Maseaua de minte (molarul de minte) – recuperare in urma extractiei
In cazul celor mai multe persoane, maseaua de minte incearca sa erupa la varsta cuprinsa intre 17 si 21 de ani. Daca dintii nu sunt aliniati corespunzatori, daca se suprapun, daca maseaua erupe intr-un unghi gresit sau daca eruptia maselei provoaca o infectie, inflamatie, chist sau durere, atunci medicul dentist poate recomanda o extractie masea de minte inainte de implinirea varstei de 17 ani. Totusi, majoritatea oamenilor amana foarte mult extractia molarului de minte, ceea ce poate provoca complicatii. Pe masura ce inaintam in varsta, radacinile molarilor de minte se extind si mai mult si se intaresc in maxilar. Asta ingreuneaza procedura de extractie si, de asemenea, poate intarzia vindecarea cu mai mult de o saptamana. Prin urmare, specialistii recomanda extractia maselei de minte inainte de implinirea varstei de 25 de ani.
Durata recuperare extractie masea de minte
In cazul celor mai multi pacienti, procesul de recuperare in urma extractiei de minte dureaza intre 4-7 zile. In cazuri mai rare, pot fi necesare doua saptamani pentru ca eventualele vanatai si umflaturi sa se retraga complet. Iata cum decurge procesul de recuperare:
- Primele 24 de ore: se formeaza cheaguri de sange
- Dupa 2-3 zile: umflaturile din zona gurii si a obrajilor se amelioreaza
- Dupa 7 zile: medicul dentist poate indeparta cusaturile
- Dupa 10 zile: se atenueaza durerea la nivelul maxilarului si rigiditatea
- Dupa 14 zile: dispare orice vanataie
Cum sa accelerati procesul de recuperare dupa extractie masea de minte
In functie de starea generala de sanatate a pacientului, procesul de recuperare in urma extractiei molarului de minte poate dura pana la cel mult doua saptamani, principalele simptome atenuandu-se chiar din primele 4-7 zile. Pentru a va accelera vindecarea, este recomandat sa:
- Tineti capul ridicat in primele 3 zile
- Aplicati un pachet cu gheata pe obraji
- Preveniti alveolita postextractionala
Volumul sangelui in apropierea ranii creste semnificativ atunci cand stati intins, motiv pentru care este bine sa tineti capul ridicat atunci cand dormiti pentru a reduce umflarea si pentru a va recupera intr-un ritm mai rapid. Aplicarea unui pachet cu gheata in primele 36 de ore dupa extractie masea de minte va ajuta la diminuarea durerii si a inflamatiei. In ceea ce priveste alveolita postextractionala, se formeaza atunci cand cheagul de sange care se formeaza pe locul extractiei este dislocat, intarziind astfel vindecarea si provocand durere. Pentru a preveni alveolita postetractionala, urmati urmatoarele sfaturi:
- Evitati sa va clatiti gura cu putere
- Nu fumati
- Nu beti cu paie
- Mancati alimente moi
- Administrati-va antibioticele prescrise
Cat de eficient este masajul maxilarului dupa o extractie masea de minte
In timpul extractiei molarilor de minte, gura este tinuta larg deschisa pentru cateva minute in sir, rezultand o afectiune care poarta denumirea medicala de trismus temporar si care se manifesta prin dureri ale muschilor si dureri miofasciale. Maseterul, unul dintre muschii care participa la mestecare, este cel mai predispus la durere dupa o extractie masea de minte. Masarea acestui muschi va elibera tensiunea de la nivelul maxilarului, contribuind la accerarea vindecarii.