Dental Progress
Sună pentru programare

Interviu boala paradontala

https://www.csid.ro/health/sanatate/ce-boala-poate-ascunde-sangerarea-gingivala-explica-dr-cosmin-dima-19442246/

Ce obiceiuri greșite de îngrijire a danturii au românii în general?

Cum să ne îngrijim dantura în pandemie?

Cât de des trebuie să ajungem la medicul stomatolog chiar dacă aparent nu avem probleme?

Ce este paradontoza?
Parodontoza asa cum este cunoscuta popular sau parodontopatia cum este cunoscuta in randul medicilor este o afectiune a parodontiului ce afecta in 2015 peste 500 de milioane de oameni la nivelul intregii planete. Parodontiul este o structura complexa formata din gingie, ligament parodontal, cement (stratul care acopera radacina dintelui) si osul alveolar (in care se fixeaza radacina dintelui).Functia primara a parodontiului este aceea de a facilita atasarea dintelui de os si a bloca accesul bacteriilor catre os, actionand practic ca o bariera in calea microflorei bacteriene.

Este paradontoza o afecțiune ce se poate transmite genetic?
Parodontoza poate avea cauze genetice, dar nu exclude pacientii ce nu raporteaza membri ai familiei afectati de boala parodontala. Acest lucru inseamna ca cei cu antecedente de boala parodontala in familie trebuie sa isi ia masuri suplimentare de preventie si control al evolutiei bolii parodontale. Acest lucru presupune o igiena riguroasa, periaj dentar, de cel putin 2 ori pe zi, ideal dupa fiecare masa, dar si vizite regulate la medicul stomatolog, cel putin o data la 6 luni. O radiografie panoramica la 12 luni este recomandata pentru a se monitoriza o posibila resorbtie osoasa, ce poata sa apara atunci cand boala parodontala este scapata de sub control.

Ce semne și simptome are paradontoza?
Boala parodontola incepe in suprafata, la nivelul structurilor superficiale (gingia) si poate avansa in profunzime, daca nu se intervine la timp.Primul semn al bolii parodontale este sangerarea gingivala. Daca afectiunea care provoaca sangerarea gingivala se limiteaza la nivelul gingiei, aceasta poarta numele de gingivita. Gingivita este o afectiune reversibila. Astfel, daca pacientul se prezinta la medic inca de la primele semne de sangerare gingivala, boala poate fi tratata fara a lasa urmari negative la nivelul structurilor anatomice ale parodontiului.Daca pacientul ignora aceste prime semne insa, boala parodontala poate avansa, generand modificari ireversibile ale parodontiului, si pierderi osoase ce nu mai pot fi regenerate niciodata, indiferent de tehnica chirurgicala folosita.

Ce gesturi aparent nesemnificative pot duce la paradontoză?
Parodontopatia poate avea atat cauza genetica, dar si microbiana fara a se exclude una pe alta.O acumulare excesiva de placa bacteriana la nivelul cavitatii bucale poate duce la parodontopatie.Tartrul este un depozit de substante minerale ce se depune pe dinti si isi mareste volumul in timp, daca nu este indepartat in sedintele periodice de igienizare profesionala din cabinetul de medicina dentara. Igienizarea profesionala este indicata la 6 luni, dar sunt pacienti care au nevoie de acest tratament chiar si la un interval de 2-3 luni, in cazul unor depuneri masive de tartru intr-o perioada foarte scurta de timp.Tartrul reprezinta pe de o parte un factor iritativ pentru gingie, iar pe de alta parte un rezervor de flora microbiana, de aceea este foarte important sa fie indepartat de catre medicul stomatolog. Acest lucru se face in cadrul sedintei de igienizare, care presupune detartraj cu ultrasunete, periaj profesional si airflow. Fiecare dintre aceste etape este foarte importanta si trebuie facuta corect si minutios pentru a oferi un real avantaj pacientului.Intrucat depunerea de tartru nu provoaca nicio durere, pacientii trebuie sa inteleaga faptul ca preventia este foarte importanta. Lipsa durerii sau a unor semne vizibile, nu inseamna si lipsa afectiunii parodontale, de aceea vizitele periodice si sedintele de igienizare sunt vitale pentru sanatatea dentara pe termen lung.

La ce complicații se ajunge dacă boala parodontală nu este tratată la timp?
Boala parodontala de multe ori poate avea o evolutie lenta, insa exista si situatii cu evolutie fulminanta. De cele mai multe ori, evolutia fulminanta se intalneste la persoanele mai tinere.Netratarea la timp a bolii parodontale duce la afectarea grava a parodontiului, ceea ce se traduce prin sangerari abundente, resorbtie osoasa si in final pierderea dintilor.Practic pacientul parodontopat intra intr-un cerc vicios din care nu poate iesi decat cu ajutorul medicului stomatolog. Acest cerc vicios este dat de faptul ca spatiul dintre marginea libera a gingiei si marginea osului se mareste si devine un rezervor bacterian. Daca initial acest spatiu numit biological width este de aproximativ 2,4-3mm, pe masura ce boala parodontala avanseaza spatiul poate ajunge pana la 10 mm sau chiar mai mult afectand grav osul din jurul radacinilor dintilor. Odata pierdut osul dintii capata mobilitate, iar resorbtia osoasa se amplifica pana cand pacientul isi pierde dintii.

Câte stadii/tipuri de boala paradontală există?

Boala parodontala prezinta mai multe stadii:

Gingivita
Gingiile sănătoase sunt roz și ferme. Dacă gingiile dvs. sunt roșii, umflate, sângerați ușor, este posibil să aveți gingivită, cea mai ușoară formă de boală parodontală. De obicei cauzată de o lipsă de igienă orală, gingivita este boala gingiilor în stadiul său reversibil. Prin căutarea unui tratament profesional și efectuarea unei îngrijiri orale adecvate la domiciliu, gingiile dvs. pot fi reintegrate la sănătate. Parodontita: parodontita este o boală precoce a gingiilor. Nu numai că afectează țesutul gingival, ci se răspândește subgingival, afectează dinții și deteriorează osul, ceea ce duce la pierderea dinților și atrofia maxilarului. Simptomele includ respirația urat mirositoare (halena), retractiile gingivale si pungile parodontale care pot conține puroi ca urmare a infecției. Parodontita agresivă: aceasta este evoluția rapidă a parodontitei. Țesutul gingival, ligamentele gingivale (care ancoreaza dintii in os) osul alveolar se pot degrada într-un ritm accentuat. Parodontita cronică: descrie inflamația țesuturilor gingivale de susținere ale dinților și pierderea osoasă. Aceasta este cea mai frecventă formă și se caracterizează prin recesiune gingivală și pungi parodontale. Deteriorarea apare de obicei lent. Parodontita sistemică: este dezvoltarea bolii gingivale datorată bolii sistemice. Condițiile sistemice pot include: Diabet Boala de inima Boala respiratorie

Boala parodontală necrotizantă: Acest tip de boală gingivală apare cel mai frecvent la persoanele care suferă de boli sistemice, inclusiv malnutriție, imunosupresie și HIV. Necroza este moartea țesutului viu însemnând țesutul gingival, ligamentele parodontale și osul alveolar nu sunt consumate de boală, ci sunt lipsite de hrana de care au nevoie pentru a rămâne sănătoase.

Cum se tratează astăzi paradontoza?
Tratatea bolii parodontale presupune eliminarea sursei bacteriene care provoaca imbolnavirea parodontiului.Daca stadiile incipiente ale bolii parodontale se pot trata printr-un simplu tratament medicamentos si eventual, un chiuretaj in camp inchis, stadiile avansate, ce presupun prezenta unor pungi parodontale profunde, de cel putin 5-6 mm necesita o interventie chirurgicala. Aceasta consta in decolarea gingiei de pe os, indepartarea tesutului de granulatie din pungile parodontale, aplicarea unor substante de regenerare si suturarea gingiei.Boala parodontala poate genera o resorbtie osoasa generalizata, orizontala sau pungi verticale.Ce este important de retinut este faptul ca atunci cand apare resorbtie osoasa orizontala osul nu se mai poate regenera pe verticala, indiferent de metoda de tratament aleasa. Cand insa apar pungi verticale, delimitate de pereti ososi, inca bine reprezentati, tratamentul corect poate duce la regenerarea osului pierdut.

Există tratament curativ pentru paradontoză?
Este foarte greu de generalizat daca exista un tratament curativ pentru boala parodontala. Important este sa fie identificata corect cauza, iar apoi indepartata. Daca insa, exista si o componenta genetica ce se gaseste la originea bolii parodontale, sansele recidivei bolii parodontale cresc, pe termen lung. Acest lucru nu inseamna ca, odata identificata boala parodontala, nu trebuie intervenit pentru eliminarea acesteia in cel mai scurt timp. Chiar si in conditiile sansei de recidiva, datorita predispozitiei genetice, tratamentul bolii parodontale, daca este coordonat corect, poate aduce beneficii mari pacientului, prin prelungirea duratei de viata a dintilor naturali afectati de boala parodontala.

Ce sfaturi pentru îngrijirea pacienților cu boală paradontală în pandemie aveți?
Pacientii care sufera de boala parodontala trebuie sa acorde o importanta deosebita igienei orale.Periajul dentar trebuie efectuat corect, cu miscari pe verticala, nu pe orizontala, dinspre gingie inspre dinte, fara a rani gingia si trebuie sa dureze 3 minute. Un mare avantaj in completarea periajului dentar este reprezentat de folosirea dusului/irigatorului bucal. Intrucat periuta dentara nu poate patrunde subgingival pentru a igieniza pungile parodontale si a indeparta eventualele resturi alimentare ce se pot acumula in aceste zone, dusul bucal, care este un aparat ce pulverizeaza apa cu presiune, poate aduce un avantaj major in completarea periajului dentar si mentinerea sanatatii parodontiului.

Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi