Dental Progress
Sună pentru programare

Sinuzita maxilara – Ce este, cauzele aparitiei, diagnostic si metode de tratament

15 august 2018
Sinuzita maxilara

Cuprins:

  1. Ce sunt sinusurile si ce este sinuzita maxilara?
  2. Care sunt factorii si cauzele care conduc la aparitia sinuzitei maxilare?
  3. Cum se stabileste diagnosticul?
  4. Cum se trateaza sinuzita maxilara?

Ce sunt sinusurile si ce este sinuzita maxilara?

Sinusurile (denumite si sinusurile paranazale) sunt 4 cavitati pline cu aer la nivelul craniului uman care sunt captusite cu o membrana mucoasa umeda si foarte subtire care contribuie la umectarea aerului pe care il inspiram.

Sinusurile maxilare in numar de 2, sunt cavitati aerice situate la nivelul osului maxilar.

Sinuzita maxilara se manifesta cu durere la nivelul oaselor obrajilor si reprezinta una dintre complicatiile grave in stransa legatura cu infectiie dentare, ea aparand atunci cand aceste sinusuri se inflameaza.

Intalnita foarte des in cazul adultilor (din cauza frecventei crescute a cariilor la varste inaintate), ea se manifesta adesea prin: dureri de cap, nas infundat, secretii nazale cu un miros urat, senzatie de congestie la nivelul fetei, roseata la nivelul obrajilor, febra si nu in ultimul rand, dureri de dinti.

Care sunt factorii si cauzele care conduc la aparitia sinuzitei maxilare?

  • atunci cand nu sunt tratate la timp, infectiile dentare pot duce la aparitia sinuzitei maxilare (abcese dentare, plombe dentare neefectuate corespunzator)
  • bolile parodontale si cariile dentare de la premolarii superiori pot fi un alt factor al aparitiei sinuzitei maxilare
  • cei mai implicati dinti sinusali sunt: molarul 1, molarul 2, premolarul 1, premolarul 2, molarul 3, si in situatii mai rare, caninul
  • extractii dentare complicate
  • impingerea unui dinte sau a unei radacini in sinus in timpul extractiei
  • fumatul, lucrul si traiul si mediu expus poluarii
  • imunitatea scazuta a organismului si a capacitatii lui de a se apara in fata infectiilor (atentie, pentru ca de foarte multe ori simptomele sunt asemanatoare celor din virozele respiratorii care au aceleasi cauze)

Sinuzita maxilara cronica este rezultatul afectiunilor dento-parodontale, dar poate reprezenta si o cronicizare a unei sinuzite acute suferite in trecut.

Sinuzita maxilara acuta debuteaza brusc cu durere la nivelul maxilarului afectat si se agraveaza in functie de pozitia capului.

Cum se stabileste diagnosticul?

Diagnosticul este stabilit dupa ce in prealabil pacientul a consultat un specialist care a recomandat efectuarea unor: radiografii sinusale, radiografii panoramice la nivelul dintilor, examen bacteriologic al secretiilor rino-sinusale (cu efectuarea antibiogramei) si chiar scanarea tomografica care poate indica detalii exacte asupra structurilor anatomice.

Cum se trateaza sinuzita maxilara?

Sinuzita maxilara trebuie tratata din timp pentru ca in situatii extreme, complicatiile pot crea probleme asupra intregii sanatati a pacientului. Exemplele nedorite se refera la: extinderea infectiei catre alte sinusuri, boala de focar, osteomielite, abcese, infectii respiratorii, nevralgii si alte infectii digestive.

Tratamentul difera in dunctie de forma clinica, dar presupune in primul rand depistarea si vindecarea cauzei care a favorizat aparitia bolii. Ulterior, administrarea de antibiotice si decongestionante este un pas extrem de important in tratarea infectiei. In plus, pentru calmarea durerilor specialistul poate recomanda analgezice, si daca dupa toate etapele nu se obtin rezultate, singura solutie va ramane interventia chirurgicala.

Pentru a preintampina aceste evenimente, este esentiala efectuarea unei igiene orale cu produse specifice, vizita regulata in cabinetul medicului stomatolog precum si tratarea la timp a tuturor afectiunilor dentare.

Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi