Pedodentitia – importanta ingrijirii dintilor la copii
Procesele de ingrijire a dintilor la copii trebuie sa inceapa de la aparitia primului dintisor, deci de la varste foarte fragede. Este important ca de mic, copilul tau sa fie familiarizat cu tehnicile corecte ale curatarii dintilor, ale alimentatiei corecte pentru o dantura perfecta, precum si cu medicul stomatolog, care se va dovedi a fi unul dintre cei mai buni prieteni ai micutului tau.
De ce este importanta pedodentitia si care sunt alimentele de evitat pentru ca micutul sa aiba o dantura sanatoasa, vom afla in cele ce urmeaza.
Principalele alimente de evitat
Bineinteles, principalul aliment pe care copilul trebuie sa il evite este zaharul. Acesta ataca dantura si produce aparitia cariile, din cauza bacteriilor. Sfatul nostru cu privire la acest subiect este sa le pregatiti celor mici deserturi acasa, cu ingrediente care nu vor afecta dantura copilului.
Astazi aveti posibilitatea sa gasiti numeroase produse care inlocuiesc cu succes zaharul, mult mai sanatoase pentru intregul organism. In plus, dulciurile pot fi inlocuite cu fructe, insa si acestea vor fi adminisitrate moderat in primii ani de viata, altfel pot afecta dintii.
Alimentele lipicioase, care pot ramane timp indelungat pe dinti, dezvoltand bacterii, fac parte de asemenea din categoria celor de evitat: fructele uscate, mierea sau caramelul. Bauturile carbogazoase sunt un alt inamic al dintilor sanatosi.
Sfaturi „asa da!” pentru parinti responsabili!
Pe de alta parte, sunt recomandate alimentele bogate in fluor si calciu. Este vorbaa despre peste si produse lactate, precum branza si laptele. Ofera-i copilului tau laptele ca atare, fara a adauga indulcitori.
Inca de la aparitia primilor dintisori, este important sa il familiarizezi pe cel mic cu medicul stomatolog, urmand ca vizitele sa devina periodice, o data la sase luni. Nu este un secret! Problemele dentare pot fi prevenite, cu ajutorul alimentatiei de acasa si a medicului dentist.
Ingrijirea dintilor la bebelusi
Igiena orala a celui mic va incepe inca de la varste fragede, atunci cand i se curata delicat cavitatea bucala. Ceaiul de musetel este cel mai bun prieten in aceste momente. Este nevoie doar de putin ceai, de o bucata de dimensiuni reduse de pansament steril si de o pereche de manusi medicinale. Se vor curata cu grija gingiile si obrajii copilului, astfel evitandu-se depunerea oricarui fel de bacterie.
De asemenea, este recomandat sa il familiarizati pe cel mic cu periuta de dinti inca de la aparitia primului dinte. Chiar daca nu veti folosi pasta de dinti, celui mic i se va parea distractiva joaca cu periuta, dezvoltand o pasiune pe aceasta. Il va ajuta sa vada in parinti exemplul sau, va imita miscarile, folosind periuta de dinti cu dibacie.
Pasta de dinti va fi introdusa mai tarziu, la varsta de aproximativ 2 ani, in functie de dezvoltarea micutului. Pentru inceput, este suficient sa se utilizeze o cantitate nesemnificativa de produs, de marimea unui bob de mazare.
Este foarte important, ca in primii ani in care copilul invata sa isi ingrijeasca dintii, sa ii fiti alaturi la fiecare pas, ghidandu-l spre a avea cea mai sanatoasa dantura!
Tags: ingrijirea dintilor, pedodontie