Paradontoza – Cauze, Simptome, Tratament
Paradontoza este o afectiune infectioasa cronica, determinata de prezenta culturilor bacteriene in cavitatea bucala. Pentru ca afecteaza de cele mai multe ori gingiile si tesuturile dentare, riscul pierderii unuia sau a mai multor dinti este cat se poate de real.
Afectiunile paradontale actioneaza incet dar sigur, de aceea, ignorarea acestora poate avea implicatii nefaste asupra dintilor tai, slabind totodata calitatea masticatiei, aspectul unui zambet perfect, relatiile cu altii si respectul de sine.
Cum apare paradontoza? Cum iti dai seama la timp de prezenta acestei afectiuni? Exista zambet frumos si dupa pierderea unui dinte, cauzat de netratarea paradontozei? Ramai cu noi pana la final, pentru ca vrem sa lamurim pe indelete aceste chestiuni:
Paradontoza – cauzele pentru care apare
Paradontoza – simptome clare ale prezentei sale
Paradontoza – tratament eficient impotriva sa
Paradontoza si implantul dentar
Paradontoza – cauzele pentru care apare
Exista un singur factor declansator pentru aceasta conditie medicala? Absolut deloc! Cauzele ce duc in timp la aparitia si dezvoltarea paradontozei sunt multiple. Putem discuta despre factori genetici, psihologici sau chiar de mediu, insa un rol important in dezvoltarea acestei afectiuni infectioase este jucat pe buna dreptate si de obiceiurile noastre zilnice.
Igiera orala precara, fumatul, vizitele la stomatolog doar atunci cand ceva incepe sa doara – ei bine, toate acestea determina (intr-o masura mai mica sau mai mare) aparitia paradontozei. Insa poate cea mai mare vina o poarta tartrul si placa bacteriana. Asadar, simptomele apar din timp, tu trebuie sa tii cont de prezenta lor si sa actionezi imediat, protejandu-ti astfel dintii de complicatii nedorite.
Paradontoza – simptome clare ale prezentei sale
Paradontoza este o afectiune ce se dezvolta in faze, fiecare etapa identificandu-se de altfel cu un simptom al acesteia. Gingivita reprezinta prima faza, fiind caracterizata prin inflamatii ale gingiilor si schimbari ale culorii acestora, de la rosu la violaceu. In acelasi timp, odata cu aparitia gingivitei, pot aparea si alte simptome:
- Dureri localizate la nivel gingival;
- Sangerari in timpul periajului dentar;
- Senzatie de prurit gingival.
In cazul in care pacientul nu tine cont de simptome, ignorand complet aceste semnale de alarma, problemele se pot agrava cu timpul. Treptat, gingia se va retrage, iar acest lucru va afecta intr-un final osul alveolar, fapt ce va duce la aparitia pungilor alveolare.
Paradontoza – tratament eficient impotriva sa
In momentul in care medicul stomatolog decide inceperea tratamentului, se va dori in primul rand incetinirea modului in care aceasta afectiune avanseaza. Din planul de actiune mai fac parte:
- indepartarea placii bacteriene;
- indepartarea tartrului;
- refacerea dimensiunilor normale ale stratului gingival.
Se va incearca astfel reducerea pe cat de mult posibil a pagubelor produse la nivelul tesuturilor si a dintilor, stopandu-se in acelasi timp raspandirea infectiei. De aceea, poate fi necesara chiar si administrarea substantelor medicamentoase antiinflamatoare si antimicrobiene.
In stadii avansate ale bolii, tratamentul presupune:
- Chiuretaj subgingival;
- Gingivectomie;
- Aditii osoase;
- Aplicarea substantelor pentru regenerare tisulara;
- Operatie cu lambou.
Aparitia paradontozei poate fi evitata cu succes printr-o serie de masuri preventive, ce tin nu doar de grija zilnica pentru sanatatea orala, ci si printr-un stil de viata echilibrat, evitarea viciilor si controale periodice la medicul stomatolog.
Paradontoza si implantul dentar
La polul opus, in cazul in care parodontoza a ajuns la un stadiu atat de avansat, astfel incat pana la pierderea unuia sau a mai multor dinti nu mai este decat o chestiune de timp, trebuie luata in calcul si varianta unui implant dentar.
La clinica stomatologica Dental Progres utilizam implanturi dentare de cea mai buna calitate, astfel incat ne putem lauda cu o RATA DE INTEGRARE de 100%. Ce inseamna mai exact acest lucru? Ei bine, organismul pacientului percepe implantul dentar ca pe o radacina dentara si nu ca pe un corp strain.
In cazul in care pacientul a pierdut mai multi dinti, in urma unei pardontoze aflate intr-un stadiu avansat, implantul dentar reprezinta o metoda moderna, complexa si, de cele mai multe ori, indispensabila, pentru inlocuirea danturii pierdute si pentru recapatarea unui zambet perfect.