Dental Progress
Sună pentru programare
Clinica stomatologica » Blog » Etapele montarii unui implant dentar

Etapele montarii unui implant dentar

13 septembrie 2018
Etapele-montarii-unui-implant-dentar

Tratamentul cu implant dentar a inceput sa devina o abordare tot mai frecventa, fiind o varianta moderna si completa in stomatologia actuala. Pe langa functia estetica si functionala, implanturile dentare raspund celor mai mai exigente, arata, se comporta precum dintii naturali si mai mult decat atat ajuta la redobandirea stimei de sine.

Pe langa aparatura performanta si tehnici inovative, un zambet frumos si stralucitor trebuie sa beneficieze de o echipa de stomatologi. Rezultatele deosebite se obtin dupa ani de experienta si o schema de tratament adaptata in functie de nevoile si cerintele fiecarui pacient in parte.

Etapele montarii unui implant dentar sunt cele clasice, dar ele pot suferi modificari in functie de cazuistica fiecarui pacient in parte. Dar, se vedem care sunt acestea si ce implica ele?

Cuprins:

 1. Consultatia initiala
 2. Analizele premergatoare operatiei
 3. Pregatirea interventiei chirurgicale
 4. Operatiunea de inserare a implantului dentar
 5. Recuperarea postopratorie

Consultatia initiala

Examinarea clinica isi propune analizarea cu atentie a cavitatii orale pentru a evalua starea in care se afla pacientul la acel punct. Radiografiile ofera indicatii asupra zonei la care se va interveni chirurgical si mai ales daca exista suficient os pentru a putea insera implantul dentar.

Analiza structurii maxilarului este o etapa esentiala in tratamentul care implica montarea unui implant. Totusi, daca informatiile cu privire la volumul de os disponibil sau alte componente ale structurilor anatomice nu sunt foarte clare, atunci specialistul poate recomanda efectuarea unei tomografii.

Analizele premergatoare operatiei

Dupa toate informatiile primite in prima etapa si o analizare atenta a rezultatelor, medicul stomatolog mai recomanda pacientului efectuarea unui set de analize care trebuie interpretate laolalta cu anterioarele.

Lista de analize include:

 • hemoleucograma
 • glicemie
 • calcemie
 • colesterol
 • timpi de sangerare
 • timpi de coagulare
 • acid uric
 • uree
 • VSH

Daca in urma verificarilor, medicul implantolog decide ca interventia chirurgiacla se poate realiza, atunci el are obligatia de a explica pasii montarii si apoi, se va stabili de comun acord data pentru efectuarea operatiunii de montare a implantului dentar.

Pregatirea interventiei chirurgicale

La fel ca si celelalte, aceasta etapa este una foarte importanta pentru ca presupune toate operatiunile de igienizare si dezinfectare de la nivelul gurii. Inainte de interventie specialistul prescrie pacientului antibiotic si clatiri cu apa de gura antiseptica pentru a preveni instalarea infectiilori.

Acestea trebuie efectuate riguros cu o zi inainte de interventia propriu zisa si continua chiar in ziua operatiei de inserare a implantului dentar.

de inserare a implantului dentar

Prima etapa chirurgicala, de inserare a implantului dentar se efectueaza sub anestezie locala si se efectueaza operatiunea de montare a implantului dentar in osul pacientului.

In prima faza, medicul efectueaza o incizie la nivelul osului, folosindu-se de un instrumentar special, iar ulterior in cavitatea astfel obtinuta, se insurubeaza implantul.

Foarte important de precizat este faptul ca pacientul este constient de intreaga operatiune, insa nu va simti nimic si nu va avea parte de durere.

A doua interventie chirurgicala se efectueaza dupa minimum 6 luni de la inserarea implantului si tot sub anestezie, este nevoie de o incizie in gingie deasupra implantului. Dupa care, specialistul monteaza bontul protetic si se asteapta aproximativ o saptamana pana ce gingia isi ia forma in jurul bontului ca in jurul dintelui natural.

Recuperarea postoperatorie

In functie de timpul de implant utilizat, perioada de recuperare depinde de la caz la caz. De regula ea dureaza pana la cateva saptamani pana la luni, dupa care se trece la a doua etapa chirurgicala si ultima.

Dupa operatie, pacientul are nevoie de odihna un timp, de comprese pentru a diminua umflarea postoperatorie.

Se recomanda:

 • consumul de supe si alimente moi la temperatura corpului
 • sa se evite consumul de produsele pe baza de lapte si consumul de alcool
 • evitarea efortului si atingerea firelor de sutura
 • ca periajul sa se incepe dupa 24 de ore fara multa pasta de dinti, evitand zona operata si fara clatire puternica
 • pentru igienizare completa se poate utiliza apa de gura cu clorhexidina

Dupa 10 zile de la interventie, se indeparteaza firele de sutura care au ajutat la vindecarea gingiei si in unele cazuri se poate efectua o protezare provizorie pentru urmatoarele 6-9 luni pana cand se va aseza lucrarea definitiva.

Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi