Dental Progress
Sună pentru programare

Implantul dentar, cea mai buna solutie pentru inlocuirea unui dinte lipsa

12 septembrie 2018
Implant-dentar-dinte-lipsa

Implantul dentar este un dispozitiv medical, al carui rol este sa inlocuiasca radacina si partea superioara a dintelui. Implantul dentar este mult mai puternic decat un dinte natural si, in plus, nu poate fi afectat de carii. Insa atat implantul dentar cat si un dinte natural au nevoie sa fie ingrijiti foarte bine, daca vreti sa va bucurati cat mai mult de ei.

Implantul dentar este alcatuit din trei parti principale: piesa care inlocuieste radacina dintelui natural (piesa are forma de cilindru sau de surub si, de regula, este fabricata din titan), bontul protetic (se aplica peste piesa din titan) si coroana dentara (imbraca piesa piesa din titan si bontul protetic).

Care sunt avantajele unui implant dentar

Implantul dentar are o multime de avantaje comparativ cu alte solutii pentru inlocuirea unui dinte. Implantul dentar arata si functioneaza asemenea unui dinte natural. De asemenea, un implant dentar inlocuieste un dinte deteriorat fara sa afecteze sanatatea dintilor din jur. Va invitam sa descoperiti, mai jos, si alte avantaje ale unui implant dentar:

  • este conceput astfel incat sa fie acceptat de osul in care este inserat;
  • imbunatateste vorbirea;
  • este confortabil;
  • rezista foarte bine in timp;
  • reprezinta, in multe cazuri, singura solutie pentru o lucrare fixa;
  • creste calitatea vietii sociale;
  • asigura un zambet impecabil;
  • sporeste stima de sine a beneficiarului;
  • contribuie la o mai buna sanatate orala.

Ce presupune procedura de inserare a unui implant dentar

Procedura de inserare a unui implant dentar necesita urmarea mai multor pasi.

In primul rand, persoana interesata de un implant dentar trebuie sa mearga intr-un cabinet stomatologic, pentru o consultatie detaliata.

Medicul evaluaza sanatatea danturii si recomanda un plan de tratament, obligatoriu de urmat inainte de montarea efectiva a implantului dentar. Totodata, medicul ii va oferi pacientului informatii importante despre intreaga procedura de montare a implantului dentar. In plus, medicul ii va pune pacientului mai multe intrebari despre istoricul sau medical.

Al doilea pas in procesul de montare a implantului dentar presupune ca pacientul sa faca diverse analize de sange si radiografii.

Investigatiile necesare sunt imperative inainte de interventia chirurgicala pentru inserarea implantului dentar. AICI puteti afla tot ce este necesar sa stiti despre analizele premergatoare instalarii implantului dentar.

Dupa interpretarea tuturor analizelor de sange si radiografiilor, medicul va pregati maxilarul pentru operatie.

Pregatirea maxilarului in vederea interventiei chirurgicale presupune executarea unor lucrari de igienizare si dezinfectare. Dupa realizarea lucrarilor in cauza, specialistul o sa-i prescrie pacientului un tratament, de urmat pana cand va avea loc operatia pentru fixarea implantului dentar.

Urmatorul pas in procesul de introducere a implantului dentar consta in inserarea propriu-zisa a dispozitivului.

Montarea implantului dentar se face in timpul unei interventii chirurgicale. Pacientul nu simte nimic in timpul operatiei, deoarece procedura are loc sub anestezie locala, sedare intravenoasa ori anestezie generala. De regula, o interventie chirurgicala pentru fixarea unui implant dentar dureaza minimum 45 de minute.

Vindecarea interventiei

In a cincea etapa de montare a implantului dentar, pacientul este nevoit sa astepte, pana la sase luni, ca zona afectata de fixarea dispozitivului sa se vindece.

Dupa vindecare, medicului nu-i mai ramane decat sa instaleze bontul protetic si coroana dentara.

Pentru mai multe informatii despre pasii necesari introducerii implantului dentar, va recomandam sa cititi si articolul Etapele montarii unui implant dentar.

Sfaturi pentru intretinerea unui implant dentar

Intretinerea corecta a unui implant dentar este esentiala daca vreti sa va bucurati de un astfel de dispozitiv cat mai multi ani. Daca aveti grija asa cum trebuie de implantul dentar, acesta poate rezista toata viata! Descoperiti, in continuare, cateva sfaturi pentru intretinerea unui implant dentar.

Spalarea pe dinti

Primul sfat pe care il avem pentru dumneavoastra este sa va spalati pe dinti de cel putin doua ori intr-o zi, dimineata si seara, dupa ce mancati. Aveti grija cum folositi periuta de dinti: alegeti una potrivita gingiilor dumneavoastra si nu apasati prea tare cand o utilizati. Va puteti curata dintii fie cu o periuta manuala fie cu una electrica.

Ata dentara

Al doilea sfat pe care il avem pentru dumneavoastra este sa folositi, cu regularitate, ata dentara. Ata dentara este foarte buna daca vreti sa impiedicati resturile valimentare sa intre intre un implant dentar si un dinte normal sau intre doua implanturi dentare. Fragmentele alimentare acumulate in jurul dintilor favorizeaza aparitia de infectii, care pot sa afecteze si implanturile, si dantura naturala.

Apa de gura

Dupa ce va periati dintii si folositi ata dentara, ar fi indicat sa va clatiti cu apa de gura. Apa de gura va ajuta sa aveti o respiratie proaspata si, totodata, va va proteja gura impotriva microbilor.

Radiografia implantului

Un alt sfat pe care il avem pentru dumneavoastra implica sa faceti, o data pe an, o radiografie a implantului dentar, ca sa va asigurati ca osul este stabil. De asemenea, la fiecare sase luni ar fi bine sa va prezentati la medicul stomatolog, pentru un control de rutina al danturii. Ultimul sfat pe care il avem pentru dumneavoastra este sa incercati, pe cat posibil, sa scapati de obiceiurile daunatoare, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, mancatul foarte multor dulciuri sau spargerea in dinti a unor alimente foarte tari. Toate obiceiurile enumerate anterior va afecteaza, categoric, sanatatea danturii.

Alternativele pentru implantul dentar

In cazul in care nu doriti sa optati pentru un tratament cu implanturi dentare, puteti alege sa va refaceti dintii cu ajutorul lucrarilor fixe si lucrarilor mobile.

Lucrarile fixe

Dintre lucrarile fixe fac parte: protezele dentare, puntile dentare si coroanele dentare. Protezele dentare, lucrari protetice pentru suplinirea dintilor lipsa, sunt si ele de mai tipuri: stabile, mobile, partiale si totale.

Lucrarile dentare mobile sunt protezele dentare

Puntile reprezinta niste solutii stomatologice folosite pentru inlocuirea unui singur dinte sau mai multor dinti. O punte dentara se fixeaza pe dintii invecinati, prin elementele de agregare (coroanele dentare) si a corpului puntii (partea folosita la inlocuirea dintilor lipsa). Durata de viata a unei punti dentare este de aproximativ sapte ani.

Coroanele dentare se aplica deasupra partilor superioare ale dintilor si sunt realizate din metal sau portelan. O coroana dentara poate sa reziste si 15 ani, atata vreme cat este realizata asa cum trebuie, iar beneficiarul are grija corespunzator de ea.

Cazuri
tratate
de noi
Înainte
După
S-au lăsat pe
mâinile noastre Ce spun despre noi