Dental Progress
Sună pentru programare
Clinica stomatologica » Blog » Implant dentar pentru toti dintii lipsa – 10 intrebari frecvente cu raspunsuri

Implant dentar pentru toti dintii lipsa – 10 intrebari frecvente cu raspunsuri

15 septembrie 2018

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/ZOT2Mewzmh8

O dantura impecabila trebuie sa reprezinte pentru fiecare dintre noi o datorie morala, grija si consideratie fata de propria persoana, si nu in ultimul rand atentie la sanatate. Asadar, nu vorbim despre un moft, ci mai curand despre dorinta de a arata bine pana la o varsta inaintata si de a ne putea bucura in mod confortabil de toate bucuriile si placerile vietii.

Starea danturii scoate la suprafata o serie de afectiuni sau boli cu care se confrunta organismul. In acelasi timp, ea este o conditie importanta in preventia problemelor simple spre care pot conduce spre cele mai complicate: incepand de la caria unui dinte, probleme la nivelul gingiilor si ajungand pana la pierderea unuia sau mai multi dinti.  

Din fericire astazi, tehnicile si tehnologiile utilizate de catre clinica noastra cunosc si se bucura in continuare de modalitatile de lucru din ce in ce mai inovative, ca atare orice problema la nivelul danturii isi poate gasi rezolvarea.

Indiferent ca este vorba despre inserearea unui implant dentar, tratamente privind bolile parodontale, alinierea si uniformizarea dintilor sau alte operatiuni de cosmetica dentara, toate aceste abordari sunt efectuate de catre specialisti cu experienta, dedicati meseriei si de ce nu, sustinute de cele mai avizate pareri la nivel mondial.

Cele mai frecvente intrebari cu privire la reconstructia totala a danturii

 1. Ce implica reconstructia integrala a danturii?

Reconstructia totala a danturii poate fi abordata si solutionata atat cu lucrari fixe sau cu lucrari mobilizabile.

Lucrarile fixe se cimenteaza de catre specialist si raman pe pozitie pe tot parcursul duratei de viata, care in foarte multe dintre cazuri poate fi de pana la 10-15 ani. Totul depinde de maiestria medicului, tehnicile utilizate si nu in ultimul rand, de ingrijirea ulterioara pe care trebuie sa o ofere pacientul.

Spre deosebire de acestea, lucrarile mobilizabile trebuie scoase zilnic de catre pacient pentru a fi igienizate. Suportul acestor lucrari poate fi oferit de catre dinti, daca acestia prezinta o implantare buna si rezistenta suficienta.

In caz contrar, suportul poate fi oferit de implanturi dentare. Si in cele mai multe cazuri, aceasta reprezinta varianta ideala. Cu cat situatia este mai departe de cea ideala si pacientul prezinta o serie de complicatii la nivelul cavitatii orale, tratamentul este cu atat mai dificil si indelungat.

Implantul dentar trebuie sa serveasca sprijin pentru o coroana, proteza partiala/totala fixa sau proteza mobilizabila. El va tine loc de radacina, urmand ca pe acest suport artificial sa se realizeze coroana dentara definitiva.

 1. Ce presupune inlocuirea dintilor cu ajutorul implantului dentar?

Actualmente, implantul dentar reprezinta cea mai buna solutie de inlocuire a dintilor pierduti, fie ca este vorba de un singur, mai multi sau toti dintii. Din fericire, datorita numeroaselor metode si materialelor inovatoare de regenerare osoasa, tratamentul cu implanturi dentare este posibil si in cazul unor pacienti cu probleme mai complicate.

Asa cum foarte bine trebuie mentionat si faptul ca in implantologie, micile detalii conduc spre realizarea marilor diferente. Iar acestea trebuie analizate in raport cu experienta medicului implantolog si a echipei sale, dar si de materialelor pe care le utilizeaza.

Implantul dentar este inserat in osul maxilar sau mandibular prin intermediul uneia sau mai multe interventii chirurgicale. Dupa care, pacientul este in perioada de vindecare si asteapta o perioada de timp (care vairiaza de la un pacient la altul), pana osteointegrarea este asimalata de organism, si apoi sa se monteze lucrarea protetica definitiva.

 1. Este implantul dentar varianta ideala si de ce este important sa fie bine cunoscuta si inteleasa procedura de catre pacient?

Protezarea cu ajutorul unui implant dentar ofera cel mai mare grad de confort, estetica deosebita, rezistenta in timp si implicit functionalitate totala. Implanturile nu afecteaza integritatea dintilor vecini, au un aspect natural si datorita lor, igiena cavitatii orale este mult mai usor de intretinut.

Implantul dentar este varianta optima in cazul edentatiilor atat unidentare cat si in cazul celor multidentare, din mai multe motive:

 • interventia de inserare nu presupune slefuirea dintilor vecini
 • coroanele pot fi facute individual spre deosebire de lucrarile clasice unde in urma extractiei unui singur dinte, rezulta o lucrare din trei dinti lipiti;
 • acest lucru poate genera dezavantaje mai ales in materie de igiena, ea fiind mai dificil de efectuat
 • implantul dentar transmite forte in os, el este similar cu dintii naturali ceea ce genereaza resorbtie si apozitie osoasa
 • este un proces care mentine osul la dimensiuni favorabile, spre deosebire de lucrarea clasica, in cadrul careia dintele suspendat si nu transmite absolut nicio forta in os

Mai mult decat atat, inserarea corecta implantului pastreaza sanatatea dintilor alaturati pe termen lung, ajuta la pastrarea substantei osoase si devine solutia ideala de tratament in cazul dintilor lipsa.

 1. Care sunt cele mai revolutionare tehnici? Ce are particular fiecare tehnica?

Cele mai revolutionare tehnici:

 • Khoury – aditie numai cu os autolog – tehnica care ofera rezultate spectaculoase in materie de regenerare osoasa
 • Socket Shield – tehnica care presupune pastrarea unei parti din radacina atunci cand se extrage un dinte in vederea inserarii unui implant; ea ajuta la mentinerea reliefului vestibular neschimbat, lucru foarte greu de obtinut sau aproape imposibil in conditiile unui tratament standard
 • Tratamentul chirurgical cu ajutorul piezo chirurgiei – acest tip de tratament este minim invaziv si se efectueaza printr- o abordare chirurgicala mult mai putin traumatizanta pentru pacient; tehnica reduce riscul de tumefactii si echimoze
 • Snake technic – tehnica proprie Dental Progress a Dr. Cosmin Dima – ea presupune imbunatatirea esteticii in jurul implanturilor dentare printr-o tehnica minim invaziva
 • Periosteal Membrane Technic – tehnica proprie Dental Progress a Dr. cosmin Dima – ea prezinta rezultate deosebite in regenerarile osoase pe orizontala
 • PRGF, APRF, IPRF – tratamentul cu ajutorul unor factori de crestere obtinuti prin centrifugarea sangelui pacientului – scade stresul oxidativ intra si post operator, respectiv ajuta la o vindecare mai rapida a zonei asupra careia s-a intervenit
 1. In ce situatii este posibil tratamentul si care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pacientul?

Din punct de vedere clinic, pacientul trebuie sa fie sanatos. Sau daca sufera de anumite boli, el trebuie sa fie tratat cu ajutorul medicatiei specifice, astfel incat la interventia chirurgicala valorile analizelor sa se inscrie in limite normale. Coroborarea tuturor rezultatelor analizelor medicale indica medicului daca pacientul este apt sau nu pentru interventia chirurgicala.

Cele mai examinate valori ale investigatiilor medicale sunt legate de vitamina D3 si LDL, care sunt in legatura directa cu calitatea osului, ele avand o influenta semnificativa asupra structurii lui. Atentia de care acestea trebuie sa beneficieze reprezinta un lucru esential pentru reusita tratamentului cu ajutorul implanturilor dentare.

 1. Care este elementul cheie in restaurarea completa a danturii?

Elementul cheie in restaurarea completa a danturii este armonia intre estetic si functional. Pacientul are nevoie in egala masura de estetica deosebita ,dar si de functionalitate la nivelul danturii. Ele trebuie reabilitate in conformitate cu principiile fiziologice, in asa fel incat rezultatele sa fie atat placute privirii, comode, cat si de durata, lucru care este posibil numai daca functia este reabilitata corect.

Si pentru ca adesea multi dintre pacienti sunt ingrijorati de cum decurge o astfel de procedura, este bine de stiut ca interventia de inserare a implanturilor dentar nu este dureroasa. In cele mai multe din cazuri, ea se realizeaza efectul anesteziei locale.

Acest tip de anestezie este foarte eficient, oferindu-i medicului posibilitatea de a comunica permanent cu pacientul pe parcursul interventiei inserarii implanturilor dentare.

 1. Ce analize se recomanda pacientului inainte de interventii chirurgicale si care sunt costurile totale ale lor?

Analizele recomandate sunt urmatoarele:

 • analizele de sange standard
 • cele pentru Vitamina D3
 • LDL – lipoproteinele cu densitate joasa contin lipide (colesterol liber, fosfolipide si trigliceride) si proteine ce transporta colesterolul de la ficat catre tesuturile periferice.
 • ASLO – analiza care descopera in sangele anticorpii antistreptococici si se recomanda atat pentru depistarea infectiilor streptococice (faringita, amigdalita, scarlatina)
 • VSH – reprezinta acea valoare care exprima viteza cu care se pot sedimenta hematiile (acestea sunt celulele care transporta oxigenul si dioxidul de la carbon de la si dinspre plamani catre toate tesuturile organismului)

Costurile tratamentului cu implanturi dentare pentru toti dintii lipsa depind de mai multi factori, printre care amintim: tipurile de implanturi alese, tehnicile adoptate, materialele utilizate si/sau o serie de alte operatiuni specifice procedurii in sine. Este adevarat ca din punct de vedere financiar, acesta poate fi considerat un efort, insa atunci cand vine despre sanatate si recuperarea zambetului stralucitor nimic nu trebuie considerat prea costisitor.

 1. In cate etape se acopera intreaga procedura si cat dureaza procesul de vindecare?

Procedura de inserare a unui implant poate dura de la cateva zeci de minute pana la mult mai multe ore, in functie de complexitatea situatiei pacientului. De regula, durata operatiei de inserare a implantului dentar variaza de la un minim de 45 minute pana la cateva ore, in functie de numarul implanturilor dentare care trebuie inserate si evident,  complexitatea cazului tratat la momentul respectiv.

In multe situatii, postoperator pacientul isi poate relua activitatea absolut normal.

Pe de o parte, daca anatomia este favorabila si pacientul prezinta os suficient, procedura de inserare a unui implant nu este foarte dificila: se face o incizie la nivelul gingiei, apoi se frezeaza o alveola in os in care se va insera implantul prin insurubare.

Pe de alta parte, daca nu este os suficient (astfel incat, in urma inserarii acesta sa prezinte cel putin 2 mm de os de o parte si de alta) este necesara aditia de os.

Cu cat aditia este mai mare, cu atat interventia este mai complexa si se extinde ca durata.

 1. Ce complicatii pot aparea intraoperator?

Exista o serie de complicatii care pot aparea pe parcursul interventiei chirurgicale de montare a implanturilor dentare, dupa cum urmeaza:

 • se pot leza anumite unor formatiuni vasculare, din care este generata sangerare abundenta
 • se pot rani anumite formatiuni nervoase care genereaza parestezie sau senzatia de buza amortita pentru o perioada de la cateva zile pana la cateva luni sau din nefericire, chiar ani in functie de gravitatea leziunii produse
 • exista situtaii in care se ajunge la fractura unui perete osos, lucru care poate compromite rezultatul final
 • sau blocarea implantului in os intr-o pozitie diferita si nedorita fata de cea ideala
 1. Cand si cate implanturi dentare se pot monta in aceeasi zi?

Opratiunea de inserarea a implanturilor dentare este posibila abia dupa ce rezultatele analizelor, radiografiilor si investigatiilor (solicitate de catre specialist pacientului) indica acest lucru. Nu exista o limita de implanturi dentare care se pot insera unui pacient in aceeasi zi. Limita este data mai curand de capacitatea pacientului de a sta pe scaun mai multe ore  consecutiv si de doza maxima de anestezic care ii poate fi administrata. Dar exista si alternativa de a seda pacientul pentru interventiile mai ample si mai elaborat, si in acea situatie se pot trata chiar ambele arcade dentare in aceeasi sedinta de tratament.

Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi