Dental Progress
Sună pentru programare

Abcesul dentar – cum il recunosti?

10 februarie 2020
abcesul dentar

Abcesul dentar este o infectie care poate sa apara la radacina unui dinte sau chiar intre dinte si gingie, determinand dureri moderate sau chiar severe, manifestandu-se atat la copii, cat si la adulti. In mod cert, tratarea abcesului dentar reprezinta o prioritate pentru persoana afectata, deoarece, in lipsa unui tratament optim se poate ajunge la infectii grave – atat de grave incat pot pune viata in pericol .

Simptomele abcesului dentar

Pe langa durerea moderata sau chiar severa, pulsatila sau ascutita, pe care pacientul o va simti continuu, abcesul dentar poate determina febra, sensibilitate dentara la cald sau la rece, inflamarea gingiilor si inrosirea acestora, halena, gust neplacut si mobilitate dentara.

Durerea se intensifica atunci cand persoana afectata se aseaza in pozitie orizontala. La unii pacienti nu ramane localizata, putand sa radieze catre urechi, maxilar sau gat. De asemenea, ganglionii limfatici situati la nivelul gatului si/sau de sub maxilar vor deveni sensibili ca urmare a inflamarii. 

Tipuri de abces dentar

Despre tipurile de abces dentar se poate vorbi in contextul in care se face legatura cu localizarea infectiei. Pacientii care ajung la clinica stomatologica Dental Progress din cauza unui abces dentar sunt cel mai frecvent diagnosticati cu urmatoarele tipuri:

  • absces periapical (a carui localizare este la varful radacinii dintelui infectat);
  • abces parodontal (format pe gingia de langa radacina dintelui afectat), un tip de abces dentar care poate sa impuna probleme serioase, avand in vedere ca se poate extinde catre tesutul si os;
  • abces gingival, in mod evident localizat pe gingii. 

Cauzele abcesului dentar

Comun, abcesul dentar este cauzat de bacteriile care infecteaza pulpa dintelui, insa este posibil ca infectia sa se raspandeasca si la oasele de sustinere a dintilor. Dezvoltand putin, abscesul periapical este cauzat, de regula, de bacterii care printr-o carie ajung in pulpa dentara. Abcesul parodontal este frecvent cauzat de boala gingivala, insa poate sa apara si ca urmare a unei leziuni. Si, nu in ultimul rand, abcesul gingival poate sa apara din cauza unui corp strain, precum un rest de aliment blocat la nivelul gingiilor.

Cand te adresezi stomatologului?

La o astfel de intrebare, raspunsul potrivit tine de momentul aparitiei simptomelor. In mod evident, atunci cand acestea apar nu ai nicio scuza sa pierzi timp. Presupunand ca febra si alte simptome ale abcesului se manifesta noaptea, solutia poate fi camera de garda. Preventia este prioritatea noastra la clinica stomatologica Dental Progress, astfel incat pacientii nostri sa nu aiba urgente niciodata. Acest lucru se poate obtine cu vizite regulate la medicul stomatolog.

Factori de risc

Similar oricarei alte afectiuni dentare sau de alta natura si in cazul abcesului dentar se pot nota anumiti factori de risc, precum igiena deficitara a cavitatii orale si alimentatie bogata in zahar, care predispun in mod deosebit la aparitia afectiunii. 

Pentru a se evita complicatiile stomatologice este recomandat un consult cel putin o data la 6 luni.

Tags: ,
Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi