Dental Progress
Sună pentru programare

Etapele montarii unui implant dentar

13 septembrie 2018
Etapele-montarii-unui-implant-dentar

Inserarea unui implant dentar, cea mai buna varianta pe termen lung pentru inlocuirea unui dinte compromis, implica parcurgerea, de catre pacient si medicul implantolog, a mai multor etape. In caz contrar, tratamentul cu implant dentar nu va reusi. Un implant dentar fixat corespunzator poate sa reziste pe toata durata de viata a beneficiarului, nu genereaza probleme pentru dintii vecini si imbunatateste stima de sine.

Va invitam sa aflati care sunt etapele montarii implantului dentar si ce presupune fiecare dintre ele.

Cuprins

  1. Prima etapa: efectuarea unui consult amanuntit
  2. A doua etapa: realizarea mai multor analize radiologice si de sange
  3. A treia etapa: pregatirea maxilarului
  4. A patra etapa: inserarea implantului dentar
  5. A cincea etapa: refacerea zonei afectate de fixarea implantului dentar
  6. A sasea etapa: plasarea bontului protetic si a coroanei
  7. A saptea etapa: vindecarea

Prima etapa: efectuarea unui consult amanuntit

Primul pas pe care este nevoie sa-l faceti pana sa incepeti un tratament cu implant dentar este sa mergeti sa un consult amanuntit. In timpul consultului, medicul va evalua sanatatea cavitatii bucale si va diagnostica afectiunile existente, in eventualitatea in care ele exista. Este obligatoriu sa-i spuneti medicului daca suferiti de vreo boala si daca urmati un tratament medicamentos anume. Daca aveti probleme cu inima, medicul s-ar putea ca sa va prescrie anumite antibiotice inainte de operatie, ca sa preintampine aparitia infectiilor.

Tot in prima etapa, medicul o sa va explice toti pasii pe care ii implica montarea unui implant dentar si, de asemenea, o sa va raspunda la toate intrebarile dumneavoastra. Va recomandam sa profitati la maximum de timpul petrecut impreuna cu medicul specialist.

A doua etapa: realizarea mai multor analize radiologice si de sange

In cea de-a doua etapa, o sa fie necesar sa faceti investigatii imagistice si mai multe analize de sange. Medicul va evalua radiografiile si rezultatele analizelor si va decide daca procesul de inserare a implanturilor poate sa inceapa cat mai repede sau nu. Printre analizele pe care va trebui sa le faceti se numara glicemia, colesterolul, viteza de sedimentare a hematiilor si timpii de sangerare. Pentru mai multe informatii despre analizele de sange si radiografiile preoperatorii, va sfatuim sa cititi si articolul Analize obligatorii inainte de fixarea unui implant dentar

A treia etapa: pregatirea maxilarului

In cea de-a treia etapa, specialistul va efectua mai multe lucrari de igienizare si dezinfectare la nivelul gurii. Printre altele, medicul va curata pungile parodontale, va extrage dintele afectat si va plomba cariile existente. De asemenea, daca tesutul osos din locul in care urmeaza sa se monteze implantul este insuficient sau prea moale, medicul o sa apeleze la o procedura speciala, numita „aditie osoasa”. Procedura in cauza se realizeaza pentru adaugarea osului sau pentru stimularea organismul pacientului sa produca tesut osos nou in zonele maxilarului unde exista resorbtie osoasa cauzata de o infectie. Procedura se poate realiza prin transplantarea, in maxilar, a unei parti de os dintr-o alta parte a corpului. O alta varianta pentru executarea procedurii ar fi folosirea unui os artifical. Reusita unui tratament cu implant dentar depinde, printre altele, de calitatea tesutului osos. In timpul muscaturilor, fortele verticale si orizontale care actioneaza pot sa faca implantul sa cedeze, daca osul care-l sustine nu este puternic si sanatos. Cel mai probabil, specialistul o sa va prescrie niste medicamente, pe care sa le luati pana va avea loc interventia chirurgicala pentru introducerea implantului dentar.

A patra etapa: inserarea implantului dentar

Un implant dentar are trei componente principalele: „surubul” (care inlocuieste radacina dintelui si este realizat, de regula, din titan), bontul protetic si coroana dentara. Implantul dentar se fixeaza in os printr-o interventie chirurgicala. Operatia nu-i produce niciun disconfort beneficiarului implantului, deoarece se realizeaza sub anestezie locala, sedare intravenoasa ori anestezie generala (foarte rar). Chiar daca pacientul nu simte nicio durere, in timpul interventiei chirurgicale pot sa apara anumite complicatii, cum ar fi sangerarea abudenta (pe fondul spargerii anumitor vase de sange) sau vatamarea unor nervi. Interventia chirurgicala pentru fixarea implantului dentar in os dureaza cel putin 45 de minute.

A cincea etapa: refacerea zonei afectate de fixarea implantului dentar

Dupa introducerea piesei de titan in os, pacientul trebuie sa astepte ca zona afectata in urma interventiei chirurgicale sa se refaca in totalitate. In tot acest timp, are loc osteointegrarea implantului dentar, adica un proces prin care in jurul implantului se formeaza tesut osos. La sfarsitul osteointegrarii, implantul va avea o baza solida pe care sa se sprijine. Osteointegrarea dureaza, de obicei, intre trei si sase luni.

A sasea etapa: plasarea bontului protetic si a coroanei

Odata incheiata etapa de osteintegrare, specialistul poate sa monteze bontul protetic si coroana dentara. Pana la montarea bontului protetic si a coroanei dentare, beneficiarul lucrarii va respecta tratamentul indicat de medic si isi va ingriji corect dantura.

A saptea etapa: vindecarea

Vindecarea zonei afectate de implantul dentar se deruleaza in mai multe stadii si incepe imediat dupa introducerea piesei de titan in os. Vindecarea completa dureaza mai mult de sase luni si se incheie dupa aplicarea coroanei dentare.

Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi