Dental Progress
Sună pentru programare

Coroanele de zirconiu – ce sunt si ce presupune montarea lor?

24 iulie 2018
Coroana de zirconiu
  • Scurta prezentare a zirconiului

  • Ce sunt coroanele de zirconiu?

  • Ce implica procedura de montare a coroanelor? (detalierea celor doua etape)

  • Coroane de metal vs Coroane de zirconiu

  • Informatii utile de retinut

Inca din cele mai vechi timpuri se cunoaste ca zirconiul este unul dintre cele mai abundente elemente de pe pamant. El este un material foarte puternic si totodata foarte compatibil cu corpul uman. Utilizat In multe alte aplicații medicale cum ar fi articulatiile artificiale, este cunoscuta pentru folosirea lui in medicina stomatologica mai ales pentru rezistenta si durabilitate. Desi a revolutionat o ramura a stomatologiei datorita proprietatilor sale, acest material ceramic de culoare alba care se prezinta sub forma de blocuri de diverse forme si marimi. El nu se foloseste in stare pura, ci intr-o combinatie chimica a acestuia denumita oxid de zirconiu.

Coroana de zirconiu reprezinta modalitatea cea mai recomandata de catre medicii dentisti de refacere a danturii si de redobandire a unui zambet perfect. Coroana pe suport de zirconiu are o rezistenta mai mare comparativ cu cea efectuata din alte materiale, si mai mult decat atat, ea poate reda aspectul natural al dintilor respectiv nuanta acestora. Acest tip de lucrari se adapteaza fiecarui pacient in parte, in functie de cazuistica. Si pentru ca este un tip de coroana indestructibil, ea este preferata de multi pacienti pentru a rezolva problemele de la nivelul danturii.

Ce implica procedura?

Aceasta implica doua etape principale:

  • Pregatirea locului asupra caruia se va interveni;
  • Procesul de montare a coroanei de zirconiu.

In prima faza, dintii sunt evaluati si masurati pentru montarea unei astfel de coroane este foarte important de stiut ca medicul dentist va discuta procedura cu pacientul inainte de a pregati pentru interventie dintele afectat. Procedura implica igienizarea dintelui inainte de remodelare, ceea ce reduce dimensiunea sa. O mica portiune de dinte este inlaturata sub un anestezic local; el este cel care asigura ca dintele este in forma corecta a coroanei. O forma este realizata cu chit dentar pe care este necesar ca pacientul sa o muste. Aceasta este folosit ca un ghid pentru producerea coroanei dupa forma si particularitatile cerute de matrita.

Cea de a doua faza presupune inspectarea locului unde va fi asezata coroana. In functie de necesitati sau alte proceduri, se va insista (daca este cazul), daca nu se trece la pasul urmator. Coroana este apoi fixata pe dinte, iar specialistul va verifica aspectul si va potrivi modelul inainte de a-l cimenta in pozitie. Este de retinut ca o astfel de coroana trebuie ingrijita in acelasi mod ca si dintii naturali.

Coroane de metal vs coroane de zirconiu

De-a lungul timpului, s-a constatat ca pacientii care au folosit o coroana din ceramica metalica mai multi ani la randul, au observat marginea intunecata a metalului in raport cu  gingiile dintelui, fapt ce indubitabil deranjeaza estetic. Actualmente, prin metodele moderne de pregatire a dintilor, materialele tehnologice avansate utilizate in realizarea lucrarilor, de altfel de o precizie desavarsita, acest lucru e redus la minimum.
Prin urmare, celei mai naturale transparente si culori a dintilor, se vor obtine din montarea coroanelor ceramice din zirconiu. Ele sunt sunt o alegere excelenta in special pentru dintii din fata datorita esteticii sale inalte. Capacul de zirconiu inlocuieste astfel, metalul. Din punct de vedere tehnic, transformarea reprezinta un aspect mai complicat din punct de vedere al laboratorului in care este lucrat, dar atunci cand se doreste o calitate net superioara, optiunea pentru o corana de zirconiu este de neegalat.

Tinand cont de faptul ca zirconiul dovedeste o mare rezistenta, fara a lansa probleme sau alergii la nivel organismului uman, este de asemenea foarte utilizat si la partea din spate a dintilor. Avantajul este ca acesta poate imita aproape perfect dintele natural, atat din punct de vedere estetic cat si functional, iar asta il claseaza in timpul preferintelor pacientilor clinicilor stomatologice.

Informatii utile de retinut!

  • Nu uita ca o buna comunicare intre medic si pacientul aflat in nevoie asigura realizarea unui proces complex si de succes. Atat avantajele cat si neclaritatile trebuie lamurite inca de la inceput, tocmai pentru a se evita intarzieri sau neplaceri in etapa operationala.
  • O coroana de zirconiu poate rezista pe tot parcursul vietii doar daca este realizata de un profesionist si daca ulterior, este intretinuta corect.
  • In plus, e util sa mai stii ca zirconiul este biotolerabil, nu are efect alergic si, nefiind metal, nu corodeaza.
  • El este cel mai rezistent material folosit in stomatologie la acest moment.
  • Totusi, in cazul in care apar fisuri ori se rupe, coroana de zirconiu trebuie neaparat inlocuita.
  • Pe durata procedurii se utilizeaza anestezic local.
  • Specialistul va tine intodeauna cont de nuanta naturala a dintilor tai pentru a colora coroana, astfel incat sa nu se sesizeze diferente intre acestia.
  • Astazi, realizarea scheletului de zirconiu implica mult mai putin decat in trecut participarea tehnicianului dentar, si asta pentru ca majoritatea fazelor se realizeaza cu ajutorul sistemelor computerizate.
  • Pentru unii pacienti, etapa de pregatire a danturii pentru montarea coroanei este usor dureros, pentru o alta categorie, nu exista niciun disconfort.
  • O igiena orala efectuata corespunzator este cea responsabila pentru mentinerea coroanelor de zirconiu in stare cat mai buna, cat mai mult timp. Asadar, mergi la stomolatog la timp (de cel putin doua ori pe an) si nu lasa nicio carie sa afecteze sanatatea danturii, mai ales daca ai beneficiat de astfel de lucrari.
Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi