Dental Progress
Sună pentru programare

Care sunt avantajele coroanelor de zirconiu?

31 mai 2019
estetica dentara

Zirconiul este un element chimic din grupa metalelor care ofera proprietati optime pentru  utilizarea dentara: rezistenta superioara la socuri si presiune, rezistenta la uzura si biocompatibilitate foarte buna. Este utilizat cu precadere in restaurarea dentara si reprezinta o evolutie considerabila in domeniul stomatologiei, datorita caracteristicilor pe care le are. Astfel, este un material tot mai des utilizat in realizarea de coroane  din zirconiu, care se ataseaza peste implanturi.  In stomatologie este folosit sub forma de oxid de zirconiu.

Coroanele din zirconiu sunt lucrari protetice care au ca principal scop inlocuirea dintilor naturali. Avand in vedere proprietatile acestui material, el prezinta o biocompatibilitate foarte mare. Culoarea sa transparenta, similara cu cea a dintelui natural, si modul in care izoleaza termic il face un material dorit de un numar foarte mare de pacienti.

Avantajele coroanelor de zirconiu

  • aspectul natural similar cu cel al dintilor normali;
  • faptul ca nu este invaziv si nu implica indepartarea unei cantitati foarte mari de tesut in momentul in care se intervine asupra dintelui;
  • compatibilitatea crescuta cu organismul uman – zirconiul este complet sigur si nu genereaza efecte secundare, motiv pentru care este potrivit si pentru pacientii care sufera de alergii;
  • rezistenta mecanica foarte buna – materialul rezista bine la presiune si functia masticatorie nu are cum sa determine fracturarea lucrarilor.

Coroanele din zirconiu ofera un rezultat estetic de neegalat

Datorita aspectului sau natural, zirconiul are proprietati estetice de exceptie. Absenta metalului, prezent de obicei in coroanele ceramice, impiedica aparitia unei margini gri langa gingie. Coroana din zirconiu este translucida si permite luminii sa treaca. Astfel ofera o imagine naturala a danturii, integrandu-se perfect cu ceilalti dinti.

In ce cazuri se recomanda coroana de zirconiu?

Coroanele de zirconiu sunt folosite in urmatoarele cazuri:

  • restaurarea unui dinte rupt sau deteriorat;
  • inlocuirea unei coroane vechi din motive de fiabilitate sau de estetica;
  • pentru a corecta o problema estetica.

Este recomandata coroana dentara inclusiv pacientilor care sufera de bruxism, deoarece zirconiul rezista foarte bine in timp comparativ cu alte materiale.

Rezistenta coroanelor de zirconiu

Datorita proprietatilor sale mecanice, oxidul de zirconiu este cu siguranta un material care ofera rezistenta si soliditate. Ca rezultat, coroanele de zirconiu au o viata mai lunga decat alte coroane dentare. Zirconiul are de asemenea avantajul ca prezinta o rezistenta termica ridicata si nu va da senzatia neplacuta specifica unei coroane metalice.

Din acest motiv coroanele din zirconiu sunt puse si pe implant dentar, asigurand toate avantajele anterior mentionate.

Tags: ,
Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi