Dental Progress
Sună pentru programare

Dureri de dinti – informatii generale, cauze, preventie si metode de tratament

28 august 2018
Dureri de dinti - informatii generale, cauze, preventie si metode de tratament

Inca de la varste foarte fragede suntem invatati sa intelegem ca ingrijirea danturii este foarte importanta si ca preventia este cel mai bun medicament. Iar asta se aplica in tot ceea ce are legatura cu sanatatea noastra, si mai ales in cazul ingrijirii orale.

Asadar, ar trebui sa intelegem si sa plecam de la premisa ca un zambet perfect sau mai precis o dantura sanatoasa se obtine prin grija si atentie deosebita acordata sanatatii.

Dar, lucrurile se complica atunci cand vizita in cabinetul medicului stomatolog nu este considerata o prioritate si mai ales in clipa in care, in foarte multe cazuri este asociata cu teama.

Cand situatia o impune, rezolvarea vine cu ajutorul specialistului si a echipei cu care colaboreaza. Mergand pe un exemplu des intalnit, este esential sa se constientizeze ca durerile de la nivelul danturii pot aparea la orice varsta, din diverse motive.

Fie ca e vorba despre durere de dinti sau despre durere de masea, aceasta pot fi prevenita daca igiena cavitatii orale este realizata corect. Problemele dentare pot interveni cu trecerea timpului, dar acestea nu trebuie in niciun caz neglijate sau amanate pana cand se instaleaza durerea ori situatia se complica si mai mult.

Prin urmare, importanta oferita ingrijirii permanente a dintilor este primordiala. Si asta pentru ca modul in care aceasta se efectueaza sau nu, poate determina in timp afectiuni la nivelul intregului organism.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Care sunt principalele cauze care determina durerile de dinti?
  3. Carii dentare
  4. Abces dentar
  5. Fisuri dentare si fracturi dentare
  6. Eruptia molarilor de minte
  7. Inflamatia sinusurilor maxilare
  8. Cum pot fi prevenite durerile dentare?
  9. Metode de tratament

Informatii generale

Durerile de dinti pot provoca stari chinuitoare si senzatii de disconfort, deci fara doar si poate ele trebuie semnalate medicului stomatolog. Cu cat sunt anuntate din timp cu atat mai bine este pentru pacient din cel putin doua puncte de vedere: in primul rand, pentru ca odata identificata cauza, specialistul va actiona cu un plan de tratament si in al doilea rand, pentru ca asta poate insemna costuri mult reduse pentru pacient.

Este foarte important de precizat ca multe afectiuni dentare evolueaza un timp fara dureri ori alte semne vizibile care se dea semne de ingrijorare. Si tocmai din acest motiv, controalele efectuate in mod periodic in clinicile stomatologice sunt indispensabile pentru depistarea din vreme a problemelor de la nivelul danturii.

In plus, trebuie amintit si subliniat faptul ca durerile de dinti pot fi asociate si altor probleme de sanatate, nu doar afectiunilor cavitatii bucale.

Care sunt principalele cauze care determina durerile de dinti?

Durerile dentare pot fi de mai multe tipuri si intensitati, fiind influentate de o serie de situatii precum: sensibilitate la nivelul dintilor la cald si rece, disconfort dupa anumite tratamente dentare, carii, infectii sau inflamatii ale sinusurilor.

Carii dentare
carii-dentare

Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente afectiuni de la nivelul dintilor, care se manifesta prin pierderea de tesut dentar, determinat de mai multi factori: igiena orala neefectuata la timp si corect, consumul de alimente bogate in zahar si inclusiv fumatul.

Cariile dentare sunt direct favorizate de depunerile de resturi alimentare in spatiile interdentare (ele se formeaza in locuri in care resturile alimentare stagneaza intre dinti), care influenteaza cresterea numarul de bacterii daunatoare din pricina unei igiene orale precare. In timp, ele ataca smaltul dintilor si ajung pana in profunzimea lor.

Pe langa factorii infectiosi si cei alimentari, cariile mai pot aparea si din cauza anumitori boli sau tulburari genetice.

Acest proces distructiv de la nivelul dintilor genereaza adesea dureri insupoportabile, stari febrile si pot influenta in timp, chiar si pierderea danturii. Acestea pot fi depistate de catre medicul dentist prin intermediul radiografiilor dentare si pot fi rezolvate cu ajutorul unui plan de tratament adecvat.

Abces dentar
Dureri de dinti - informatii generale, cauze, preventie si metode de tratament

Este o infectie odontogenica care apare ca o acumulare de puroi asociata unui dinte si se manifesta cu dureri puternice care se agraveaza si sensibilizeaza dintele.

Exista mai multe tipuri de abces dentar:

  • abces gingival (afecteaza tesutul gingival)
  • abces pericoronar (afecteaza tesuturile care inconjoara coroana unui dinte)
  • abces combinat parodontic-endodontic (combinatie intre abcesul care se formeaza sub dinte si abcesul care se formeaza in gingie, respectiv osul din jur)

De asemenea, in unele situatii abcesele dentare pot evolua fara dureri, persoana in cauza observand doar ca gingia din dreptul dintelui este umflata. Cu toate acestea, in momentul in care infectia a avansat ori dintele este prea distrus pentru a mai putea fi reconstituit, extractia ramane singura solutie.

Fisuri dentare si fracturi dentare

Ele pot aparea din cauza bruxismului (scrasnitul dintilor in mod involuntar), din pricina unor socuri puternice sau din cauza unor presiuni exercitate la nivelul dintilor pe anumite zone. Un aspect important de mentionat este acela ca fisura expune dintele la infectii, carii dentare si ulterior, la durere.

Acestea pot aparea oriunde la nivelul dintilor (in special pe molari si premolari), cu precadere acolo unde stratul de smalt este subtire, iar factorii determinanti in numar mare. Trebuie specificat si subliniat faptul ca nici fisurile dentare si nici fracturile nu se vindeca de la sine si au nevoie de un tratament specializat, adaptat nevoilor pacientului.

Eruptia molarilor de minte

Cunoscuta in termeni populari drept “aparitia maselelor de minte”, aceasta poate aparea la varste diferite sau chiar deloc. In unele situatii, eruptia este descrisa de o usoara inflamatie la nivelul gingiei, dar exista si cazuri in care apare durere si tensiune la nivelul radacinii molarului.

Senzatiile se amplifica in momentul in care molarul nu are suficient spatiu pentru a erupe si sunt urmate de:

  • pulsatii frecvente si tensiune locala
  • dificultati de masticatie si inghitire
  • modificari de gust
  • diferite infectii
  • respiratie urat mirositoare

Un alt punct sensibil si care poate cauza dureri stringente este determinat de infectia la maseaua de minte sau pericoronitis. Ea este insotita de: gingii inflamate, febra, umflaturi in zona afectata, probleme de masticatie si nelipsitele dureri de cap.

Dar, atata timp cat nu deranjeaza din niciun punct de vedere si au suficient spatiu pentru a se dezvolta, molarii nu trebuie scosi.

Inflamatia sinusurilor maxilare

Asa cum am mai amintit si anterior, durerile de dinti pot fi cauzate si influentate si de alte afectiuni. De pilda, durerile cauzate de afectiuni ale sinusului maxilar pot fi resimtite in dinti si chiar invers.

Inflamatia sinusurilor maxilare se numeste sinuzita maxilara si apare de regula ca o infectie virala cu origini bacteriene. Durerile apar la nivelul obrajilor, cu senzatia de presiune si o serie de dereglari olfactive (adesea fiind necesara si o examinare la ORL).

In functie de gravitatea situatiei, tratamentul poate consta pe de o parte in administrarea de medicamente, dar pe de alta parte, si posibile interventii chirurgicale.

Cum pot fi prevenite durerile dentare?

Veste buna este ca durerile dentare pot fi prevenite, dar pentru ca acest lucru sa fie posibil sunt necesare cateva recomandari atat in ceea ce priveste sanatatea orala cat si pentru a preintampina aparitia unor afectiuni, dupa cum urmeaza:

  • o igiena corecta cu produse specifice curatarii danturii; periajul trebuie efectuat de cel putin 2 ori pe zi, dupa o tehnica corecta (si dimineata si seara) sau in cel mai bun caz dupa fiecare masa.
  • produsele recomandate de specialisti sunt: o periuta de dinti potrivita (care sa curete eficient atat dintii cat si limba) , pasta de dinti (care sa contina un complex de substante care sa protejeze si lupte impotriva bacteriilor), apa de gura (sa indeparteze bacteriile si sa ofere o respiratie racoritoare cat mai mult timp) si ata dentara (care sa ofere o ingrijire completa cavitatii orale).
  • renuntarea la fumat
  • o nutritie echilibrata care sa asigure tot aportul de vitamine si minerale necesare unei bune functionari a  organismului
  • evitarea alimentelor si bauturilor bogate in zahar, extrem de reci sau fierbinti.
  • Mersul la consult stomatologic cel putin de doua ori pe an si nu doar in situatii extreme, ci si pentru efectuare unor controale de rutina
  • informare completa asupra noilor si celor mai complexe metode de tratament   

Metode de tratament

Metodele de tratament impotriva durerilor dentare sunt multiple, dar ceea este cel mai important de semnalat este ca intotdeauna trebuie luat in calcul sfatul si ajutorul unei echipe dedicate de medici stomatologi cu experienta.

Tratamentele homeopate nu trebuie si nu rezolva problema de fond, ca atare, ele ofera doar un rezolvare temporara. Fie ca este vorba despre uleiul de cuisoare, pliculete cu ceai de menta sau tinctura de tarhon, acestea nu trebuie considerate adevarate tratamente impotriva durerilor dentare, ci doar un prim pas de calmare pana la intalnirea cu specialistul.  

Analgezicele sunt considerate abordari eficiente provizorii care reduc inflamatia si totodata si intensitatea durerii. Insa, administrate fara prescriptie medicala si indrumare corecta acestea doar amana rezolvarea problemelor dentare, ba mai grav pot creea o serie de dezechilibre la nivelul intregului organism. De exemplu, o serie de efecte secundare care pot afecta ficatul, stomacul si chiar pielea.

Tratamentele si procedurile complexe oferite in clinicile stomatologice trebuie sa constituie cea mai buna forma de a solutiona problemele de la nivelul danturii.

Mersul la dentist trebuie sa devina o rutina si doar medicul este persoana care are cele mai bune, promite raspunsuri si adevarate solutii care vor functiona pe termen lung. Mai mult decat atat, o educatie potrivita presupune un comportament asumat care implica pe langa o cercetare amanuntita, si o ingrijire oferita prin mijloace specializate.

Gasirea celui mai bun specialist in domeniu si a unei clinici competente reprezinta pentru foarte multe persoane o provocare in adevaratul sens al cuvantului, dar pana la urma nimic nu trebuie sa fie prea mult sau prea costisitor atunci cand ne referim la sanatate.

Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi