Dental Progress
Sună pentru programare

Ce sunt fatetele dentare si cum sunt realizate?

10 iunie 2019
fatete dentare

Pentru ca un numar tot mai mare de persoane apeleaza la fatete dentare pentru obtinerea unui zambet natural sanatos si frumos, este important sa fie prezentate mai multe detalii despre acestea. Fatetele dentare sunt, de fapt, constructii protetice individuale si se prezinta sub forma unei foite foarte subtiri din oxid de zirconiu sau din ceramica, obtinute intr-un laborator de tehnica dentara, prin tehnologii specifice. Aceste foite sunt atasate pe suprafata frontala a dintilor.

Tipuri de fatete dentare

Exista doua tipuri de fatete dentare:

  • cele care implica preparari si modificari ale dintilor naturali prin slefuirea acestora – metoda este recomandata persoanelor care vor sa isi schimbe drastic aspectul dintilor;
  • cele care nu implica modificari ale dintilor – metoda recomandata pentru persoanele care au dintii mici, cu spatii interdentare inestetice.

Pacientii care au nevoie de fatete dentare

Pacientii se prezinta la clinica stomatologica pentru fatete dentare in urmatoarele situatii:

  • au dinti patati;
  • dantura este tocita foarte tare sau prezinta fisuri;
  • dintii au diasteme;
  • dintii au treme;
  • exista anomalii de pozitionare.

Cum decurge procedura de fatetare a dintilor

Medicul va pregati dintii pe care urmeaza sa aplice fatetele prin slefuire. Aceasta procedura se face in functie de particularitatile fiecarui dinte. Ulterior se va face amprentarea si modelul va ajunge in laborator, unde sunt construite fatetele, utilizand tehnologii de ultima generatie.

La cea de a doua sedinta se trece la cimentarea fatetelor individual. Pentru cimentare este folosit un adeziv special. Pacientul va obtine astfel un zambet perfect in maximum 7 zile, in functie de numarul de dinti asupra carora urmeaza sa aiba loc interventia.

Pentru ca rezultatele sa fie foarte bune, stomatologul va recomanda acoperirea tuturor dintilor care sunt vizibili atunci cand pacientul zambeste.

Avantaje fatete dentare

Fatetele dentare au mai multe avantaje, iata cateva:

  • rezista pana la maximum 15 ani;
  • intaresc dintele si il protejeaza;
  • sunt compatibile cu organismul si nu genereaza iritatii ale tesuturilor moi existente in jurul dintilor;
  • sunt stabile;
  • ofera o buna izolatie a pulpei dentare si a smaltului pentru ca elimina variatiile de temperatura;
  • au un aspect natural si seamana perfect cu dintii din punctul de vedere al texturii, culorii si rezistentei.

Intrebari ale caror raspunsuri trebuie sa le cunoasteti:

Cum se intretin fatetele dentare?

Fatetele dentare se vor integra natural cu restul danturii si sunt acceptate bine de gingii. Pentru intretinere este nevoie de o igiena orala impecabila, utilizand periuta de dinti si ata dentara. De asemenea, pentru o intretinere optima va fi necesara si apa de gura. Persoanele predispuse la bruxism ar trebui sa foloseasca pe timpul noptii gutiere speciale pentru a evita deteriorarea fatetelor dentare.

Fatetele dentare pot fi indepartate?

Pentru a nu se deteriora, fatetele dentare trebuie sa aiba o anumita inaltime si grosime, ceea ce inseamna ca de foarte multe ori implica polizarea dintilor naturali. In toate cazurile, smaltul este partial indepartat pentru a permite lipirea adezivului. Aceasta etapa face ca tratamentul sa fie ireversibil, ceea ce inseamna ca fatetele vor fi purtate toata viata.

Care este durata de viata a fatetelor dentare?

Fatetele dentare bine intretinute pot rezista pentru 12 ani sau chiar mai mult. Cele mai des intalnite defecte sunt reprezentate de fisuri si fracturi ale ceramicii sau infiltratii care schimba culoarea fatetelor si genereaza un risc crescut de aparitie a cariilor. Dezlipirea completa este foarte rara.

Reabilitarea orala realizata prin intermediul fatetelor dentare poate avea un succes indelungat doar atunci cand pacientul respecta normele de igiena dentara. De asemenea, recomandarea este ca pacientul sa se prezinte de minimum doua ori, anual, la cabinet, pentru evaluarea starii generale de sanatate a cavitatii bucale. Astfel, se va mentine o igiena orala foarte buna si dintii vor fi mai sanatosi

Tags:
Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi