Dental Progress
Sună pentru programare

Strungareata (Diastema) – aparitie, impact asupra calitatii vietii, tratament

14 noiembrie 2018
Dinti cu strungareata

Strungareata, adica spatiul de doar cativa milimetri dintre cei doi dinti frontali, are o denumire medicala: diastema. Aceasta ofera un caracter personal puternic asupra modului in care pacientii cu strungareta zambesc sau interactioneaza cu alte persoane. Daca unii purtatori de strungareata apreciaza acest lucru, considerandu-l o amprenta proprie asupra intregului look, altii vor cu tot dinadinsul sa scape de pauza dintre dinti, extrem de vizibila si considerata chiar stanjenitoare.

Studiile arata ca aproximativ 95% din pacientii cu varste fragede au strungareata, insa aceasta conditie medicala se corecteaza in timp de la sine, pe masura ce dantura permanenta se dezvolta. In cazul in care este vorba despre un pacient cu o diastema permanenta, tratamentul de specialitate poate acoperi simplu si rapid spatiul inestetic dintre dinti. Mai multe despre aparitia si tratamentul pentru diastema, chiar acum:

Cum apare diastema

Diastema (strungareata) apare atunci cand exista o discrepanta intre dimensiunea dintilor pacientului si cea a arcadelor, dintii fiind prea mici fata de locul pe care trebuie sa il completeze in arcada dentara. Diastema poate aparea pe fondul mostenirii genetice pe care pacientul a preluat-o de la parinti.

Insa genetica nu reprezinta singura cauza pentru aparitia acesteia. Un alt motiv pentru care pacientii se confrunta cu aceasta conditie medicala este urmatorul: frenul labial – spatiul dintre gingie si buza de sus – este fie prea lat, fie prea aproape de radacina dintilor frontali. Mai mult decat atat, modul in care impingem limba catre exterior, atunci cand inghitim alimentele mestecate, poate pune o presiune pe dintii frontli, astfel incat sa ii indeparteze.

Nu in ultimul rand, gingivita poate sta la baza departarii dintilor (prin pierderea de masa osoasa), ce determina in timp o deplasare nedorita a acestora.

Diastema in viata unui pacient

La copii, trecerea timpului si dezvoltarea ulterioara a dintilor permanenti vin cu raspunsul la intrebarea: Este strungareata temporara sau permanenta? In cazul in care cea de-a doua varianta este castigatoare, multi pacienti adulti se pot simti de-a dreptul stanjeniti, in relatiile cu semenii lor. Chiar daca se bucura de o culoare perfecta a dintilor si un zambet stralucitor, diastema ii poate inhiba suficient de mult incat sa isi reprime sentimentele de bucurie si satisfactie, evitand astfel un zambet larg si plin de viata.

Pentru acestia, tratamentul medical de specialitate este recomandat, fiind simplu de implementat si cu rezultate absolut uluitoare. Chiar daca strungareata nu afecteaza modul in care pacientii mesteca alimentele, apelarea la un astfel de tratament are la baza de cele mai multe ori considerente de ordin estetic.

Tratamentul eficient pentru diastema

Trebuie precizat inca de la inceput faptul ca dimensiunile diastemei nu se vor modifica in timp, cat despre prevenirea acesteia, ei bine, nu exista moduri prin care se poate evita aparitia acestui spatiu. Cu toate acestea, pacientii cu strungareata trebuie sa tina cont de faptul ca un tratament aplicat corect pe problema lor medicala poate rezolva in timp aceasta incorectie dentara. Variantele de tratament ortodontic pentru diastema sunt:

  • Purtarea unui aparat dentar;
  • Fatetarea dintilor frontali, prin pastrarea proportiilor naturale dintre dinti;
  • In cazul unei anodontii, tratamentul poate presupune chiar varianta unui implant dentar sau a unor punti dentare.

La clinica Dental Progress, iti punem la dispozitie o gama completa de interventii ce nu provoaca nici durere si nici disconfort, dar 100% eficiente pentru ca strungareata ta sa dispara. Fara o perioada de recuperare sau ingrijiri speciale ulterioare, tratamentul ortodontic impotriva strungaretei pe care noi ti-l oferim garanteaza un zambet perfect si mult mai multa incredere in relatiile cu cei din jur!

Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi