Dental Progress
Sună pentru programare

Tartrul dentar. Ce este, care sunt cauzele lui și cum îl prevenim?

28 ianuarie 2019
curatare tartru dinti copil

“Acumularea de tartru” se refera la  depunerile bacteriene de la baza dintilor, cauzate de cele mai multe ori de nerespectarea periajului, sau de anumite obiceiuri de consum nocive pentru dinti. Daca la inceput, cromatica acestor depuneri graviteaza in jurul nuantelor de galben, fumatul si consumul de alimente cu un nivel ridicat de zahar innegresc acest in timp aceste depuneri bacteriene. Mai multe despre cauzele aparitiei tartrului, metodele de prevenire si tratament, discutam astazi impreuna, chiar in randurile de mai jos:

Care sunt cauzele aparitiei tartrului?

Formarea depunerilor de tartru este cauzata de o serie de factori, ce aduc laolalta cauze de natura genetica si obiceiuri gresite din viata de zi cu zi. De exemplu, daca structura dentara a unui pacient determina inghesuirea dintilor, facand astfel din periaj un lucru greu de realizat, riscul aparitiei tartrului este unul crescut. In aceeasi masura, consumul de alimente dulci si fumatul sunt printre cele mai des intalnite cauze pentru starea avansata a depunerilor de tartru la baza dintilor. Saliva este inca un factor-cheie pentru formarea accelerata a tartrului, si mai exact, nivelul scazut al acesteia in cavitatea bucala. De aceea, hidratarea adecvata joaca un rol vital in prevenirea aparitiei tartrului pe dinti si gingii. Dar despre cum putem impiedica formarea acestor culturi bacteriene, vorbim chiar acum:

Care sunt metodele de prevenire a aparitiei tartrului?

Iata 5 medote eficiente prin care poti tine departe depunerile de tartru:

Spala-te pe dinti de 2 ori pe zi

Chiar daca dimineata sau seara esti obosit, asta nu este o scuza pentru a nu te spala pe dinti. Dimineata, periajul imbunatateste circulatia sanguina din gingii si improspateaza respiratia, iar seara, acesta are rolul de a curata cavitatea bucala de bacteriile acumulate peste zi.

  • Foloseste intotdeauna ata dentara

Rolul acesteia este de a curata depunerile de alimente din zonele greu accesibile, acolo unde eficienta periutei de dinti nu se ridica la cele mai inalte asteptari. Astfel, se evita dezvoltarea depunerilor bacteriene din zonele interdentare.

  • Foloseste apa de gura

Cu o actiune asemanatoare atei dentare, apa de gura ajunge in locurile greu accesibile din cavitatea bucala, impiedicand aparitia tartrului si a placii bacteriene, improspatand in acelasi timp respiratia.

  • Renunta la fumat si dulciuri

Daca nu le poti spune STOP, incearca macar sa reduci consumul acestora, pentru sanatatea dintilor tai. Studiile arata ca fumatul scade cantitatea de saliva, lichid ce protejeaza dintii impotriva depunerilor de calcar si a placii bacteriene. Apoi, zaharul din dulciuri contribuie la dezvoltarea cariilor, deci daca vrei sa ai dinti sanatosi, incearca sa mananci cat mai putine caramele, jeleuri si acadele.

  • Mergi constant la medicul stomatolog

Vizitele periodice la medicul stomatolog tin in frau dezvoltarea complicatiilor la nivelul dintilor, asigurandu-ti in acelasi timp un zambet mereu stralucitor. Asa ca te asteptam la clinica Dental Progress cu tratamente stomatologice de ultima generatie, realizate de cei mai buni medici stomatologi! Aici, probleme precum depunerile de tartru sau lipsa dintilor au rezolvari rapide, cu tehnici moderne ce ofera cele mai bune rezultate.

Cum se poate scapa de tartru?

Tartrul poate fi indepartat doar de catre medicul stomatolog, prin ceea ce se numeste “detartraj dentar”. Acesta se realizeaza fie prin instrumente actionate manual, fie cu ajutorul undelor activate sonic si ultrasonic. In cazul celei de-a doua metode, un jet de apa va asigura in permanenta faptul ca dintii nu se supraincalzesc, in urma actiunii vibratiilor.

Ce trebuie sa stii despre detartrajul dentar:

  • A nu se confunda procedura de inlaturare a tartrului cu albirea dintilor. Detartrajul elimina piatra dentara, ce favorizeaza in timp formarea cariior, in timp ce albirea dintilor asigura inlaturarea petelor inestetice de pe smaltul dintilor.
  • Detartrajul nu afecteaza smaltul si nici nu sensibilizeaza dintii.
  • Aceasta procedura nu se recomanda doar unui anumit esantion de pacienti (din punct de vedere al varstei). Depunerile de tartru se pot dezvolta oricand, atat la copii, cat si la persoanele adulte.
  • Se recomanda efectuarea unui detartraj cel putin o data la 6 luni.
Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi