Dental Progress
Sună pentru programare

Implant dentar pentru toti dintii lipsa – 10 intrebari frecvente

15 septembrie 2018
Fata cudinti frumosi care zambeste

O dantura compromisa total poate sa se transforme dintr-un cosmar intr-un vis frumos, daca alegeti sa apelati la un tratament cu implanturi dentare. Implanturile dentare pentru toti dintii reprezinta, cu siguranta, cea mai buna solutie ca sa va pastrati integritatea structurii faciale si, totodata, sa va recapatati stima de sine.

In cazul in care dantura dumneavoastra are probleme serioase si nu stiti ce metoda de refacere a dintilor sa alegeti, noi va recomandam sa optati pentru un tratament cu implanturi dentare pentru toti dinti. Ca sa va  ajutam sa va decideti mai repede, va raspunem la zece intrebari frecvente despre implanturile dentare pentru toti dintii.

Cuprins

  1. Ce implica reconstructia integrala a danturii?
  2. Ce presupune inlocuirea dintilor cu ajutorul implantului dentar?
  3. Care sunt cele mai importante avantaje ale unui implant dentar?
  4. De ce sunt bune implanturile dentare?
  5. Ce fel de complicatii pot aparea in timpul interventiei chirurgicale de inserare a implanturilor dentare?
  6. Ce analize sunt necesare inaintea efectuarii unei interventii chirurgicale pentru fixarea implanturilor dentare?
  7. Cat dureaza interventia chirurgicala pentru montarea implanturilor dentare?
  8. Cate implanturi dentare se pot monta intr-o singura zi?
  9. Care este timpul de vindecare?
  10. Cat rezista un implant dentar?

Ce implica reconstructia integrala a danturii?

Reconstructia integrala a danturii implica restructurarea individuala a tuturor dintilor. Reconstructia dentara integrala este necesara cand toti dintii pacientului sunt deteriorati din cauza cariilor, fisurilor, inflamatiilor, rupturilor sau anumitor infectii. Refacerea unei danturi compromise implica realizarea unor lucrari fixe sau mobile. Ori, in anumite situatii, reconstructia totala a danturii necesita efectuarea atat de lucrari fixe cat si de lucrari mobile.

Lucrarile fixe sunt de mai multe tipuri:

  • proteze dentare,
  • punti dentare,
  • coroane dentare.

Protezele dentare reprezinta niste solutii stomatologice pentru inlocuirea danturii distruse.

Asemenea lucrarilor fixe, protezele dentare sunt de mai multe tipuri:

  • stabile,
  • mobile,
  • partiale
  • totale.

In schimb, puntile sunt, la fel ca protezele, niste solutii stomatologice utilizate pentru inlocuirea unuia sau mai multor dinti, precum si pentru remodelarea danturii afectate de anumite probleme. O punte se sprijina pe dintii stalpi, prin intermediul elementelor de agregare (coroane dentare) si a corpului puntii (partea folosita la inlocuirea dintilor lipsa).

Pe de alta parte, coroanele dentare sunt niste invelisuri realizate din diverse materiale, cum ar fi metal sau portelan, care „imbraca” dintii afectati. O coroana poate fi montata corect doar daca dintele nu este efectat de infectii si inflamatii.

O punte dentara are o durata de viata de circa sapte ani, in vreme ce o coroana poate sa reziste, cu succes, chiar si 15 ani, daca lucrarea este realizata profesionist si intretinuta corespunzator de catre beneficiar.

Tratamentele cu implanturi fac parte dintr-o categorie speciala de lucrari dentare. Implanturile dentare sunt au trei componente principale:

  • implantul dentar propriu-zis (un „surub” realizat, in cele mai multe cazuri, din titan, si care tine locul radacinii dintelui),
  • bontul protetic (elementul de legatura dintre „surub” si coroana)
  • coroana.

Fixarea unui implant dentar reprezinta, cu siguranta, cea mai buna solutie pentru inlocuirea unui dinte pierdut. Totodata, implantul dentar este unica varianta fiziologica de tratament daca ne dorim sa protezam un spatiu aparut ca urmare a unei extractii.

Lucrarile dentare mobile presupun realizarea unor proteze dentare.

Indiferent daca pacientul opteaza pentru niste lucrari dentare fixe sau pentru unele mobile, procesul de reconstructie dentara are scopul de a-l ajuta pe acesta sa duca o viata mai buna – sa manance fara dificultati, sa zambeasca mai mult, sa fie multumit de cum arata si, totodata, sa nu fie afectate de problemele de sanatate.

Ce presupune inlocuirea dintilor cu ajutorul implantului dentar?

Inlocuirea dintilor stricati cu ajutorul implanturilor dentare implica parcurgerea mai multor pasi. Intr-o prima etapa, persoana interesata sa beneficieze de un tratament cu implanturi dentare trebuie sa mearga la o consultatie de specialitate. Dupa consultatie, viitorul beneficiar al implanturilor dentare va fi nevoit sa faca o serie de analize de sange si radiografii. Daca rezultatele analizelor arata ca persoana poate beneficia de implanturi dentare, urmeaza asanarea cavitatii orale. Ulterior asanarii cavitatii orale are loc interventia chirurgicala de inserare a implanturilor dentare. Interventia chirurgicala nu este dureroasa si se realizeaza, de regula, sub anestie locala. Uneori, specialistul care realizeaza interventia chirurgicala de fixare a implanturilor dentare poate sa apeleze la sedarea intravenoasa ori la anestezie generala. Cei care sufera o interventie chirurgicala pentru inserarea de implanturi dentare sunt obligati sa astepte pana ce zonele afectate de operatie se vindeca. Dupa vindecare, fiecarui implant ii vor fi atasata bontul protetic si coroana aferenta.

Care sunt cele mai importante avantaje ale unui implant dentar?

Inserarea unui implant dentar are nenumarate avantaje pentru pacient. Gasiti, mai jos, cateva dintre ele:

  • implantul dentar contribuie la cresterea stimei de sine;
  • implantul dentar este acceptat foarte bine de catre organismul uman;
  • implantul dentar opreste pierderea de masa osoasa;
  • implantul dentar nu afecteaza dintii invecinati.

De ce sunt bune implanturile dentare?

Inserarea implanturilor dentare ar putea sa reprezinta o solutie excelenta pentru dumneavoastra daca:

  • va lipsesc toti dintii, unul sau doar cativa;
  • vreti sa va imbunatatiti vorbirea;
  • aveti probleme de sanatate orala;
  • dispuneti de suficient tesut osos pentru ca implanturile sa fie fixate perfect;
  • nu va confruntati cu probleme de sanatate care pot sa determine desprinderea implanturilor.

Ce fel de complicatii pot aparea in timpul interventiei chirurgicale de inserare a implanturilor dentare?

Exista o serie de complicatii care pot aparea pe parcursul interventiei chirurgicale de montare a implanturilor dentare, dupa cum urmeaza:

  • lezarea structurilor inconjuratoare, precum vasele de sange si alti dinti;
  • sangerarea abundenta, din cauza deteriorii vaselor de sange;
  • vatamarea anumitor nervi, ceea ce poate sa duca la aparatia unor dureri sau senzatii de amorteala ori furnicaturi la nivelul dintilor, buzelor si gingiilor;
  • probleme ale sinusurilor;
  • fracturarea unui perete osos;
  • blocarea implantului in os, intr-o pozitie nedorita.

Ce analize sunt necesare inaintea efectuarii unei interventii chirurgicale pentru fixarea implanturilor dentare?

Fixarea implanturilor dentare necesita, inaintea efectuarii unei interventii chirurgicale, realizarea unor analize de sange si radiografii speciale, dupa cum am mentionat mai sus. Descoperiti, in continuare, analizele de sange si radiografiile necesare pentru inceperea unui tratament cu implanturi dentare:

  • hemoleucograma completa;
  • teste de glicemie;
  • calcemie;
  • colesterol;
  • timpi de sangerare si de coagulare;
  • acid uric;
  • viteza de sedimentare a hematiilor (VSH)
  • tomografie computerizata (CT);

Aflati AICI mai multe informatii despre analizele si radiografiile obligatorii inainte de fixarea unui implant dentar.

Costurile tratamentului cu implanturi dentare pentru toti dintii lipsa depind, printre altele, de tipurile de implanturi alese, tehnicile adoptate si materialele utilizate.

Cat dureaza interventia chirurgicala pentru montarea implanturilor dentare?

Durata interventiei chirurgicale variaza in functie de numarul implanturilor dentare ce trebuie inserate si de complexitatea fiecarui caz. In scenariul in care pacientul are nevoie de un singur implant dentar, durata interventiei chirurgicale este de minimum 45 de minute. O interventie chirurgicala pentru montarea mai multor implanturi dentare poate sa dureze chiar si peste trei ore.

Cate implanturi dentare se pot monta intr-o singura zi?

Nu exista un numar maxim. Totul depinde de cat poate sa reziste pacientul pe scaun si de doza  de anestezic care ii poate fi administrata.

Care este timpul de vindecare?

Perioada de vindecare (cunoscuta si ca perioada de osteointegrare) dureaza, de obicei, intre trei si sase luni, in functie de pacient. Dupa vindecarea completa se aplica bontii protetici si coroanele, doua dintre cele trei componente de baza ale unui implant dentar. Pe durata procesului de vindecare, pacientul trebuie sa respecte tratamentul medicamentos recomandat de medic, sa isi curete dantura corect si sa renunte la obiceiurile daunatoare pentru dantura sa, cum ar fi fumatul sau spargerea de alune cu dintii.

Cat rezista un implant dentar?

Un implant dentar poate sa reziste chiar si toata viata. Unele dintre studiile realizate la nivel international, care au urmarit evolutia implanturilor timp de 20 de ani, au aratat ca majoritatea implanturilor monitorizate au rezistat toata perioada analizata. Durata de viata a unui implant dentar este influentata, in pricipal, de sanatatea tesuturilor din jurul sau si de fortele care actioneaza in timpul muscaturilor. Sunt trei cauze care pot sa determine esecul unui implant dentat in timp:

  • resorbtia osului in care este inserat implantul;
  • calitatea slaba a gingiei;
  • fracturarea gingiei.

Un implant dentar rezista cat mai mult daca beneficiarul unui astfel de tratament nu-si neglijeaza igiena orala, se prezinta, periodic, la un control al sanatatii tesutului moale adiacent implantului si efectueaza, anual, o radiografie pentru verificarea stabilitatii osului.

Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi