Dental Progress
Sună pentru programare

Cât rezistă un implant dentar?

15 octombrie 2018
dantura si ochelari vechi

Implantul dentar reprezintă o variantă excelentă, pe termen lung, pentru înlocuirea unui dinte. În cât înseamnă, mai exact, „termen lung”? Cinci ani, zece ani, 20 de ani sau mai mult? În articolul pe care tocmai îl parcurgeți, o să încercăm să vă răspundem la această întrebare, astfel încât să știți la ce anume să vă așteptați, dacă intenționați ca, la un moment dat, să vă inserați un implant dentar.

Ce spun studiile despre durata de viață a unui implant dentar

Cercetării au efectuat, de-alungul timpului, mai multe studii referitoare la durata de viață a unui implant dentar, astfel încât oamenii să știe cât poate să reziste un astfel de dispozitiv. Cele mai multe studii realizate până în prezent, la nivel internațional, au analizat rezistența implanturilor pe o durată de până la zece ani. Există însă și câteva cercetări (Outcome of oral implant treatment in partially edentulous jaws followed 20 years in clinical function, Long-term evaluation of ANKYLOS® dental implants, part i: 20-year life table analysis of a longitudinal study of more than 12,500 implants, Implant treatment of patients with edentulous jaws: a 20-year follow-up și Long-term outcomes of dental implants with a titanium plasma-sprayed surface: a 20-year prospective case series study in partially edentulous patients) care au urmărit evoluția implanturilor timp de 20 de ani. Cercetările respective au fost realizate pe diferite eșantioane. Rata de succes a implanturilor din cele patru studii variază între aproape 90% și 99%. Cercetările în cauză au arătat că multe dintre implanturile dentare care au cedat au făcut-o în primele șase luni sau în primii ani de la fixare. Cazurile în care implanturile să se strice după primii cinci an de la inserare au fost foarte puține.

Doctorul Cosmin Dima, medic specialist implantologie și chirurgie parodontală, consideră că, la nivel teoretic, viața unui implant dentar nu este limitată în timp, având în vedere că dispozitivul este fabricat, de regulă, din titan. „Unele firme, cum ar fi Nobel Biocare, garantează implantul dentar pe viață. Acest lucru se reflectă, bineînțeles, și în costul implantului”, spune doctorul Cosmin Dima.

Ce influențează durata de viață a unui implant dentar

Ca să vă oferim un răspuns complet la întrebarea „Cât rezistă un implant dentar?” este obligatoriu să vă prezentăm factorii care influențează durata de viață a unui implant dentar. „Durată de viață a unui implant dentar depinde, în principal, de sănătatea țesuturilor din jurul lui, precum și de forțele orizontale și verticale care acționează în timpul mușcăturilor. Țesuturile la care fac referire sunt cel osos, în care stă implantul, și cel moale, adică gingia, care se află în jurul implantului și a coroanei care se așază pe implant. Cu cât gingia este mai bună, cu atât sigilarea spațiului periodontal este mai bună”, afirmă doctorul Cosmin Dima. În ceea ce privește forțele din timpul mușcăturilor, ele trebuie reglate prin intermediul procesului de echilibrare ocluzală.

Un implant dentar poate să cedeze din mai multe cauze. Prima dintre ele are legătură directă cu țesutul osos în care este inserat. În situația în care osul în care este fixat implantul dentar dispare prin resorbție, dispozitivul se desprinde din cauză că nu mai beneficiază de o susținere eficientă.

Cea de-a doua cauză este strâns legată de calitatea gingiei. „Dacă gingia este moale și mobilă, se pot acumula fragmente alimentare în jurul implantului. Ulterior, fragmentele alimentare acumulate generează microbi, iar microbii contribuie la instalarea periimplantitei, o boală particulară implantului. Periimplantita duce la lezarea și dispariția osului din jurul implantului. Și, în final, la eliminarea implantului”, precizează doctorul Cosmin Dima.

A treia cauză responsabilă pentru eșecul unui implant dentar este fracturarea sa. „Fracturarea implantului ține atât de dozarea incorectă a forțelor cât și de firma producătoare. Cu cât firma este mai cunoscută cu atât accidentele sunt mai rare”, menționează doctorul Cosmin Dima.

Implantul dentar poate să cedeze în timp și dacă medicul care execută inserarea lui nu are experiență suficientă în executarea unei astfel de lucrări.

Ce trebuie să faceți dacă vă doriți ca implantul dentar să reziste cât mai mult

Dacă vreți să te bucurați cât mai mult timp de implantul dentar, este obligatoriu să faceți diverse lucruri. „Pentru a preveni eșecurile la nivelul implanturilor, orice pacient trebuie să efectueze, o dată pe an, o radiografie, ca să verifice stabilitatea osului. De asemenea, pacientul ar fi bine să se prezinte, măcar o dată la șase luni, la un control al sănătății țesutului moale adiacent implantului”, mai spune doctorul Cosmin Dima. În plus, oricine vrea să aibă grijă de sănătatea implanturilor dentare și a dinților săi ar fi bine să nu-și neglijeze igiena orală. Pentru o bună igienă orală, vă recomandăm să vă spălați pe dinți de două ori pe zi și să folosiți ață dentară și apă de gură.

Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi