Dental Progress
Sună pentru programare

Cand si de ce se utilizeaza aparatul dentar?

6 iulie 2018
Cand si de ce se utilizeaza aparatul dentar?

Zambetul frumos ne facem sa fim mult mai increzatori si cu stima de sine ridicata, ceea ce conduce fara doar si poate catre o mai buna viata sociala. Asadar, dantura frumoasa are nevoie de ingrijire si atentie oferie in mod constant, inca de la varste fragede.

Aparatul dentar reprezinta sistemul prin care specialistul, medicul ortodont fixeaza un dispozitiv pe dinti pentru a-i aseza in pozitia corecta si pentru a schimba relationarea dintre ei. In acest mod se obtine un rezultat estetic, dar mai ales functional.

Cu ajutorul aparatului dentar se pot corecta muscaturile incorecte (cauzate de pozitia incorecta a dintilor), rezolvand totodata si anomalii ce au survenit odata cu miscarea dintilor si a oaselor maxilarelor.

Cum functioneaza aparatul dentar?

Aceste dispozitive au avantajul de a rezolva probleme ce pot aparea in perioada de crestere a danturii, in cazul copiilor. Acestea pot elimina obiceiurile intiparite gresit si pot repara probleme osoase si aparute din cauza:

  • suptului degetului
  • pozitiei incorecte a limbii in cavitatea orala
  • muscarea buzei inferioare

Mai mult decat atat, ele pot corecta probleme aparute in perioada de crestere la nivelul oaselor maxilare, ale arcadelor dentare, si in cazul neconcordantelor intre marimea dintilor si arcadele dentare.

Pentru cei cu varste mai inaintate, inceputul unui tratament cu un astfel de aparat are in in prima faza cunoasterea tuturor detaliilor si optiunilor, astfel incat decizia sa fie cea potrivita si sa stisfaca nevoile pacientului. Si in acest caz, aparatul poate corecta pozitia incorecta a dintilor, muscatura gresita, dar foarte important de retinut este ca nu poate corecta anomaliile osoase grave. Aceste situatii pot avea nevoie de interventii chirurgicale si tratamente ce trebuie explicate amanuntit.

Un zambet sanatos si stralucitor are nevoie de o dantura aliniata corect!

Nu trebuie sa consideram niciodata ca este timpul trecut pentru indreptarea si corectarea danturii. Orice adult poate beneficia de aparat dentar.

Decizia purtarii de aparat dentar nu tine de varsta, ci are mai cu seama are legatura cu starea generala de sanatate, a danturii si tipul problemei ce se doreste rezolvata.

Ele sunt de 2 tipuri: fixe si mobile.

Aparatele ortodontice fixe sunt reprezentate de bracketsi (pot fi aparate dentare metalice, aparate dentare ceramice, aparate dentare safir) si de aparatele functionale (disjunctor, arc lingual, bite plate) care se utilizeaza mai frecvent la copii, in perioada de crestere. Acestea pot fi la randul lor: clasice (aparate dentare metalice), estetice (ceramica, safir) si invizibile (aparat dentar lingual, care se aplica pe partea interioara a dintilor).

Aparatele ortodontice mobile sunt gutierele si placi ortodontice cu elemente de ancorare.

De ce ar trebuie sa porti aparat dentar?

  • prima impresie conteaza, asadar un zambet stralucior este cu mult mai atractiv daca este sanatos, asadar vei avea parte de functionalitate si muscatura corecta
  • se poate purta la orice varsta, mai mult ajuta si la o mai buna digestie
  • dintii corect aliniati sunt mult mai usor de intretinut si ingienizat, asadar se poate evita riscul aparitiei parodontozei
  • reducerea riscului de afectiuni la nivelul mandibulei
  • montarea implica mai degraba un disconfort in primele zile de purtare a oricarui tip de aparat dentar si in zilele imediat urmatoare dupa vizita regulata la medicul ortodont, dar acesta dispare in decurs de 2-3 zile
  • medicina are dispozitie o varietate de metode de tratament, in functie de particularitatea fiecarui caz si de rezultatele dorite
  • ar trebui sa stii ca tratament ortodontic variaza in functie de fiecare pacient. Pentru adulti, de obicei, vorbim de o perioada cuprinsa intre 6 luni si 2 ani, adica de la cazuri usoare ce isi propun doar alinierea dintilor (6 luni) pana la cazuri mai complexe ce implica corecturi ale muscaturii (2 ani sau si mai mult)

Pentru rezultate optime incearca sa mentii o igiena constanta, nu intarzia si nu evita programarile pentru verificarile de rutina (ajustarea aparatelor dentare se face la un interval de 4 pana la 6 saptamani) si mai ales, urmeaza cu rigurozitate sfaturile oferite de catre medicul care supravegheaza evolutia tratamentului.

Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi