Dental Progress
Sună pentru programare

Tipuri de implanturi dentare

29 august 2018
Tipuri implant dentar

In cadrul acestui articol puteti citi despre:

  1. De cate tipuri sunt implanturile dentare?
  2. Tipuri de implanturi dentare dupa amplasare
  3. Implantul dentar endostal (in os)
  4. Implantul dentar subperiostal (pe os)
  5. Implantul dentar tronsosos (prin os)
  6. In ce conditii o persoana nu poate beneficia de implanturi dentare?

Atunci cand vorbim despre implant dentar ne referim la cea mai utilizata solutie in stomatologie de inlocuire a dintilor lipsa. Multumita rezultatelor excelente, functionale si estetice pe care le prezinta, implanturile dentare au forme si dimensiuni care permit integrarea in os cu rate de succes apropiate de perfectiune.

Un implant dentar este compus din mai multe elemente: coroana (partea vizibila) si un stalp care face legatura cu surubul care a preluat functia radacinii.

Majoritatea lucrarilor sunt realizate din titan si au marele avantaj ca sunt biocompatibile si bine asimilate de catre organism.

Chirurgia dentara a ajuns intr-un punct in care utilizeaza cele mai inovative tehnici si aparatura de inalta performanta, ca atare putem sa ne referim la o evolutie care permite replicarea aproape in totalitate a unui dinte natural.

Chiar daca sunt realizate din titan, un material compatibil cu organismul uman, implanturile dentare trebuie alese in functie de particularitatile maxilarului fiecarui pacient in parte ori alte caracteristici ale mandibulei. De aceea, inaintea de plasarea implanturilor se va face un set de radiografii dentare speciale si analize de sange.

De cate tipuri sunt implanturile dentare?

Implanturile difera in functie de mai multe caracteristici, dupa cum urmeaza:

  • Suprafete

Implanturile dentare pot avea suprafete netede sau cu striatii.

  • Forme

Acestea pot fi: cilindrice, conice, trapezoidale si plate.

  • Dimensiuni

Mini-implanturile pot avea o grosime cuprinsa intre 1 si 3 mm, in timp ce implanturile clasice pot ajunge la o dimensiune de pana la 5 mm; cat despre inaltime, ea variaza si poate atinge chiar 15 mm.

  • Modalitatile de integrare (implantare)

Implanturile dentare se pot fixa: endostal (in os), subperiostal (pe os) si transosos (prin os).

Tipuri de implanturi dentare dupa amplasare

Implanturile dentare reprezinta doar o alegere fericita care implica refacerea tuturor functiilor necesare dintilor si a structurilor de suport.

Confortul, functionalitatea si esteticul pe care il asigura aceste lucrari este mai mult decat evident si ajuta foarte in procesul de masticatie al alimentelor. Montate de catre specialisti cu experienta, implanturile dentare au durabilitate extrem de ridicata, dar trebuie mentionat ca acest lucru este dat si de ingrijirea ulterioara pe care trebuie sa o ofera pacientul.  

Implantul dentar endostal (in os)

Aceasta este cel mai utilizata modalitate de insertie a unui implant dentar. Tipul endostal este utilizat de cele mai multe ori de catre pacientii care au lucrari protetice mobile.

Mergand si mai in detaliu, operatiunea chirurgicala consta in inserarea in osul maxilar a unui tip de surub din titan intr-o sedinta sau cel mult doua.

In functie de necesitatile pe care le prezinta fiecare caz in parte, el difera in lungime si dimensiuni.

Dupa ce trece perioada in care se vindeca gingia afectata, se va efectua o alta interventie care presupune montarea unui suport de implantul original, acolo unde se vor sprijini unul sau mai multi dinti artificiali. Este foarte important de precizat ca pentru realizarea acestui tip de implant, pacientul trebuie sa beneficieze de o structura osoasa buna.

Exista mai multe forme de implanturi dentare endostale (intraosoase), dupa cum urmeaza:

  • Implantul dentar de tip radacina

Este cel mai comun si cunoscut implanturi, asadar este recomandat pacientilor care beneficiaza de o structura osoasa potrivita. Implantul este de forma cilindrica si este foarte apropiat de forma dintelui natural.

  • Implantul de tip placa

Este un tip de implant mai rar folosit, dar acesta este totusi principala alternativa la implantul de tip radacina. Implantul este de forma unui patrat si este amplasat chirurgical in mod vertical pe maxilarul ingust.

  • Implantul de tip cadru

Acesta tip este folosit cu precadere in cazul pacientilor care se confrunta cu pierdere semnificativa a masei osoase. El este de forma unei lame care se extinde peste maxilar si ofera proteza in parte inferioara.

Implantul dentar subperiostal (pe os)

Modul acesta de fixarea a implantului dentar este unul care nu se preteaza oricarei persoane, ci doar celor care au pierdut toata dantura sau care se confrunta cu grad destul de avansat de resorbtie osoasa (aceasta se explica prin faptul ca osul detecteaza ca dintii au cazut si nu mai exista radacini cu reactie de atrofiere).

Aceasta modalitate presupune plasarea pe os a unor bonturi deasupra carora ulterior, se va aplica lucrarea protetica. Inserarea cadrului metalic in osul maxilar se face direct sub tesutul gingival (pe osul maxilarului). Iar apoi, dupa perioada de vindecare a gingiei, cadrul metalul se fixeaza in os. Pe el se vor atasa ulterior suporti speciali care vor iesi din gingie si de care in final, se vor sprijini dintii artificiali.

Implantul dentar tronsosos (prin os)

Este o modalitate care in prezent nu mai este utilizata de catre specialisti pentru ca este extrem de invaziva (presupune penetrarea pielii prin barbie) si nu beneficiaza de o rata de succes ridicata. Interventia chirurgicala are nevoie de anestezie generala si implicit spitalizare.

Din aceste motive si pentru ca medicina a cunoscut o evolutie majora, aceasta abordare este in prezent evitata.

In ce conditii o persoana nu poate beneficia de implanturi dentare?

Chiar daca medicina a evoluat si odata cu ea si echipamentele si procedurile, exista situatii in care anumiti pacienti nu pot beneficia de tratamentul ce presupune montarea implanturilor dentare.

Pe langa starea generala de sanatate a organismului, conditionarile sunt legate sunt date de cantitatea si calitatea osului care urmeaza sa primeasca implantul, pozitia sinusului maxilar sau a unor vase si nervi ori aspecte in stransa legatura cu mostenirea genetica.

Alte situatii cu contraindicatii de montare a implanturilor dentare sunt:

  • bolnavi de diabet (insulino-dependenti)
  • suferinzi de afectiuni cardiace grave
  • afectiuni de reumatism si osteoporoza
  • in cazul femeilor insarcinate si care alapteaza
  • consumatori, dependenti de droguri
  • persoane care sufera de bruxism (scrasnirea dintilor in mod involuntar)
Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi