrei insa ca bacteriile din cavitatea orala sa dispara, ai nevoie de o apa de gura cu rol terapeutic.

In compozitia unui astfel de produs intra compusi chimici precum: clorhexidina, dioxidul de clor sau clorura de cetilpiridiniu. Acest mix lucreaza eficient si pe termen lung impotriva bacteriilor bucale, pentru o respiratie placuta si de durata.

Asadar ce ai de facut:

Pasta si periuta de dinti, apa de gura si ata dentara nu trebuie sa lipseasca din “arsenalul” tau impotriva halitozei. Spala-te de cel putin 2 ori pe zi, clateste la final cu apa de gura si foloseste ata dentara, dupa absolut fiecare masa. Combinate, toate acestea contribuie semnificativ la combaterea halitozei, iar riscul aparitiei acesteia este mult mai mic. Nu uita sa mergi cu regularitate la medicul stomatolog, pentru un control de rutina a intregii cavitati bucale. Evita sa mergi la medic doar atunci cand ceva doare, pentru ca inlaturarea din timp a tartrului sau a placii bacteriene, precum si tratarea cariilor (atat timp cand inca discutam despre cavitati simple pe dinte), pot contribui din plin la combaterea halitozei.

Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi