Dental Progress
Sună pentru programare

Dureri de dinti – cauze, simptome, complicatii

29 octombrie 2018
Durere de dinti

Durerile de dinti sunt absolut ingrozitoare si pe langa disconfortul fizic urias pe care il cauzeaza, lovesc puternic si in puterea ta de concentrare la job, sau in buna dispozitie pe care o ai in mod normal. Chiar daca somnul tau este de obicei dulce si odihnitor, durerea de dinti iti poate oferi cateva nopti albe, in cazul in care nu rezolvi rapid aceasta problema medicala.

Un lucru clar trebuie precizat inca din start: durerea de dinti nu apare din senin, ci este un semnal de alarma al unei complicatii (mai mici sau mai mari) cu care o masea sau un dinte se confrunta. Chiar daca durerea de masea poate trece cu cateva calmante, asta nu inseamna ca problema ta si-a gasit un raspuns.

Deci fii intotdeauna prompt si rezolva o astfel de problema in cel mai scurt timp posibil, cu o vizita rapida la medicul tau stomatolog. Vorbim pe larg despre durerile de dinti chiar acum:

Ce sunt durerile de dinti
Cauzele durerilor de dinti
Cariile si durerile de dinti
Efecte secundare ale durerilor dentare
Complicatii ale durerilor de dinti
Calmarea durerilor de dinti in timpul noptii

Ce sunt durerile de dinti?

Portiunea centrala a unui dinte poarta denumirea de pulpa dentara, iar inflamarea acesteia genereaza dureri locale, cauzate de terminatiile sale nervoase. Daca te-ai confruntat vreodata cu o durere cumplita de masea, stii foarte bine atunci ca aceasta poate iradia cu usurinta catre alte zone ale capului: masea, gat etc.

De aceea, poti fi de foarte multe ori victima unei farse pe care propriul organism ti-o joaca, nestiind in fond ce te doare de fapt: Maseaua sau urechea? Lucrurile insa pot functiona la fel de bine si in sens invers, durerea de ureche (otalgia) fiind de fapt motivul pentru care intervine durerea dentara.

Cauzele durerilor de dinti

Pot fi la mijloc cateva motive clare pentru care o masea a inceput sa te doara de cateva zile. Fara discutie, prezenta unei carii este cea mai plauzibila cauza, asa ca despre aceasta vom vorbi mai multe putin mai jos. Pana atunci, hai sa vedem ce alte cauze mai pot duce la declansarea unei dureri dentare:

Sindromul cavitatii uscate

Expunerea unei cavitati la aer, ca urmare a unei extractii pe care ai suferit-o, poate cauza dureri pentru o buna perioada de timp.

Aparitia maselelor “de minte”

Din momentul in care ultimii molari ai arcadei dentare incep sa erupa, gingiile din acea zona incep sa se inflameze in jurul coroanei respective. De la infectarea gingiei si pana la durerea maxilara si articulara nu mai este decat un pas. In cazurile severe, durerea poate iradia in zona faringiana, fapt ce determina dificultati severe in procesul de inghitire (deglutitie) a alimentelor.

Cariile si durerile de dinti

Insa asa cum am spus si in introducerea acestui articol, cariile reprezinta principalul motiv pentru care ne confruntam cu dureri de dinti. Aparitia cariilor dentare este determinata de prezenta culturilor de bacterii in cavitatea bucala, generate de consumul de alimente cu zahar si amidon, lipsa de interes pentru o igiena orala corespunzatoare, fumatul excesiv (fumul de tigara scade productia de saliva din gura, adica protectia pe care dintii o au impotriva acizilor) etc.

Atunci cand numarul bacteriilor din cavitatea orala creste, se formeaza placa bacteriana pe suprafata dentara. Acizii generati de placa bacteriana ataca smaltul dintilor, cauzand in timp formarea unor cavitati ce pot prezenta infectii in interior.

Dureri de dinti - cauze, simptome, complicatii

Cariile si implantul dentar

In timp, infectiile cariilor lasate netratate pot duce la pierderea dintilor afectati. De aceea, vizitele periodice la medic iti pot salva de cele mai multe ori dantura, prin interventii in faze incipiente, asupra zonelor cu probleme. Dar in cazul in care pierderea unuia sau a mai multor dinti este inevitabila, un implant dentar la clinica Dental Progress este cea mai buna solutie pentru redobandirea unei danturi complete si perfect sanatoase.  

Implanturile dentare realizate in cadrul clinicii noastre se bucura de o rata de integrare de 100%, adica organismul primeste extrem de bine implantul dentar realizat din titan pur, gradul 5. Implantul dentar se insereaza prin interventie chirurgicala si este facut sa dureze o viata, in cazul in care vei respecta cu sfintenie indicatiile medicului implantolog.

Dar sa ne intoarcem la subiectul nostru de astazi: DURERILE DE DINTI.

Efecte secundare ale durerilor dentare

Atunci cand durerile dentare se declanseaza, vin la pachet cu o multime de alte efecte secundare. Acestea sunt:

  • Nivel constant al durerii resimtite sau chiar amplificarea acesteia;
  • Senzatie de amplificare a durerilor in timpul noptii;
  • Sensibilitate la alimente dulci;
  • Sensibilitate la lichide reci sau fierbinti;
  • Iradieri ale durerii dentare in zona gatului sau in zona urechii;
  • Presiune severa localizata in zona afectata.

Iti recomandam sa faci o programare la medicul dentist inca de la primele intepaturi, pentru a reduce riscurile generate de durerile dentare si pentru a evita anumite complicatii. Iata care sunt acestea:

Complicatii ale durerilor de dinti

Daca o durere de masea poate fi amanata o zi sau doua, in cazul in care intervin complicatiile, trebuie sa mergi de urgenta la medicul stomatolog. Printre cele mai des intalnite complicatii, aparute ca rezultat al ignorarii durerilor de masea, se numara:

  • Aparitia unor tumefactii la nivel gingival si facial;
  • Episoade febrile, stari de greata si varsaturi;
  • Sangerari sau secretii localizate in zona afectata;
  • Dureri resimtite la deschiderea larga a gurii;
  • Dureri resimtite in timpul masticatiei.

Calmarea durerilor de dinti in timpul noptii

Mentionam mai sus faptul ca durerile de dinti pot fi percepute ca fiind mult mai puternice in timpul noptii. Pentru ca iti poate fi greu sa gasesti o clinica stomatologica la o ora tarzie din noapte, trebuie sa ai mereu la indemana cateva ajutoare de bun augur, ce pot ameliora si amana cumplita durere dentara.

IMPORTANT: un antiinflamator sau un “leac babesc” nu rezolva problema cu care te confrunti, asadar, acestea doar iti mai pot castiga cateva ore bune, pana cand clinicile stomatologice isi incep programul.

Asadar, iata cateva medicamente antiinflamatoare prin care poti “pacali” pentru o perioada scurta de timp durerea cumplita de masea cu care te confrunti in miez de noapte:

Respectand ordinea eficientei lor, trebuie sa ai mereu in casa:

  • Aspirina;
  • Antinevralgic (Panadol, in cazul celor mici);
  • Ibuprofen.

Trecem la o categorie de antiiflamatoare mult mai puternice, in privinta carora este bine sa te consulti in prealabil cu medicul tau:

  • Ketoprofen / Ketonal – maxim 300mg in fiecare zi;
  • Dexketrofen / Tador – maxim 75 mg in fiecare zi;
  • Celecoxim / Celebrex – maxim 400 mg in fiecare zi;

Alte medicamente ce pot fi folosite pe post de antiinflamator nocturn, chiar daca nu sunt chiar cele mai potrivite pentru durerile de masea, mai ales in cazul pacientilor cu probleme gastrice:

  • Algocalmin;
  • Flamexin;
  • Aulin.

Durerile de masea sunt un semnal de alarma al faptului ca te confrunti cu problema dentara. Cel mai inspirat lucru pe care il poti face (chiar de la primele intepaturi resimtite) este sa iti faci o programare la medicul stomatolog.

Noi te asteptam cu mare drag la clinica stomatologica Dental Progress, pentru a gasi impreuna o solutie rapida si eficienta impotriva durerilor dentare cu care te confrunti!

Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi