Dental Progress
Sună pentru programare

Gura uscata (Xerostomia) – Cauze, Complicatii, Tratament, Prevenire

27 noiembrie 2018
femeie care bea apa

Gura uscata sau xerostomia reprezinta o realitate cu care fiecare persoana se confrunta, iar cauzele pentru care acest sindrom se manifesta sunt multiple. De la stres la anxietate, de la vicii precum fumatul la afectiuni grave, lipsa de saliva din calitatea bucala poate produce: inmultiri ale culturilor bacteriene din cavitatea bucala, halitoza, carii si pierderi ale dintilor.

Mai mult decat atat, xerostomia afecteaza capacitatea de masticatie a alimentelor consumate si calitatea procesului digestiv. Despre cauzele pentru care glandele salivare nu functioneaza asa cum trebuie, urmarile gurii uscate si prevenirea acestei probleme medicale, vorbim chiar acum, in randurile de mai jos:

De ce nu produce gura suficienta saliva

Printre cele mai frecvente cauze ale aparitiei xerostomiei se numara:

  • Efectul direct al unor medicamente

Specialistii dau vina pe un numar de aproximativ 400 de medicamente aflate in acest moment pe piata, responsabile pentru declansarea sindromului de gura uscata. Acestea trateaza o paleta larga de afectiuni si fac parte din urmatoarele categorii: antidepresive, analgezice, diuretice, antihipertensive, decongestive.

  • Menopauza

Pacientele ajunse la menopauza sau postmenopauza pot acuza o lipsa constanta de saliva, lucru datorat schimabarilor hormonale din organism. Acestea din urma pot afecta randamentul glandelor salivare.

  • Fumatul

Fumotorii se confrunta de foarte multe ori cu o respiratie urat mirositoare, ce nu este cauzata doar de mirosul propriu-zis de tigara, ci si de acumularea placii bacteriene in cavitatea bucala. Nivelul scazut de saliva (cauzat de prezenta fumului de tigara) isi pierde din eficienta cu care protejeaza dintii impotriva culturilor bacteriene pe smaltul dintilor si in zona subgingivala.

  • Afectiuni grave

Pacientii diagnosticati cu o serie de afectiuni grave se pot confrunta si cu sindromul de gura uscata. Bolile responsabile de acest efect secundar sunt: Parkinson, HIV/SIDA, diabetul, sindromul Sjogren.

Gura uscata – urmari nefaste pentru cavitatea orala

Asa cum spuneam si mai sus, xerostomia poate genera aparitia cariilor, prin lipsa unei protectii sporite a dintilor impotriva culturilor bacteriene. Acestea contin acizi ce actioneaza in timp impotriva smaltului dentar, lucru ce favorizeaza aparitia cariilor.

Lasate netratate pentru o lunga perioada de timp (coroborat cu o igiena orala precara), cariile evolueaza, dezvoltandu-se treptat pe o suprafata din ce in ce mai mare a dintelui afectat. Daca se actioneaza prea tarziu pentru tratarea cariei / salvarea dintelui in cauza, extractia poate ramane singura varianta pe care medicul stomatolog o mai poate avea la dispozitie.

Insa asta nu inseamna ca un pacient care a suferit o extractie de dinte va ramane pentru restul vietii cu o dantura imperfecta. Un tratament cu implant dentar, realizat la clinica Dental Progress, ii poate readuce zambetul pierdut, in cel mai scurt timp posibil. Afla mai multe despre implantul dentar pe care ti-l putem oferi, cu doar un simplu click pe acest link:

https://dentalprogress.ro/implanturi-dentare/

Cum putem preveni xerostomia

Dar acum sa revenim la sindromul de gura uscata, mai exact, la modurile prin care poti imbunatati cantitatea de saliva secretata de glande:

  • Evita pe cat de mult posibil bauturile cu un continut ridicat de cofeina;
  • Mesteca guma, pentru a stimula productivitatea glandelor salivare;
  • Evita excesele de alcool si tutun, pentru ca amplifica senzatia de gura uscata;
  • Evita consumul de alimente condimentate in exces.

Te asteptam la clinica stomatologica Dental Progress pentru a gasi impreuna cele mai bune solutii pentru dintii tai, astfel incat sa te bucuri oricand de un zambet perfect si o igina orala excelenta!

Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi