Dental Progress
Sună pentru programare

Detartrajul dentar – o modalitate pentru pastrarea sanatatii orale

17 februarie 2020
detartrajul dentar

Cand facem referire la detartrajul dentar, vorbim despre o procedura stomatologica neinvaziva care se realizeaza cu scopul de a se evita afectiunile gingivale, frecvent cauzate de depunerile de placa bacteriana.

De asemenea, detartrajul are ca scop indepartarea depozitelor de tartru de pe dinti.

Avantajele pe care le asigura detartrajul dentar

Rezultatele obtinute prin detartraj dentar se materializeaza in suprafete curate si netede ale dintilor. Veti gandi poate ca acelasi lucru se intampla si daca va veti peria dintii de doua ori pe zi. Este o abordare laudabila, insa nu poate sa inlocuiasca detartrajul pentru ca prin periaj nu se poate indeparta tartrul. 

Procesul de aparitie a afectiunii gingivale este simplu si intuitiv in esenta. In zonele in care nu se poate ajunge cu periuta de dinti se va acumula placa bacteriana care, intr-o perioada de timp, se va mineraliza. Asa se vor forma acele depuneri dure pe care le cunosti sub numele de tartru. Bineinteles ca tartrul nu va putea fi indepartat printr-un periaj obisnuit, ori daca acest lucru nu este posibil si ramane in jurul dintelui sau sub linia gingivala, placa bacteriana se acumuleaza si se ajunge la afectiuni gingivale. 

Ce se intampla in timpul procedurii 

Detartrajul nu impune interventii care sa produca vreun disconfort pacientului. Metoda moderna de detartraj foloseste un dispozitiv cu ultrasunete.. Initial se utilizeaza un dispozitiv cu ultrasunete pentru indepartarea tartrului, iar daca sunt afectiuni parodontale,  ulterior se poate interveni manual cu o procedura numita chiuretaj subgingival pentru tratarea problemelor parodontale, in cazul in care acestea au aparut deja. Se poate spune ca aceasta este prima etapa a unui detartraj.

A doua etapa consta in ceea ce am putea numi „lustruirea” dintilor sau periajul dentar. Scopul este acela de a obtine o suprafata neteda a dintilor. Nu se poate spune ca aceasta etapa este doar de natura cosmetica, deoarece, pe langa faptul ca dintii devin netezi si stralucitori, se netezesc si acele mici imperfectiuni de pe dinti. 

Detartrajul dentar cu ultrasunete

Detartrajul cu ultrasunete este cea mai utilizata metoda, data fiind eficienta sa. Dispozitivul emite ultrasunete cu frecvente inalte – de pana la 42 000 Hz – care mobilizeaza depunerile dure de pe dinti. Ulterior, jetul de apa spala fragmentele dezintegrate si are efect calmant. 

O a treia etapa a procesului de igienizare completa consta in tratamentul cu airflow, un aparat special conceput sa pulverizeze o pulbere foarte fina ce are rolul de a indeparta coloratia dentara chiar si din zonele foarte greu accesibile. 

La final, dupa ce smaltul a fost perfect curatat, se poate aplica un tratament cu gel cu o concentratie mare de fluor, special conceput pentru intarirea smaltului si o protectie suplimentara impotriva cariilor.

Medicii stomatologi de la clinica stomatologica Dental Progress iti vor spune la cat timp sa revii pentru detartraj si iti vor face si alte recomandari utile in ceea ce priveste igiena orala.

Tags: ,
Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi